Vasaras gardāko saldēdienu receptes. Balso par labāko!
Vasaras ogas un augļi šogad bijuši īpaši gardi – ēdām tos gan tieši no krūma, gan gatavojām saldēdienus un dalījāmies ar savām receptēm. Paldies jums par atsaucību un dalību saldēdienu recepšu konkursā, kuru Kasjauns.lv rīkoja sadarbībā ar Dansukker.
Konkursa pirmā kārta ir beigusies. Esam atlasījuši deviņas, mūsuprāt, labākās un interesantākās receptes, par kurām varat nobalsot kasjauns.lv Draugiem lapā (sadaļa Konkursi). Šajā balsojumā tiks noskaidrots gala uzvarētājs.
Populārākās receptes autoram – balva no Dansukker.
Zemeņu un zefīra kārtojums
Sastāvdaļu daudzums tieši atkarīgs no trauka lieluma un ēdāju skaita!
Sastāvdaļas:
• Lielas zemenes
• zefīrs (vislabāk parastais baltais)
• skābais krējums
• Dansukker cukurs
• vaniļas cukurs
• zefīru sagriež uz pusēm vai arī 4 ripās,
• zemenes sagriež uz pusēm
• skābo krējumu samaisa ar cukuru un vaniļas cukuru
• Stikla traukā liek kārtām zefīru, zemenes, skābo krējumu. Kārtas atkārto kamēr trauks pilns.
• Liek uz nakti leduskapī, pirms pasniegšanas dekorē ar svaigām piparmētru lapiņām un zemenēm.
Melleņu svaigums
200g Selgas cepumi klasiskie
200g sviesta
1l Melleņu jogurta(kā arī var izmantot jeb kādu jogurtu kas garšo)
500ml melleņu(var likt jeb kadas ogas kas garšo)
200ml saldā krējuma 35%, bet es izmantoju 20%
30g želantīns
5ēdam.k. Kakao
200g Dansukker cukurs
Pagatavošana:
1 Kārta. Sasmalcināju selgas cepumus, izkausēju metāla bļodiņa virs ūdens peldes 150g sviesta kopā ar 3 ēdamkarotēm Dansukker cukuru, kad izkusa sviests un cukurs lēju klāt pie sasmalcinātiem cepumiem. Sakumā maisu ar karoti, kā nekā karsts, kad mazliet atdziesat tad sāku maisīt ar rokam veidoju vienmērigu masu. Masu lieku apaļa formiņa, izklaju masu vienmērigi, bet malinas izbīdu uz aukšu.
2 Kārta: Kakao krēms. Ņemu metāla blodiņu un uz ūdens peldes kausēju kakao 5ēdamkarotes, 50g sviesta un 4ēdamkarotes Dansukker cukuru. Kopā visu izkausēju. Leju iekšā pari cepumiem lai veidojas vienmerigi. Pārlieku pāri nomazgātas mellenes kādu pusi no paciņas, lai parejais paliek dekorešanai.
3 Kārta: Ņemu mikseri un bļodu, tādu lielāku. Bļoda leju putukrējumu un sāku mikserēt pec laiciņa pielieku atlikušo cukuru, (bet pārsvarā lieku uz aci) un mikserēju tālāk. Kuļu kamēr nesaiet sviesta ja ir mazak procenti tad skatos ja nekas nesanāk tas nekas pieleju klāt jogurtu samikserēju tālāk. Pa to laiku kamēr mikserējas tikamer taisu želantīnu. Želantīnu ieberu bļodiņa pēc vajadzības, bet man pietika ar 30g uzlēju pāri ūdeni tai lai parklājas pāri, kad uzbriest želantīns lieku ūdens pelde un karsēju un maisu kamēr paliek viegla,skaista masa. Tad kad joġurts un putukrējums ir sajaucies pielieku klāt želantīnu un sajaucu kopā. Tad kad jūtu ka masa ir viendabīga, tad leju klāt pie kakao un cepumiem pāri.
Dekorešana: Dekorēt var pēc savas izvēles, var liet virsū šokoladi un visu kas ienāk pratā, es dekorēju ar mellenem,bet es liku mellenes uz kūkas pēc 12h izturesanas ledusskapi.
Kūka sanāk viegla, ne ļoti salda un ļoti ātri pagatavojama.
"Laimes kēkss" (bez glutēna)
Sastāvdaļas:
100g melnās šokolādes (pirku tirgū sveramo)
3 ēdamkarotes kakao
150 ml kefīra
3 ēdamkarotes ar kaudzi turku zirņu miltu
3 olas
40g sviests
3 ēdamkarotes Dansukker brūnā cukura
Ūdens peldē kausējam 100g šokolādes kluci kopā ar sviestu.
Paralēli atdalu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus sakuļ stingrās putās.
Kad šokolāde un sviests izkusuši, pievienoju 3 ēdamkarotes miltu, kakao un Dansukker brūno cukuru. Masa izveidojas bieza un ķepīga. Pievienoju 150 ml kefīra un sakultus olu dzeltenumus.
Kad masa sakulta, kārtīgi samaisīta, iecilāju olu baltumus. Tos nedrīkst iekult masā, bet gan kārtīgi iemaisīt – lēni un mierīgi.
Lejam traukā masu. Masas viducī visā garumā iemetam pāris šokolādes gabaliņus (var likt to pašu melno šokolādi vai kādu citu) un liekam cepties uz 30 min ~190 grādos.
Pēc cepšanas iesaku pasniegt ar plombīra/vaniļas saldējumu vai pārliet ar vaniļas mērci.
Žāvētu ābolu deserts ar ogām
1.Žāvēti āboli - 0,5 kg
2. Saldais krējums - 500 ml
3. Dansukker cukurs - pēc garšas, 2 - 3 ēdamkarotes
4. Vanilīna cukurs - 30 ml
Izvāra žāvētos ābolus, vislabāk iepriekšējā vakarā iemērkt un sablenderē. Sakuļ saldo krējumu, cukuru, vanilīna cukuru stingrās putās, iemaisa ābolu masu. Saldais gatavs! Dekorē ar sezonas mīlākājām ogām!
Ātrā jogurta, biezpiena un zemeņu kūka
zemenes (taču var gatavot ar jebkurām svaigām ogām)
jogurts 1 litrs
biezpiens 200 g
gatavās biskvīta ripas
Dansukker cukurs pēc garšas
šķipnsniņa vaniļas cukura
želatīns 30g
Zemenes sablenderē ar cukuru un biezpienu, pievieno jogurtu, visu samaisa. Uzbriedina un siltā ūdens peldē izšķīdina želatīnu. Palielos gabalos sagriež biskvīta ripas. Zemeņu – jogurta masai pievieno želatīnu, samaisa un izlej tortes formā ar noņemamām malām. Ātri saber iekšā biskvīta gabalus un uz pusēm sagrieztas zemenes ( lai ir lieli gabali), tam visam ir jānogrimst. Liek ledusskapī uz ~4 stundām, lai sacietē.
Dekorē ar jebkurām ogām, skaisti izskatās ar zemenēm.
Kūka ir diētiska un viegla un ātri pagatavojama. Veseli ēduši!
Neceptā siera kūka
1,5 - 2 pacinas parastā Selga vai Gullon bezglutēna cepumi Pastas
150-200gr sviests
100gr piena šokolāde
1 ēd.k Dansukker brūnais cukurs
Krēmam:
3 svaigie sieri
1 kondensētais piens
1 t.k. ar kaudzi želantīns
Nedaudz citronu sula
Avenes (svaigas vai saldētas)
Izkausē sviestu kopā ar šokolādi ūdens peldē. Selgu sasmalcina (var ar blenderi, var salauzīt - kā labāk patīk). Sajauc kopā cepumus ar izkausēto sviestu un šokolādi. Ieliek masu formā un sapresē (ar karoti vai pirkstiem - kā ērtāk), ieliek ledusskapī kamēr taisa augšējo pildījumu. Uzbriedina želantīnu ar ūdeni, pēc tam ūdens peldē izkausē. Sajauc krēmsieru ar kondensēto pienu, piespiež nedaudz citronu sulu (ja vēlās) un tad piemaisa želantīnu. Izņem cepumu pamatni no ledusskapja, saliek virsū avenes un pārlej pāri siera masu. Un tad atkal uz dažām stundām (kamēr saželē) ieliek visu ledusskapī.
Vasaras ogu siera kūka
4 paciņas svaigā siera bez piedevām "Rasa" vai "Creme bonjour"
2 paciņas cepumu Selga
120g Dansukker baltā cukura
1 t.k. Dansukker brūnā niedru cukura
1 t.k. Dansukker vaniļas cukura
Dansukker želejas cukurs "Multi"
Dansukker pūdercukurs
200g sviesta
2 olas
Skābais krējums
3 ēd.k. miltu
1.5 t.k. kartupeļu cietes
Laims
Vasaras ogas
Tortes apaļajā veidnē ieklāj cepamo papīru un veidni iesmērē ar sviestu. Cepumus sasmalcina virtuves kombainā, sajauc ar izkausētu sviestu un liek kā kūkas pamatni ietaukotajā veidnē. Palielā bļodā ar mikseri sakuļ olas ar cukuru (balto, brūno un vaniļas), pievieno svaigo sieru, izsijātus miltus un kartupeļu cieti. Sakuļ viendabīgā masā. Uz smalkās rīves sarīvē laima miziņu un pievieno siera masai. Pēc garšas pievieno arī nedaudz laima sulas. Siera masu klāj veidnē, kurā jau ir smalcināto cepumu un sviesta kārta. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 200 grādos aptuveni 30 minūtes. Kad sāk smaržot un kūkai gar maliņām sāk mainīties krāsā - ņemam ārā. Kūku jāatdzesē, lai varētu likt dekoram ogas. Kad kūka atdzisusi, skābo krējumu sajauc ar pūdercukuru (kā nu kuram garšo) un klāj uz kūkas - atstāj vēl uz stundu ledusskapī. Pēc tam var bērt virsū ogas (mellenes, avenes, kazenes utt.). Pēc lietošanas instrukcijas sagatavo želejas cukuru un aplej ar to ogas. Ideālākajā variantā kūku atstāj ledusskapī uz visu nakti.
Svītraino ābolu kūka ar mājas sieru
100 gr sviests
100 gr mājas siers
100 gr Danssuker cukurs
200 gr milti
1 tējk. cepamais pulveris
šķipsniņa sāls
Visu rūpīgi samaisa.
600 gr āboli
2-3 ēd.k. citronu sula
2 ēd.k. Danssuker farīna cukurs
70- 80 gr. Rozīnes
2 ēd.k. rums
Visu sajauc un atļauj "sakosties" garšām kādas 5-10 min.
120 gr. Skābs krējums
2 gb. olas 2 gb
1 ēd.k. Danssuker cukurs
Danssuker vaniļas cukurs
2 ēd. k. kartupeļu ciete
Visu sajauc kopā.
Mīklu ieklāj veidnē.
Ābolus sagriež 4 daļās, izgriež serdi. Miziņām iegriež vertikāli strīpiņas.
Izkārto veidnē.
Pārklāj ar pildījumu.
Pārlej ar mērcīti.
Cep 170 grādos, līdz ir zeltaini viegli brūna.
Siera kūka
Sviesta cepumi “Selga” (klasiskie) – 1 paciņa
Sviests – 100 g
Svaigais siers “Kārums” – 2-3 paciņas
Saldais krējums – 200 g
Dansukker pūdercukurs – 3 ēdamkarotes( var likt arī parasto cukuru)
Citrons – ½ gab.
Laims – ½ gab.
Konservēti vai svaigi persiki šķēlītēs
Mandeļu skaidiņas.
Vispirms sagatavo kūkas pamatni – cepuma daļu. Sadrupini vai sablenderē cepumus, pievieno tiem istabas temperatūrā atlaidinātu mīkstu sviestu un visu pamatīgi samīci, līdz izveidojas viendabīga masa. Gatavo cepumu masu kārto kūkas formas pamatnē.
Ķeramies pie kūkas. Saputo saldo krējumu ar pūdercukuru. Sakultajam saldajam krējumam pievieno svaigo sieru “Kārums”, piespiež sulu no pus citrona un pus laima. Visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc kopā, līdz tās pilnībā savienojušās. Tad kārto krēmu kūkas formā pa virsu cepumu masai. Tas arī viss. Kūku likam nogatavoties ledusskapī kādas 6 stundas, vislabāk uz nakti. Dekorēt var ar svaigām ogām, augļiem vasarā, ziemā var izlīdzēties ar konservētiem persikiem, ko sagriež šķēlītēs un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Lai labi garšo!