5 padomi, kā iegūt spodras glāzes un stikla traukus
Rūpīga kopšana arī ievērojami paildzina trauku mūžu.
Dzīvesstils

5 padomi, kā iegūt spodras glāzes un stikla traukus

Jauns.lv

Spodras glāzes un mirdzošas karafes, kā arī citi stikla un kristāla trauki allaž ir liecinājuši par mājas labklājību. Tieši tāpēc agrākos laikos gandrīz katrā turīgā ģimenē algoja īpašu kalpotāju, kas rūpējās tikai par stikla glāžu, vāžu, trauku un logu spodrību.

5 padomi, kā iegūt spodras glāzes un stikla trauku...

* Ja ūdenim pievieno nedaudz citronu sulas, glāzes kļūst spodrākas un uz tām lielākoties nepaliek ūdens pilienu pēdas.

* Glāzes, karafes un vāzes, līdz kuru dibenam vai stūrīšiem nav iespējams piekļūt ne ar pirkstiem, ne lupatiņu, ne suku, tīra, ņemot palīgā olu čaumalas. Saberztas čaumalas divas diennaktis šķīdina citronu sulā. Pēc tam šķidrumu kopā ar čaumalu druskām lej stikla traukā un kādu laiku šūpo vai krata – atkarībā no tā, cik trauks netīrs.

* Grūti iztīrāmu glāžu, vāžu un karafu tīrīšanai labi noder arī nevārīti kartupeļi. Tos nomizo, sagriež mazos gabaliņos, ieber traukā, pielej nedaudz auksta ūdens un skalina, līdz netīrumi pazūd.

* Ja glāzes tomēr mazgā ar ķīmiskajiem līdzekļiem, tās ļoti rūpīgi jāizskalo, jo līdzeklis, kaut arī acīm neredzams, mēdz sakrāties glāzes dibenā. Tā ne vien tiek nodarīts pāri veselībai, bet arī dzērienam, ko nākamajā reizē lies glāzē. Ķimikāliju paliekas gan izmaina vīna garšu, gan samazina burbulīšu veidošanos šampanietī un putu veidošanos alus virspusē.

* Ja kristāla glāžu mazgāšanai lieto ļoti karstu ūdeni, laika gaitā tās zaudē mirdzumu un kļūst blāvas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock