Attiecības
2015. gada 20. janvāris, 17:35

Pēc strīda ar tevi vairs nerunā? Tā ir nežēlīga psiholoģiskā vardarbība

Jauns.lv

Pēc strīda partneris pilnīgi pārtrauc komunicēt ar tevi. Izklausās pazīstami? Jā, boikots ir ļoti populāra uzvedība pāru konfliktos, un eksperti brīdina, ka šāda rīcība nav savienojama ar veselīgām attiecībām. Ko darīt, ja partneris pēc strīda ar tevi nerunā? Lūk, daži padomi.

Ignorēšanu paciest ir grūti, taču šo laiku var padarīt mazāk sāpīgu. Tev vienkārši jāzina, kā pareizi reaģēt uz partnera uzvedību un kā viņam ieskaidrot, ka šādi "boikoti" nav normāli un nedrīkst atkārtoties.

1. Nepieļauj, ka klusēšana tevi ietekmē

Iemesli, kāpēc tavs partneris atsakās runāt ar tevi, var būt visdažādākie. Dažreiz to dara, lai savaldītos un dusmās nesarunātu lietas, kas novestu pie vēl vairāk strīdiem, bet dažkārt klusēšana tiek izmantota kā sods - starp citu, diezgan sāpīgs. Šoreiz nav svarīgi, kāda iemesla dēļ kāds ar tevi ir pārstājis runāt – tu nevari kontrolēt otra cilvēka uzvedību, bet vari saglabāt pozitīvu attieksmi un neļaut klusumam sabojāt tev noskaņojumu. Paklausies savu mīļāko mūziku, paskaties kādu filmu vai nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, lai pārslēgtu prātu uz kaut ko citu.

2. Neatbildi ar to pašu

Neatkarīgi no tā, kā tu reaģē uz partnera klusēšanu, ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai ignorance kā strīdu „risināšanas” metode uz visiem laikiem pazustu no jūsu attiecībām. Tāpēc nemēģini arī pati jebkad izmantot šo paņēmienu. Ja tev ir nepieciešams laiks, lai nomierinoties, iespējami mierīgā balsī pasaki savam partnerim, ka vēlies kādu laiku pavadīt vienatnē. Ja centīsies ieriebt partnerim ar viņa paša ieročiem, no tā neatgriezeniski cietīs jūsu attiecības.

3. Psiholoģiski stāvi pāri šai situācijai

Šāda uzvedība bieži ir egoistiska un liecina, ka cilvēks ir psiholoģiski nenobriedis. Kad sapratīsi to, tev būs vieglāk tikt galā ar šo situāciju. Vienkārši ļauj savam partnerim kā muļķa bērnam piepūsties un sprāgt vai pušu no dusmām, bet pati izturies kā pieaudzis cilvēks. Ja nolaidīsies līdz viņa līmenim – tad viņš patiešām būs dabūjis visu, ko vēlas.

4. Nemēģini izprovocēt partneri uz runāšanu

Sliktākais, ko vari darīt, ir mēģināt pārraut klusumu, izprovocējot partneri uz runāšanu. Tā ir ļoti slikta taktika. Ja tev ir nepieciešama atbilde uz svarīgu jautājumu, formulē to kā apgalvojumu. Ja viņš nebūs vienisprātis, tad vai nu to pateiks, vai arī attiecīgi piekritīs tavam apgalvojumam.

5. Kad komunikācija atsāksies, izturies pozitīvi

Tik ilgi, kamēr partneris klusē, ir svarīgi saglabāt pozitīvu noskaņojumu, jo tas palīdzēs vieglāk atjaunot komunikāciju. Kad viņš nolemj sākt ar tevi runāt, nevajag būt sarkastiskai vai sākt aizstāvēties. Tas izprovocēs tikai vēl vienu strīdu.

6. Pārrunājiet problēmu, izvēloties piemērotu laiku

Vislabāk runāt par šo problēmu dažas dienas pēc strīda. Ja problēma ir atrisināta, konflikts beidzies un jūs abi jūtaties atviegloti, ir nepieciešams partnerim paskaidrot, cik grūti un sāpīgi bija paciest, ka viņš tevi ignorēja un nesarunājās. Ja viņš nožēlo savu rīcību, apspriediet citus veidus, kā reaģēt uz strīdiem – tā, lai tā nebūtu apzināta otra cilvēka sāpināšana un psiholoģiskā vardarbība.

7. Uzzini, kāpēc tā notika

Visbiežākais iemesls klusēšanai ir vēlme sodīt otru cilvēku, bet var būt arī citi skaidrojumi. Mierīgi uzklausiet partneri, kas lika viņam izšķirties par šādu soli. Ja viņš vienkārši centās nomierināties, jo bija ļoti dusmīgs, iesakiet meklēt citas alternatīvas, jo „sodīt ar nerunāšanu” nedrīkst.

8. Runā atklāti par savām jūtām

Nevajag līst vai no ādas ārā, lai uzturētu labu garastāvokli, bet tomēr ir vērts partnerim godīgi darīt zināmas savas izjūtas. Tas būtu jādara, runājot mierīgi. Kad viņš sapratīs, ka šāda rīcība vienkārši atgrūž tevi, viņš, iespējams, mēģinās mainīties.

9. Nepieļauj, ka klusēšana kļūst manipulācijas rīku

Ja tavs partneris, neraugoties uz solījumiem, atkal un atkal atgriežas pie šādas uzvedības, var gadīties, ka viņš cenšas ar tevi manipulēt. To nu gan nevajadzētu pieļaut.

Ja kļūst tikai sliktāk un šāds strīdu „risināšanas” modelis jau izvēršas par ikdienu, jāskatās patiesībai acīs un jāatzīst: tev ir darīšana ar emocionāli vardarbīgu cilvēku. Ja tavs partneris izmanto klusēšanu kā līdzekli, lai tevi sodītu - būs jāpieņem drūmais fakts, ka viņam ir nosliece uz psiholoģisko vardarbību. Šajā gadījumā ieteicams pārtraukt attiecības, cik drīz vien iespējams.