Populārais franču virtuves ēdiens - omlete. Kā tā radusies?
Omletes mēdz gatavot visdažādākajos veidos.

Populārais franču virtuves ēdiens - omlete. Kā tā radusies?

Jauns.lv

Omlete - viens no interesantākajiem un tajā pašā laikā vienkāršākajiem franču virtuves ēdieniem. No kurienes radies apzīmējums "Omlete"? Šajā jautājuma vēsturnieku viedokļi nesakrīt - daži uzskata, ka kopš XV. gadsimta vārds bija rakstīts kā amelette, vārda sakne ame nozīmē "dvēsele". Citi uzskata, ka vārds "omlete" radies no omelle, kas nozīmē "dzīve". Lai kā tur būtu, interesants ir pats olu kulšanas izcelsmes fakts.

Populārais franču virtuves ēdiens - omlete. Kā tā ...

Pastāv uzskats, ka par pirmajiem olu kulteņiem mums jāpateicas tieši burvju māksliniekiem! Tieši šie triku meistari pirmie esot savas uzstāšanās laikā cilindros iesituši pāris olu, ar zizli tās sakūluši, paturējuši cilindru virs sveces un izlikuši uz šķīvja jau gatavu omleti.

Tomēr pastāv arī citas versijas. Alpos savā laikā tika pat rīkoti "omlešu" svētki - no agra rīta četri gani devās pie ciema vecākā, kurš deva rīkojumu sākt omlešu gatavošanu! Tad visi ciema iedzīvotāji, turot rokās pannas ar olu kulteņiem, dejoja ar tām farandole. Tad pēc ciema vecākā dotā signāla visi ciema iedzīvotāji devās uz veco tiltu un izkārtoja uz tā savas pannas. Tad gāja uz kaimiņu pļavu dejot, kamēr uzleca saule. Tiklīdz caur mākoņiem parādījās pirmie saules stari, visi skrēja pie savām pannām, uz kurām sauļojās olu kulteņi. Kad saule jau apspīdēja visu ciemu, laimīgie cilvēki devās mājās, kur notiesāja savas omletes. Pēc maltītes svētki turpinājās līdz pat tumsai. Lieta tāda, ka 100 dienas pirms 10.februāra saule nekad neieskatās Saint-Firmin kantonā. Un saules sagaidīšana šajā vietā cilvēkiem vienmēr ir bijuši svētki.

Francijā omletes pagatavošana ir īpašs rituāls. Šim pasākumam ir īpaša panna un īpaša dakša omletes sakulšanai. Uz šīs pannas nedrīkst gatavot citus ēdienus un pēc omletes cepšanas pannu kārtīgi notīra ar baltmaizes mīkstumu un tikai tad tā tiek nomazgāta un nolikta līdz nākamajai omletes gatavošanas reizei. Īstenie omletes gatavošanas meistari omleti kuļ tikai ar dakšu un nekad neizmanto kuļamās slotiņas vai vēl jo vairāk - blenderus.