Sacepums - gards ēdiens no vienkāršiem produktiem. Receptes, veidnes, gatavošana
Sacepums savā būtībā ir universāls ēdiens, pirmkārt, tādēļ, ka piemērots visdažādākā biezuma maciņiem, jo to var gatavot no smalkiem un dārgiem produktiem, bet tikpat gards sacepums sanāk arī no gluži necilām sastāvdaļām; otrkārt, tā tapšanā labi noder viss, kas palicis pāri no iepriekšējām maltītēm: dārzeņi, makaroni, kartupeļi, gaļa, desas, augļi, maize, siers.
Kuras veidnes piemērotas sacepumiem, un kā tās sagatavot?
* Veidnei jābūt karstumizturīgai. Tā rūpīgi jāieziež ar taukvielām – šim nolūkam vislabāk izmantot platu otiņu –, lai gatavo sacepumu varētu viegli izņemt. Veidnes iekšpusi papildus var izkaisīt ar miltiem vai rīvmaizi.
* Veidnes no ugunsizturīga stikla ir arī dekoratīvas, jo caur tām iespējams saskatīt visas sacepuma kārtiņas, turklāt šādu trauku var uzreiz likt uz galda, un tās parasti ir piemērotas arī ēdiena sasaldēšanai. Sacepumu var iepriekš sagatavot, sasaldēt un pēc tam, vajadzīgajā brīdī, neatlaidinātu likt cepeškrāsnī.
* Lēzenas veidnes ir piemērotas sacepumiem ar kraukšķīgu virskārtiņu. Veidnes ar augstām malām ir ideālas makaronu un dārzeņu sacepumiem, kuriem pārlej olu un piena vai krējuma maisījumu. Sacepumi apaļās un ovālās veidnēs izcepas vienmērīgāk, turpretī četrstūra veidnēs produkti stūros ātrāk piedeg, bet vidū vēl ir negatavi.
Kā labāk sagatavot produktus garšīgam sacepumam?
* Dārzeņus nomazgā, nomizo, sagriež gabaliņos un, ja vajag, iepriekš blanšē vai mazliet pasautē. Makaronus izvāra, bet gaļu apcep. Produktus, kas ātri kļūst gatavi, piemēram, zivis un augļus, sacepumam pievieno svaigus. Visas sastāvdaļas vai nu samaisa un tad iepilda veidnē, vai arī liek kārtās. Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks cepšanas laiks. Ja nav īsti skaidrs, vai sacepums ir gatavs, tad rīkojas tāpat kā, cepot kūkas, – iedur koka irbulīti sacepuma vidū. Ja pie tā nekas nepielīp, tad sacepums ir gatavs.
* Lai visas sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, parasti tām pārlej kādu maisījumu. Vispopulārākais ir klasiskais sakultu olu un piena maisījums, kas cepšanas laikā sarecē. Puslitru piena parasti sakuļ ar 4 olām, pievieno garšvielas, pārlej sacepumam un pēc tam cep vēl aptuveni 20 minūtes.
* Sacepuma pārliešanai var izmantot arī speciālu mērci, kuru pagatavo no 30 g taukvielu, 40 g miltu un ½ litra šķidruma, piemēram, sajaucot buljonu ar pienu. Interesanta garša mērcei rodas, ja tajā izkausē rupji sarīvētu pikantu sieru.
* Tie, kuriem siers nav pa prātam, var izlīdzēties ar rīvmaizi vai sadrupinātiem grauzdiņiem, kuriem uzliek virsū sviesta piciņas. Sevišķi labi garšo sviests, kam pievienoti garšaugi vai caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploka daiviņas. Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, saulespuķu kodoliņiem vai sakapātiem riekstiem.
Ziedkāpostu un burkānu sacepums
Ja gribi asāku garšu, dārzeņiem pievieno sakapātu svaigu čili, bet šķidrumam – kādu no gatavajām čili mērcēm.
4 porcijas
1 kg ziedkāpostu, sadalītu rozetēs
500 g burkānu
1 sīpols
400 ml piena
100 g rīvēta cietā siera
40 g sviesta
40 g miltu
1–2 tējk. karija pulvera
1 ēdk. izlobītu saulespuķu sēkliņu
sakapāti maurlociņi
sāls un svaigi malti pipari
1. Ziedkāpostus ber puslitrā verdoša sālsūdens un vāri 8–10 minūtes. Burkānus sagriez ripiņās un pēdējās 5 minūtes vāri kopā ar ziedkāpostiem. Dārzeņus nokās caur sietu un 250 ml novārījuma ielej bļodiņā.
2. Sīpolu sakapā. Pannā sakarsē sviestu un apcep sīpolus. Iesijā miltus un kariju un viegli apbrūnini. Pielej pataupīto dārzeņu novārījumu un pienu, uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt vēl 5 minūtes. Pieber sāli un piparus.
3. Dārzeņus pildi ar taukvielām ieziestā veidnē, pārlej mērci, pārkaisi ar rīvēto sieru un saulespuķu sēkliņām.
4. Veidni liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes. Gatavu pārkaisi ar lociņiem.
Skābētu kāpostu sacepums
Sacepums garšos maigāk, ja desiņu vietā pievienosi strēmelītēs sagrieztu vistas fileju.
4 porcijas
850 g skābētu kāpostu, notecinātu
250 ml buljona
200–250 g skābā krējuma
200 g ripiņās sagrieztu desiņu
50 g rīvēta siera
2 sīpoli, kapāti
1 ēdk. sviesta
1 sarkanā paprika, bez sēklām, sagriezta gabaliņos
1 zaļā paprika, bez sēklām, sagriezta gabaliņos
malta saldā paprika
sāls un malti baltie pipari
1. Dziļā pannā, kas piemērota gan cepšanai uz uguns, gan krāsnī, izkausē sviestu un apcep desiņas, pēc tam izņem laukā. Pannā palikušajās taukvielās apcep sīpolus, pievieno kāpostus un dažas minūtes pasautē.
2. Pieber malto papriku, pielej buljonu, uzliec vāku un sautē aptuveni 30 minūtes. 5 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno svaigās paprikas gabaliņus.
3. Krējumu samaisi ar sieru, pieber sāli, piparus un klāj uz kāpostiem.
4. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes.