foto: Shutterstock
Sākas 2023. gads pēc ķīniešu kalendāra. Astroloģe: "Melnā ūdens truša gads solās būt brīnumiem bagāts"
Ķīniešu jaunais gads sākas 2023. gada 21. janvārī pulksten 22.53 pēc Latvijas laika.
Cita pasaule
2023. gada 21. janvāris, 08:06

Sākas 2023. gads pēc ķīniešu kalendāra. Astroloģe: "Melnā ūdens truša gads solās būt brīnumiem bagāts"

Lana Lapiņa

"Patiesā Dzīve"

Lai jaunais gads izdotos veiksmīgs un mēs labāk saprastu, ko un kā mums šogad darīt, būtu vērts ielūkoties Truša padomos. Gads solās būt brīnumainiem notikumiem bagāts, ja vien paši tiem noticēsim un ļausimies, bet neliels ieskats Truša uzvedībā, raksturā un simbolismā lai kļūst par ceļvedi 2023. gadā! Kas mūs sagaida, stāsta astroloģe un numeroloģe Lana Lapiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar ķīniešu astroloģiju 2023. ir Sudrabotā jeb Melnā Ūdens Truša gads, jo ūdens elementam ķīniešu piecu elementu sistēmā atbilst melnā un arī sudrabotā krāsa. Ķīniešu jaunais gads sākas 2023. gada 21. janvārī pulksten 22.53 pēc Latvijas laika.

Melnā vai sudrabotā krāsa tiek saistīta ar Visuma tumsu, ar nakti, bet ūdens stihiju attiecina uz ziemeļiem. Tāpēc jaunajā gadā vēlams gulēt ar galvu pret ziemeļiem un slavēt nakts klusumā paslēpušos Sauli. Šajā gadā lietus ūdens būs kā dvēseles dziedinātājs, tāpēc ieteicams tajā mazgāties, skaloties (var izmantot arī izkausēta sniega ūdeni), lai uzņemtu un stiprinātos ar dievišķo labvēlību, kas apaugļo cilvēka dvēseli. Ūdens elements ir saistīts ar Mēnesi un sievišķo Iņ elementu.

Tā kā Trusis jeb Zaķis ir ceturtais dzīvnieks Austrumu astroloģijā, tad Rietumu astroloģijā varam vilkt paralēles ar Vēža zīmi, kas Zodiaka aplī arī ir ceturtā, un abas vieno nakts spīdeklis Mēness. Tam ir maiga, mīksta, sievišķa, mātišķa un aizbildnieciska daba – rūpēties, barot, mierināt, pasargāt. Cilvēki, kas ir cieši saistīti ar ūdens stihiju, darbojas ar ūdenim raksturīgo mainīgumu, plastiskumu, plūdumu un spēju pielāgoties jebkurai videi un apstākļiem. Viņi ir radoši, intuitīvi un diplomātiski, kā arī smalku psiholoģisko manevru meistari. Pat šķietami necenšoties, viņi viegli un šarmanti prot iegūt apkārtējo uzticību un pieķeršanos.

Truša aktīvā naksnīgā dzīvesveida dēļ viņam tiek piedēvēta saistība ar Mēnesi un pāratdzimšanu. Tāpēc to uzskata arī par mītisku radījumu, kuram piemīt maģiskas spējas.

Truša īpašības, kas būs aktuālas 2023. gadā

Zināms, ka Trusis lieliski rūpējas par naudu, savas pārvaldes gados ienesot finansiālajā situācijā daudz bagātības un labklājības. Šajā gadā būs iespēja nopelnīt iztiku bez lielām grūtībām, un par 2023. gada devīzi varētu kļūt teiciens “Strādāt gudrāk, nevis smagāk!”.

Tāpat šajā gadā praktiskums, taupīgums un prasme likt centu pie centa pēc gada var dot labu rezultātu materiālās labklājības stabilizēšanā.

Truša un ūdens elementa apvienojums norāda uz to, ka šajā gadā tiešām vajag darīt lietas, kuras vēlaties, kuras rezonē ar jūsu iekšējām sajūtām, un rīkoties pēc principa, ka labāk zīle rokā nekā mednis kokā.

Trusis ir laimes luteklis, jo vienmēr krīt uz kājām, tāpēc nereti Truša gadu sauc arī par Zaķa vai Kaķa gadu. Dažādās kultūrās Trusis var simbolizēt dažādus dzīves aspektus, gan pozitīvus – gan arī ne tik labus. Tā svarīgākās īpašības ir modrība, gudrība, bailes, seksualitāte, pārpilnība un labklājība, veiksme, intuīcija, spontanitāte, asprātība. Trusim piedēvē arī ilgmūžību, auglību un radošumu.

Lai gan tas ir šķietami neaizsargāts un nekaitīgs dzīvnieks, kuram uzglūn daudz savvaļā dzīvojošu plēsēju, tam veiksmīgi izdodas izvairīties no briesmām, pateicoties savam ātrumam, un inteliģentajai dabai. Trusis – tas ir prāts un attapība, zibenīga reakcija uz uztraukumiem, ātra notiekošā analīze un atbilstoša atbildes darbība. Tāpat tiek arī teikts, ka tas ir viltīgs un veikli piemuļķo savus konkurentus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Trusis norāda mums uz mūsu neaizsargātību, ievainojamību un mudina atrast spēku sevī. Vairāk par visu Trusis mīl savu mājas pavardu un ģimeni, par kuru rūpējas, uztur, pasargā un apsargā. Priekšroku Trusis dod sieviešu sabiedrībai. Trušiem ir bagāta, dzīva un spilgta fantāzija, lieliska iztēle, kas viņus saista ar mākslas pasauli.

Daudzas Austrumu tautas Trušos redz dievišķās gaismas dzirksti, mantotu spēku, seno priesteru, šamaņu un burvju gudrību. Truša gadiem jābūt mierīgiem, lai var atvilkt elpu, atpūsties, pieņemt viesus un pašizglītoties. Šie gadi sola veiksmi diplomātijas jomā un lielas pārmaiņas, lūzumus un pārkārtojumus politiskajā arēnā. Truša gadi ir labvēlīgi likuma un tieslietu pārstāvjiem.

Truša simbolisms dažādās kultūrās

Dažādās kultūrās trusim ir saistība arī ar dievībām. Piemēram, tas ir Hermeja (Merkura) svētais trusis un viņa ātrais vēstnesis. Tāpat trusis tika attēlots kā simbols noteiktu cilšu identificēšanai, un to izmantoja arī Ķīnas imperators kā savas mājas zīmi, kas nozīmēja ilgmūžību.

Laimīgā truša pēda kā simbols tiek izmantota arī mūsdienās kā laimes piekariņš, taču tikai daži zina par šīs prakses izcelsmi un tās saistību ar maģiskajiem rituāliem.

Acteku kultūrā svētais trusis simbolizē piedzeršanos un ballītes, kā arī pārmērīgu izdabāšanu savām iegribām un vēlmēm. Turklāt truši pārstāv arī hēdonismu un izvirtību. Kā gan tam nepiekrist, ja 2023. gada 16. maijā Visuma labvēlis Jupiters uz gadu braši iesoļos Vērša zīmē, kas tiek uzskatīta par zodiaka vislielāko dzīves baudītāju un gardēžu zīmi. Vērsi pārvalda Venera, un tā ir arī finanšu un krāšanas zīme. Katrs tad lai 2023. gadā uzkrāj to, kas šķiet svarīgs un noderīgs – vai tās būtu zināšanas, prasmes, baudas vai nauda.

Vērša zīmes tronī uz paaugstinājuma sēž Mēness, kuram savukārt ir svarīgi nodrošināt pārpilnību it visā – gan pagrabā, gan ledusskapī, gan drēbju skapī, gan arī bankas kontos. Lūk, divas sievišķās un mātišķās planētas Venera un Mēness līdz ar Jupitera ieiešanu Vērsī saimniekos un nodrošinās ērtu, patīkamu un omulīgi jauku dzīvi. Visām zemes stihijas un ūdens stihijas zodiaka zīmēm (Vērsis, Jaunava, Mežāzis, Vēzis, Skorpions, Zivis) šis periods nesīs labvēlīgas iespējas un optimismu. Jupiters Vērsī ir lieliska pozīcija jebkurai darbības jomai, kas ir saistīta ar lauksaimniecību, dabu, ilgtspējību, pārtiku, modi, greznību un itin visu, kas attiecas uz skaistumu, stilu un mākslu.

Cilvēki ar šo Jupitera izvietojumu dzimšanas kartē mēdz būt talantīgi finanšu lietās – gan baņķiera, gan grāmatveža darbā – vai arī ir vienkārši prasmīgi savas naudas pārvaldītāji. Jupiters Vērsī ir lielisks finansiālajai labklājībai, bet tas nav orientēts uz riskantiem pasākumiem un ātrumu. Labāk droši un pamazām, pēc principa – kas manās rokās, tas ir mans.

Ķīniešu un korejiešu folklorā ir stāsts par Mēness trusi, kura oriģinālā izcelsme nāk no kādas budistu pasakas. Debesu imperators esot pārģērbies par ubagu un lūdzis trīs dzīvniekiem, lapsai, pērtiķim un trusim, atnest viņam ēdienu. Lapsa noķēra zivi un atnesa to ubagam, pērtiķis atnesa viņam augļus. Tā kā trusim nebija nekā cita kā tikai zāle, tas nolēma to sadedzināt kopā ar sevi, tādā veidā piedāvājot sevi ubagam. Būdams pārsteigts par truša uzupurēšanos, imperators nosūtīja viņu uz Mēnesi, lai tas radītu dzīvības eliksīru un kļūtu par viņa aizbildni un sargu. Austrumu valstīs zaķis ir arī gudrības, veiklības, auglības, pašaizsardzības, asprātības un, protams, Mēness simbols.

Japāņu kultūrā zaķu simboliku bieži izmanto uz kimono, precēm, tā ir arī daļa no vecākās mangas pasaulē. Haņu etniskajiem cilvēkiem truša gaļa ir aizliegta, jo tiek uzskatīts, ka tad grūtniecēm mazuļi nāks pasaulē ar zaķalūpu.

Ķeltu folklorā trusis tiek uzskatīts par pārdabisku būtni no citas pasaules, kas tas var mainīt formu, un tam piemīt liels spēks, tāpēc ikvienam, kas nodara trusim pāri, tas nesīs nelaimi.

Pārtapšana no lielāka izmēra uz mazāku vai otrādi varētu būt aktuāla tēma 2023. gadā. Simboliski tā ir norāde, ka reizēm vajadzēs kļūt mazākam, lai tuvāk varētu saredzēt to, kas no liela attāluma nav saskatāms, bet citreiz kļūt lielākam un spēt paraudzīties uz bildi kopumā, pārāk neiegrimstot sīkās niansēs.

Ir leģenda par ķeltu karotāju, kurš ievainojis zaķim kāju un skrējis tam pakaļ ārā pa durvīm, bet tā vietā ieraudzījis skaistu jaunu sievieti, kuras kāja asiņoja no ievainojuma brūces. Šā stāsta dēļ Īrijā bija aizliegts ēst truša gaļu. Ķelti apbrīnoja zaķus par viņu spēku un ātrumu un redzēja šajā dzīvniekā arī Mēness simbolu. Trušu mestās cilpas ķelti saistīja ar Mēness cikliem, kā arī ar sievišķību un auglību. Tātad, ja redzat skrienam trusi vai truša mazuļus, vajadzētu apsvērt jaunas idejas, ieceres vai projekta radīšanu.

Tā kā truši ir cieši saistīti ar zemi, tie tika uzskatīti par kurjeriem uz pazemes valstību. Trušiem piedēvē spēju nodot informāciju starp dzīvajiem un mirušajiem, un tie tika izmantoti ķeltu šamaņu rituālajās praksēs.

Savukārt kādā afrikāņu mītā trusis ir attēlots kā dievišķais Mēness vēstnesis, kas tiek sūtīts uz Zemi, lai piedāvātu cilvēcei nemirstību. Bet, ņemot vērā viņa viltīgo dabu, tas rīkojas tieši pretēji un atnes Zemei nāvi. Uzzinājis par viņa rīcību, Mēness par sodu sit ar nūju un pāršķeļ trusim lūpu.

Ir teikts, ka pēcnāves dzīvē, nonākot mirušo valstībā, jūs sastapsieties ar trusi. Lai gan te atkal vērojama truša viltnieka izpausme, afrikāņiem tas simbolizē arī gudrību un laipnību. Laimīgā truša pēda ir daļa no šīs kultūras, un tās pamatā ir hoodoo – reliģija, kas apvienota ar burvestībām. Šis laimes talismans ir jāizgatavo no truša kreisās pēdas.

Truša popularitāte un slavenības

Trusis ir labi zināms tēls bērnu stāstos, pasakās, multiplikācijas filmās un kino, jo liek smieties par saviem atjautīgajiem un veiklajiem trikiem. Visiem labi pazīstami ir aizraujošie zaķa un vilka tēli multfilmā Nu, pagaidi tikai!. Tas nozīmē, ka jokiem, asprātībām, trikiem un izjokošanai 2023. gadā būs zaļā gaisma. Jo vairāk smieklu, jo labāka veselība!

Tas norāda arī uz to, ka, neraugoties uz pretinieka vai konkurenta fizisko pārākumu, jāsaņem visa dūša un jāļauj vaļa kājām! Rotaļīgums, vieglums, atjautība un izdoma būs gada trumpji jūsu rokās!

Playboy logotips ir viens no ikoniskākajiem pasaulē, kas visur ir atpazīstams kā prestiža, seksīguma un mazliet arī mistikas simbols. Kā gan pasaulē vadošais žurnāls pieaugušajiem par savu logotipu izvēlējās tieši melnu trusi ar tauriņu ap kaklu?

Interesanti, ka slavenākais pleibojs pasaulē Hjū Hefners sāka izdot šo žurnālu, tikai pateicoties savas mātes (Mēness simbols) 1000 dolāru aizdevumam. Tomēr nepagāja ilgs laiks, līdz nelielais ieguldījums krietni atmaksājās. Pats pirmais Playboy numurs tika publicēts 1953. gada decembrī, un tajā bija redzama neviena cita kā leģendārā Merilina Monro – seksa simbols. Žurnāls guva gandrīz tūlītējus panākumus, jo pirmais izdevums gandrīz 54 000 eksemplāru tika pārdots tikai dažu nedēļu laikā.

Hjū Hefnera vētrainā dzīve

gallery icon
24

Lai gan Hjū Hefneram izklaides impērijas veidošanā bija būtiska loma, patiesībā viņš nebija tas, kurš radīja ikonisko logotipu. To radīja dizainers Arts Pols. Viņš uzskicēja logotipu Playboy žurnāla otrajam numuram, un kopš tā laika logotips ne reizi nav mainīts. Tas pats par sevi ir ievērojams fakts un liecina par oriģinālā logotipa dizaina efektivitāti, ņemot vērā to, cik bieži uzņēmumi mūsdienās pārveido savus logotipus.

Izstrādājot Playboy logotipu, Pola sākotnējais redzējums bija kaut kas tāds, kam ir “humoriska, seksuāla nokrāsa”, kā arī kaut kas tāds, kas ir “draisks un rotaļīgs”. Runājot par to, kāpēc par žurnāla logotipu tika izvēlēts trusis, Hjū Hefners sacīja: “Trusim, zaķim Amerikā ir seksuāla nozīme, un es to izvēlējos, jo tas ir veselīgs dzīvnieks, kautrīgs, dzīvespriecīgs, lēkājošs un seksīgs. Vispirms tas tevi pasmaržo, tad aizbēg, tad tas atgriežas, un tad tu gribi to samīļot un spēlēties ar to. Un meitene izskatās līdzīgi zaķim – rotaļīga un jokojoša.”

Kas attiecas uz Playboy logotipā izmantotajām krāsām – vienkrāsains melns tonis liecina par greznību, profesionalitāti un stilu. Tas ir tāpat kā ar labu uzvalku – Playboy logotipu nekad nebija vajadzības ietērpt izsmalcinātās krāsās, jo vienkrāsaini melns ļoti efektīvi atspoguļo žurnāla tēlu.

Playboy zaķis, iespējams, ir pasaulē slavenākais, un logotipa ietekme uz žurnāla panākumiem ir ļoti būtiska.

Truša padomi un mācības

Trusis ir iemīļots mājdzīvnieks, un daudzi, kas šo dzīvnieciņu izvēlējušies par mājas mīluli, izvēlas arī veģetāru vai vegānu dzīvesveidu.

Bet, vairāk iedziļinoties truša mistiskajās un simboliskajās nozīmēs, jāatzīmē Šveices psihoanalītiķa Karla Gustava Junga atzinums, ka visi cilvēki ir saistīti tādā kolektīvās bezapziņas līmenī, kas stāv pāri reliģijām, kultūrām un rasēm. Viņš plaši izmantoja pirmatnējās dabas un dzīvnieku simboliku un noteiktus personības modeļus definēja kā arhetipus. Šie simboliskie arhetipi ir vajadzīgi, lai izprastu, piemēram, truša tēlu sapņos un mākslā.

Mitoloģijā romiešu dievs Merkurs vadīja senos varoņus uz pazemi un cauri tai, kā arī nesa vēstījumus no debesu valstības parastajiem mirstīgajiem šeit, uz Zemes. Viņš darbojās kā saikne un ceļvedis starp trim pasaulēm: fizisko zemes līmeni, kurā mēs dzīvojam, pazemi un debesīm.

Trusis arī ir šīs pašas enerģijas simbolisks attēlojums. Šeit, zemes plānā, viņš jūtas labi. Bet viņš ir arī Adepts un labi jūtas pazemes tuneļos un tumšajās ejās. Truša asā uztvere padara viņu jutīgu pret vibrācijām un enerģijām, kuras mēs, cilvēki, bieži nevaram uztvert. Pazemes valstībā šī jutība ir vēl izteiktāka, jo redzamība tiek ierobežota līdz nullei.

Trusis pazemes valstībā simboliski nozīmē to, ka mēs izmantojam savu intuīciju. Viņš zina, kā pārvietoties tumsā un ērti ceļot nezināmā teritorijā. Tas var arī apzīmēt uzticēšanos savai iekšējai gaismai vai tās attīstību. Trusim nav nepieciešams ārējs gaismas avots, lai izgaismotu savu ceļu. Saikne ar kolektīvo enerģiju palīdz viņam nenomaldīties no ceļa un sekot savam iekšējam aicinājumam.

Trusis ir arī zemes simbols, jo tur viņš dzīvo. To varētu simboliski izteikt kā nepieciešamību vairāk sevi sazemēt, būt tuvāk dabai un darīt praktiskas lietas.

Tas visnotaļ sakrīt arī ar astroloģiskajām norādēm, jo Merkurs (ziņnesis starp trim pasaulēm) 2023. gadā savas retrogrādās cilpas metīs tieši zemes stihijas zīmēs Vērsī, Jaunavā un Mežāzī. No otras puses, tas varētu norādīt arī uz sava veida neelastību un iestrēgšanu mūsu ierastajos ikdienas paradumos un rutīnā, kas to smagnējības dēļ varētu apgrūtināt lidojuma sajūtu. Pozitīvā variantā šī zemes enerģijas kvalitāte liecina par dzenam līdzīgu spēju koncentrēties un saglabāt fokusu pat tad, ja visapkārt ir haoss.

Kā zināms, Trusis prot slēpties un var kļūt citiem neredzams, nomaskējoties pie zemes. Tas var nozīmēt, ka prasme neizcelties nodrošina cilvēkam iespēju būt pasargātam un būt drošībā. Prasme būt gan redzamam, gan arī neredzamam būs intuitīvi jāsajūt un šajā gadā jāizmanto!

Trusis ir arī arhetipiskā trikstera jeb viltnieka simbols pasaules mitoloģijās. Ideja ir tāda, ka viņš var būt soli priekšā saviem ienaidniekiem gan fiziskā nozīmē, gan arī pārnestā nozīmē – psiholoģiski. Mēs zinām, ka truši met cilpas zigzagā un veido sarežģītus līkločus, lai izvairītos no plēsējiem. Simboliski tas nozīmē, ka cilvēks ir gudrāks un ātrāks par tiem, kas viņam dzenas pa pēdām – gan tiešā nozīmē, gan arī pārnestā nozīmē. Tā ir norāde uz to, ka būs vajadzīga prasme aizbēgt, laipot, izvairīties no tiešas konfrontācijas un rīkoties netieši, kad draud briesmas.

Un vēl var teikt, ka trusis upurē savu dzīvību meža plēsējiem – vilkiem, lapsām. Trusi šajā kontekstā varētu interpretēt kā kalpošanu citiem.

Un, protams, mēs redzam, ka truši lūdzas ikreiz, kad saliek ķepas purniņa priekšā, lai mazgātos. Viņi māca mums beznosacījumu mīlestību un līdzjūtību, kā arī palīdz aktivizēt šīs īpašības mūsos. Pavērojot trušus ilgāk, sapratīsim, ka viņi māca mums meditēt katru dienu. Jogā ir pat specifiska āsana, ko sauc par Zaķa Budu.

Ceļojums truša alā

Ko gan varētu nozīmēt zināmais teiciens “iekrist truša alā” vai “bedrē?” Tā ir metafora par to, ka kāds nokļūst brīnumaini vai satraucoši sirreālā stāvoklī vai situācijā.

Trusis izrok alu jeb bedru savai mājvietai. Senākais ieraksts par šo frāzi tiek attiecināts uz 17. gadsimtu, bet visiem labi zināmais izteiciens par truša alu kļuva populārs līdz ar Lūisa Kerola grāmatu Alises piedzīvojumi Brīnumzemē (1865).

Šis teiciens galvenokārt tiek izmantots, lai raksturotu dīvainas un neracionālas pieredzes, īpaši, attiecinot tās uz maģiskām, izaicinošām un pat bīstamām vietām vai situācijām. Metaforiski to var attiecināt gan uz apgrūtinošu birokrātiju, gan prātam grūti aptveramiem zinātniski fantastiskiem atklājumiem, tāpat arī uz prāta halucinācijām un izmainītiem apziņas stāvokļiem laikā un telpā. Tos visus vieno nokļūšana kaut kādā labirintā, kas izaicina jūsu racionālo un loģisko prātu, bet, kurā ieejot, ir grūti pēc tam no tā izkļūt ārā. Un tas var būt jebkas. Tie var būt veselības aprūpes, nodokļu sistēmas, finanšu, attiecību labirinti vai jebkādi citi problēmu labirinti, kas mistiskā un nesaprotamā veidā ved jūs pa šo truša alu arvien dziļāk, un gaisma tuneļa galā nav redzama.

Gribētu pieminēt arī faktu, ka Alises slavenais un simboliskais kritiens truša alā redzams arī burvīgajā CatTarot kāršu kavā, kur tas tiek attēlots kā XVI vecākais arkāns Tornis. Ņemot vērā šī arkāna zodiakālo un planetāro simbolismu, kas atbilst Mežāža zīmei, ko pārvalda Saturns un Urāns, secinājumus varat izdarīt paši. Tornis brūk, jo tāda ir Dieva griba. Vecā sistēma vairs nevar pastāvēt, jo pienācis laiks būvēt jaunu. Interesanti, ka līdz ar Alisi truša alā krīt arī pulksteņi, kas ir Saturna laika simboli, un arī pati ala ir šaura, ierobežojoša un dziļa. Un gaisma jau nāk – tas ir jaunais laiks, kas neizbēgami aizvedīs mūs pie jauna sākuma.

Tādas pašas līdzības varam redzēt arī filmā Truša ala (2010), kur varone sižeta gaitā iepazīstas ar grāmatu Paralēlie visumi. Grāmatas varoņus viņa salīdzina ar Orfeju un Eiridīki – personāžiem sengrieķu mitoloģijā. Orfejs dodas uz mirušo valstību pazemē, lai atgūtu savu pāragri mirušo sievu Eiridīki. Pazemes dievs Hadess piekrīt atdot viņam mīļoto, bet ar nosacījumu, ka viņš nedrīkst skatīties atpakaļ. Pēdējā brīdī, jau pie izejas no tumšās pazemes valstības, Orfejs sāk šaubīties par to, vai Eiridīke viņam seko, un tomēr atskatās, tādejādi viņu zaudējot.

Populārajā filmā Matrikss (1999) tiek attēlota destruktīva nākotne, kurā cilvēce neapzināti ir iesprostota Matricā – simulētā realitātē, ko radījušas intelektuālas mašīnas, lai novērstu cilvēku uzmanību un vienlaikus izmantotu viņu ķermeņus kā enerģijas avotu. Kad datorprogrammētājs ar hakera pseidonīmu Neo atklāj patiesību, viņš kopā ar citiem cilvēkiem, kuri ir atbrīvoti no Matricas, saceļas pret mašīnām. Arī te ir tas pats mistiskais trusis – kā simboliska norāde tam, kuram Neo vajag sekot. Neo tiek piedāvāta iespēja izvēlēties – iedzert sarkano tableti, kas parāda patiesību par Matricu, pretstatā zilajai tabletei, kas liek visu aizmirst, palikt neziņā un paskatīties, cik dziļa ir truša ala. Neo izvēlas sarkano tableti, un viņa realitāte sāk sirreāli mainīties, atklājot patiesību par dzīvi Matricā.

Internetā truša ala bieži attiecas uz ārkārtīgi aizraujošu un laikietilpīgu tēmu, kurā lasītājs var iekrist. Pateicoties internetā esošajai informatīvajai pārpilnībai, daudzveidībai un tūlītējai piekļuvei, daudzi tur iekrīt šādās trušu alās un bedrēs. Bet ļoti daudz šādu bedru mums sagādā konkrēti sociālie tīkli un bezgalīgie pakalpojumu piedāvājumi, kur, klikšķinot saiti pēc saites, nokļūstam arvien dziļāk un dziļāk truša alā... Facebook, YouTube, Amazon, Netflix, Instagram, TikTok, Telegram… Internets sniedz mums bezgalīgas iespējas un izraisa mūsu interesi, lai noturētu mūsu uzmanību un mēs paliktu iesprostoti metaforiskajā truša alā, tērējot tur daudz sava laika un enerģijas.

Bet kāpēc gan tieši truša ala? Kāpēc gan ne zirnekļa tīkls vai  bebra dambis? Kādā New Yorker rakstā tā autors atzīmē: “Kā metafora mūsu uzvedībai tiešsaistē trušu bedrei ir zināmas priekšrocības, kuru trūkst citiem izdomātiem portāliem. Tas rada tranzītā pavadītā laika sajūtu. Iepriekšminētajā grāmatā Alise Brīnumzemē viņa krīt diezgan ilgu laiku, pietiekami ilgi, lai izpētītu apkārtējo vidi, paņemtu kādu ēdienu no garāmslīdošā plaukta, padomātu par dažādām pasaulīgām lietām, iegrimtu sapņos par kaķiem un gandrīz aizmigtu.”

Izklausās pēc mūsu tipiskās uzvedības internetā. Atrodoties interneta truša alā, mēs vairs neasociējam to ar kādu mistisku brīnumzemi, jo šodien tā ir mūsu realitāte. Mēs atrodamies tik ļoti ilgā uzmanības brīvajā kritienā, turklāt tam nav skaidra galamērķa, un apkārt mums tajā laikā notiek visādas neparastas un mistiskas lietas. Piemēram, jūs meklējat internetā džinsus un, atrodoties interneta dzīļu alā, lēkājat krustām šķērsām kā trusis no lapas uz lapu. Jūs pavadāt tur visu dienu, apskatot vairāk nekā 500 dažādu džinsu modeļu, izlasāt visu iespējamo un neiespējamo par džinsu stiliem, to radītājiem, zīmoliem un beigu beigās esat apjucis un neesat ne par soli tuvāk mērķim. Domāju, ikviens no mums vismaz dažas reizes dzīvē ir iekritis kādā no šādām truša alām.

Sākot Truša gada skrējienu, vēl tikai mirkli apstājies un atrodi īsto virzienu un mērķi. Lai arī trusis ir bailīgs un kautrīgs dzīvnieks, ir skaidrs, ka šis simbols ietver daudzas gudrības un mācības. Tas māca, kā pārvarēt savas robežas un atrast nepieciešamos resursus sevī, izmantojot prātu, instinktus un intuīciju.