Viss par C vitamīna avotu - skābenēm. Vai zināji, ka tās var lietot kā garšaugu?
Skābenes spēj veiksmīgi konkurēt ar citroniem, jo satur gandrīz tikpat daudz C vitamīna. No vienas puses, tās lieliski noder zupu, mērču un salātu gatavošanai, no otras puses, kalpo arī par garšvielu.
Kur noder skābenes kā garšaugs?
* Skābenes kā garšvielu – skābuma piešķīrēju – pievieno kartupeļu zupām, vistas un zivju buljonam, lēcu, tomātu, gurķu un citu dārzeņu ēdieniem.
* Spēcīgās skābenās garšas dēļ skābenes lieliski noder kā piedeva krēmīgiem ēdieniem, piemēram, kartupeļu salātiem, ko gatavo ar eļļu un nelielu etiķa piedevu. Savukārt sautēts skābeņu biezenis ar kartupeļu biezeni labi izceļ zivju ēdienu garšu.
* Skābenes piešķir svaigu pikantumu jogurta un zaļumu mērcēm, un dažkārt tās var izmantot par citronu sulas aizstājēju.
* Skābenes kā garšviela kļūst aromātiskākas, ja tās pirms pievienošanas citiem produktiem mazliet pasautē sviestā un tad sasmalcina biezenī.
* Svaigas skābenes ieteicams kombinēt ar spinātiem, jo padara to garšu izteiksmīgāku. Ja svaigas skābenes pievieno lapu salātiem, mērcei vajadzēs mazāk etiķa.
Kā apieties ar skābenēm?
* Skābenes nevāra alumīnija un čuguna katlos, jo tad tās iegūst nepatīkamu metālisku piegaršu. Jāizvairās arī no karsētu skābeņu saskaršanās ar līdzīgu metālu un sudraba galda piederumiem.
* Karstuma ietekmē skābenes zaudē sulīgo krāsu un arī daļu garšas, tāpēc zupām un mērcēm tās pievieno pēdējā brīdī.
* Skābenes der iesaldēšanai, taču tās jāsaldē kopā ar ūdeni. Ja sasaldēs sausas, tās vienkārši nosals un pēc tam būs sašķīdušas un bezgaršīgas.
* Svaigas skābeņu lapiņas polietilēna maisiņā var dažas dienas uzglabāt ledusskapī dārzeņu nodalījumā.
* Skābenes lieliski sader ar citiem pavasara zaļumiem, it sevišķi ar avotkresēm, lociņiem un dillēm.
Kur vēl noder skābenes virtuvē?
* Lielā skābes daudzuma dēļ skābenes padara sīkstu gaļu mīkstu un irdenu. Gaļas gabaliņus pirms sautēšanas ietin skābeņu lapās.
* Smalki sakapātas, pāris minūšu pavārītas un pēc tam sviestā pasautētas, skābenes ir garšīga piedeva olu ēdieniem, it sevišķi omletēm, kā arī teļa un cūkas gaļas ēdieniem.
* Franču virtuves klasika ir lasis skābeņu mērcē. Līdzīgi var gatavot arī foreli.
Skābeņu kūre – organisma attīrīšanai un stiprināšanai
Divas trīs nedēļas katru dienu apēd pa neliela saujai svaigu skābeņu lapiņu – vienalga, vai tāpat no dobes vai sagrieztas salātos, vai arī izspiestas sulā. Organisma tīrīšanai noder arī skābeņu tēja – dažus gramus svaigu skābeņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 10 minūtes ievilkties, izkāš un dzer pa maziem malciņiem.
Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock