Nebijis atklājums: noteikti dārzeņi spēj saraudināt un iepriecināt mazuli vēl mammas vēderā
foto: Shutterstock/ Vida Press
Ilustratīvs foto
Bērni

Nebijis atklājums: noteikti dārzeņi spēj saraudināt un iepriecināt mazuli vēl mammas vēderā

Jauns.lv

Pirmais pētījums, kurā izpētīta vēl nedzimuša augļa reakcija uz garšām, liecina, ka ir noteikti dārzeņi, kas atstāj uz mazuli iespaidu, vēl mammas vēderā esot, raksta "The Guardian".

Nebijis atklājums: noteikti dārzeņi spēj saraudinā...

Pētnieki novērojuši, ka nedzimis mazulis saviebjas un savelk seju raudošā grimasē, saskaroties ar lapu kāpostu.

Lai gan iepriekš veiktos pētījumos secināts, ka mūsu pārtikas izvēle sākas vēl pirms piedzimšanas, un to var ietekmēt mātes uzturs, pētnieki norāda, ka jaunais pētījums ir pirmais, kas tieši aplūko vēl nedzimušo bērnu reakciju uz dažādām garšām.

"Iepriekš pētnieki tikai aplūkoja to, kas notiek pēc piedzimšanas, ņemot vērā to, kam mazuļi pēc dzimšanas dod priekšroku, bet redzēt augļa sejas izteiksmes, kad viņu skar rūgta vai saldena garša, tas ir kaut kas pilnīgi jauns,” sacīja pētījuma līdzautore, profesore Nadja Reislenda no Daremas universitātes Anglijā.

Žurnālā "Psychological Science" publicētajā pētījumā zinātnieki atzīmē, ka amnija šķidrumā, kas apņem augli, sastopami mātes uztura veicināti aromāti. Zināms, ka augļa garšas kārpiņas veidojas un spēj noteikt ar garšu saistītas ķīmiskas vielas no 14. grūtniecības nedēļas, savukārt smakas auglis spēj sajust no 24. grūtniecības nedēļas.

Lai izpētītu, vai augļi spēj atšķirt noteiktas garšas, pētnieki aplūkoja gandrīz 70 grūtnieču ultraskaņas attēlus vecumā no 18 līdz 40 gadiem. Grūtnieces tika iedalītas divās grupās. Vienai grupai 20 minūtes pirms ultraskaņas skenēšanas tika lūgts norīt kapsulu ar pulverveida lapu kāpostu, bet otrai grupai tika lūgts norīt kapsulu ar burkānu pulveri.

Vispārējais grūtnieču dārzeņu patēriņš kāpostu un burkānu grupā neatšķīrās.

Pētnieki arī aplūkoja 30 citu sieviešu augļu ultraskaņas attēlus, kas ņemti no arhīva.

Visām sievietēm stundu pirms eksperimenta tika lūgts atturēties no ēšanas.

Pēc tam pētnieki veica dažādu augļa sejas kustību biežuma analīzi katrā grupā, ieskaitot kombinācijas, kas līdzinājās smiekliem vai raudāšanai.

Kopumā pētnieki pārbaudīja 180 attēlus ar 99 augļiem, kas skenēti 32 nedēļās, 36 nedēļās vai abos laika posmos.

Rezultātā pētnieku komanda atklāja, ka augļi raudāja apmēram divas reizes biežāk, kad māte patērēja lapu kāpostu kapsulu, salīdzinot ar burkānu kapsulu vai bez kapsulas. Turpretī, kad māte apēda burkānu kapsulu, augļi radīja smiekliem līdzīgu sejas izteiksmi apmēram divas reizes biežāk nekā tad, kad māte norija vai nu lapu kāpostu kapsulu, vai bez kapsulas.

Profesore Ketrīna Forestela no Viljama un Mērijas koledžas ASV sacīja, ka pētījums sniedzis ieskatu cilvēka augļa ķīmiski sensorajā pasaulē.

"Nākotnes darbs, kas izceļ individuālās atšķirības augļa reakcijās uz garšām un to saistību ar māšu uztura paradumiem un zīdaiņu reakciju uz pārtiku pēc dzimšanas, būs ļoti interesants," norāda Forestela.

Tēmas