Stila jaunumi
2022. gada 16. maijs, 07:02

Tērpi, kas izaicina skolu dreskoda robežas: kulta seriāla "Eiforija" pārdrošais modes šovs

Anita Sedliņa

Žurnāls "OK!"

Katram laikam un paaudzei ir savi skaistuma standarti. Populārais seriāls "Eiforija" ir kā simbols Z paaudzes eksperimentālajam garam un brīvības sajūtai, kas, iespējams, ir pārdrošāka nekā jebkurai iepriekšējai paaudzei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kadri no kulta seriāla "Eiforija"

gallery icon
42

Seriāla kostīmu dizainere un stiliste Heidi Bivensa ir parūpējusies, lai katra tēla garderobe atbilstu aktuālajām un nostalģiskajām tendencēm, pašizpausmei un ilustrētu stāstījuma attīstību. Eiforijas tērpi izaicina skolu dreskodu robežas un vēsta par tēlu būtību vai to, kādi tie vēlas būt: “Vēlējāmies radīt kostīmus, kas ļauj nolasīt, uz tēlu tikai paskatoties.”

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Seriāla Eiforija fenomens

HBO šovs Eiforija (Euphoria) šobrīd ir viens no populārākajiem seriāliem pasaulē. Tā unikalitāte un pievilcība ir pasaules atveidojums no drūmāka, teiksim – reālāka, skatpunkta un skar daudzveidīgas personības un problēmas. Nepareizās rokās nonākuši kailfoto, šantāžas, narkotiku atkarība, anoreksija, bitcoin, mentālas problēmas un visu paaudžu sāpes: mīlas neveiksmes, pārdarījumi un pašapziņas jautājumi. Kā rūgti patiesa dienasgrāmata, kur pasaku skaistums, šķiet, slēpjas vien kostīmu dizaineres Heidi Bivensas (Instagram: @heidibivens) sarūpētajā garderobē.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Rū Beneta

Aktrises Zendaijas atveidotais tēls Rū ir galvenā varone, kura cīnās ar narkotiku atkarību. Seriāls demonstrē atkarīga cilvēka domu gājienu – uz ko viņš ir spējīgs, lai saņemtu nākamo devu un noslēptu savas darbības no ģimenes un draugiem. Tiek parādīts, kā šī atkarība ietekmē un ar kādiem pārdzīvojumiem ir spiesti saskarties arī ģimenes locekļi: māsa un mamma.

Rū relaksētais, androgīnais stils ar pārlieliem apģērbiem no skeiteru zīmoliem – Aries un Andrew – demonstrē meitenes vēlmi pēc anonimitātes, īpaši mirkļos, kad atsākta narkotiku lietošana. Tajā pašā laikā dzimuma identitāte tiek notušēta. “Viņa ir cilvēks, kuru neinteresē par vieglprātīgu uzskatītā mode,” apstiprina stiliste. Zendaijai Rū stils ir tuvs – ikdienā viņa ģērbjoties tieši tāpat.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Kontrastā pārējiem glamūrīgajiem Eiforijas jauniešiem Rū garderobe ir praktiska – hūdiji, pārlieli, grafiski T krekli, basketbola šorti, kargo bikses un pašai Zendaijai piederošās augstās Converse kedas. Nozīmīgākais un simboliskākais Rū garderobes apģērbs ir nelaiķa tēva sarkanbrūnais hūdijs.

Tas simbolizē gan komfortu, gan viņas emocionālo traumu un atgādina skatītājiem, ka Rū atkarību problēmas veicina sēras pēc tēva. “Nevēlējos Rū ģērbt spilgtās krāsās vai modīgos tērpos, jo viņas situācija ir ļoti nopietna,” pamato Heidi Bivensa.

foto: ©HBO/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Kad seriāla pirmajā sezonā draudzenes Džulzas ietekmē Rū uz laiku atteicās no narkotiku lietošanas, viņa piekrita eksperimentam ar meikapu un modi. “Fakts, ka tu parasti ģērbies kā Sets Rogens (amerikāņu komiķis – red.), grauj manu dvēseli,” sezonas noslēgumā par Rū ierasti relaksēto tēlu izteicās modīgā Džulza un pierunāja draudzeni sapucēties uz skolas balli. Diemžēl ar to arī modes eksperimenti beidzās, jo Rū atgriezās pie narkotikām. Uzmanības centrā nonāk tās, nevis stils.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Seriāla otrajā sezonā Rū sārtais hūdijs tiek atmests. “Viņa kļūst pavisam velnišķīga un agresīva, maldina ģimeni un draugus. Instinktīvi nelikās loģiski, ka hūdijam ir jābūt visos stāsta posmos. Tas ir atgādinājums par cilvēku, kurš viņu mīlēja, un tā ir kā sirdsapziņa, ko tagad Rū cenšas bloķēt,” Bivensa skaidro stāsta un džempera mijiedarbības simboliku.

foto: ©HBO/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Medija Pereza

Aktrises Aleksas Demijas tēla Medijas un Neita attiecības ir viena no galvenajām seriāla sižeta līnijām. Neits pret viņu ir gan emocionāli, gan fiziski agresīvs, bet meitene to atsakās atzīt un dara visu, lai puisi aizsargātu. Varētu šķist, ka, turpinot šīs attiecības, Medija ir traka, kamēr realitāte diemžēl apstiprina, ka daudzās attiecībās funkcionē upura un agresora attiecību formula.

Medija ir Eiforijas modes karaliene, kura nekad neliek vilties. Viņai vienmēr ir mirdzošs meikaps un seksīgs apģērbs, ar katru sēriju – aizvien atkailinātāks. “Es tikai cenšos panākt, lai viņa izskatās spēcīga,” apgalvo stiliste. Vizuālā tēla veidošanā iesaistās arī pati aktrise: “Viņa ir bezbailīga un pašpārliecināta. Viņa ir badass!”

foto: ddp/PictureLux / Vida Press
foto: ddp/PictureLux / Vida Press

“Tātad man te nav jābūt,  jo esmu ģērbusies kā padauza un nevienam no jums nepatīku? Es tikai gribu pateikt, ka nekur netaisos doties!” konfrontējot Neitu un viņa vecākus, paziņoja Medija, tērpusies ekstremāli seksapīlā, influenceru iecienītā zīmola I.Am.Gia lillā komplektā. Tas precīzi definē tēlu, kas sevi izsaka ar modes palīdzību, demonstrē pašapzinīgumu un lepnumu par savu ķermeni un seksualitāti.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: Publicitātes foto

Medijas pašpārliecinātība un drosme teikt, ko domā, ir daļa no tēla pievilcības. Vienalga, vai viņa konfrontē Neitu vai paziņo, ka Keta ir mainījusies uz slikto pusi, Medija saka, ko domā, un to apstiprina ar modes izvēlēm, kas postulē: “Tev nav man jāsaka, ka labi izskatos. Es zinu, ka izskatos lieliski.” Spilgts piemērs ir šis caurspīdīgais tērps no zīmola Akna, kas viscaur rotāts ar mirdzošiem Swarovski kristāliem.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Jau seriāla sākumā tika pieņemts lēmums, ka Medija būs saskaņotu apģērbu fane. Vai tas ir Chanel stila trikotāžas ansamblis, Miaou zīmola džinsu bikses un krekliņš ar margrietiņām, vai seksīgais I.Am.Gia komplekts, tie demonstrē tēla vēlmi pēc kārtības un situācijas skaidrības.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Džulza

Rū labākā draudzene un mīļotā, ko atveido LGBTQ aktīviste Hantere Šafere, ir Džulza, kura jau no agra vecuma ir cīnījusies ar ķermeņa disforiju saistītām problēmām. Viņa ir pieaugusi, bet aizvien cīnās ar sievišķīguma izjūtām.

“Džulzas tēls tika veidots, iedvesmojoties no anime multfilmām ar atsaucēm uz mangas Sailor Moon tēlu. Izskats, uz ko ieciklējāmies, bija mini tenisa stila svārki kā karsējmeitenei,” skaidro stiliste. Svārkus papildina mazmazītiņi krekliņi konfekšu krāsās, mirdzumi, snīkeri uz platformas un bērnu stila mugursomas.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: Publicitātes foto

Katru reizi, kad Džulzai ir jauns tērps, to papildina arī jauns Doniellas Davi (Instagram: @donni.davy) radītais meikaps. Tas kontrastā sievišķīgajiem mini tērpiem, lai atklātu personības dažādās šķautnes, ir moderns un pat pancisks.

foto: Vida Press

Zīmola Stella McCartney rozā kleita ar lencītēm pirmās sezonas noslēgumā – karnevāla epizodē – noderēja kā paziņojums. Tas ir mirklis, kad Džulza pārliecina Rū, ka viņai ir bijušas seksuālas attiecības ar Neita tēvu Kalu. Viņa to darīja jaukā, sievišķīgā, pasaku fejai līdzīgā kleitiņā, kas apstiprina meitenes “nevainīgumu” dotajā situācijā.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Džulzas tēlam attīstoties, mainās arī viņas garderobe. “Vairāk uzzinām par to, kas un kāda ir Džulza, par ko viņa kļūst. Lai gan sākumā viņa meklēja vīriešu atzinību, laika gaitā viņa izaug par neatkarīgi domājošu, spēcīgu personību un vairs nav tik mīlīgi jauka kā sākumā. Piemīlīgos svārkus un kleitas sāk nomainīt bikses, viņas stils kļūst modernāks, riskantāks un dominējošāks. Savā ziņā ar stila palīdzību viņa pasaulei parāda vidējo pirkstu,” skaidro stiliste.

foto: ©HBO/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Viens no Džulzas lieliskākajiem tēliem (krekliņš no Nihl, svārki no Orseund Iris) ir panākts ar šķietami neskaitāmām caurspīdīgu apģērbu kārtām. Tas demonstrē tēla jauno raksturu: smalkumu, ēteriskumu un dumpinieciskumu vienlaikus. 

foto: ddp/PictureLux / Vida Press
foto: ddp/PictureLux / Vida Press
foto: Publicitātes foto

Keta

Barbaras Ferreiras atveidotā Keta ir sliktā meitene. Seriāla pirmajās sērijās viņa ir kautrīga, par sevi nepārliecināta un iestrēgusi sevis salīdzināšanā ar citiem sociālajos medijos.

Seriāla laikā viņa mainās visvairāk – atrod savu stila balsi un nebaidās izteikt personisko, bieži nepopulāro viedokli.
Iedvesmojoties no komēdijas Spoku pasaule aktrises Toras Birčas tēla, pirmajās četrās epizodēs Keta ir atveidota kā “grāmatu tārps”. Viņa valkā vintāžas tērpus, pārlielas brilles, svārkus ar augstu vidukli un krekliņus ar apkaklītēm. Tas mainās, kad meitene kļūst par seksuāla rakstura videočatu zvaigzni.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Līdzko Keta ir apzinājusies savu seksualitāti, mainās arī viņas garderobe – tajā parādās mini svārki, čokeri, sietiņzeķes, daudz vinila, eksponēta apakšveļa, koši sārtas lūpas un smagnējs meikaps. Viņu vairs nevar nepamanīt.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

“Manuprāt, Keta vienmēr vēlējās būt šāda, viņai vienkārši trūka pašpārliecinātības. Es teiktu, ka Keta ir nevis mainījusies, bet gan ļāvusies būt pati vai pēc internetā gūtās apbrīnas devusi sev atļauju,” uzskata seriāla stiliste.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Fenzo

Angusa Klauda varonis Fenzo ir viens no Eiforijas iemīļotākajiem un sirsnīgākajiem tēliem. Būdams narkotiku dīleris, viņš tomēr ir cilvēks ar labu sirdi – cīnās par taisnību, atsakās Rū pārdot narkotikas, aizstāv no citiem pārdevējiem un Neita, rūpējas par brāli un vecomammu.

Fenzo var raksturot kā ielu modes karali. Pirmajā sezonā viņš ģērbjas Supreme izstrādājumos, otrajā sezonā – no galvas līdz kājām Londonas ikoniskajā ielu modes zīmolā Palace. Koši T krekli un amizanti, adīti džemperi ir viņa stila recepte.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp/PictureLux / Vida Press

Kesija Hovarda

Aktrises Sidnijas Svīnijas tēls Kesija vienmēr ticis seksualizēts. Pēc tam, kad tēvs pameta ģimeni, meitene uzauga ar uzskatu, ka vienīgais labais viņā ir izskats. Kesija visur meklē vīriešu novērtējumu. Iemīloties labākās draudzenes bijušajā puisī Neitā, Kesija jūtas vainīga, ka ir Mediju nodevusi, un tomēr Neita uzmanība ir svarīgāka.

Seriāla režisors Semjuels Levinsons ar stilisti esot nonākuši pie idejas, ka Kesija ir grūti atšifrējama, plūstoša personība: “Viņa ir meitene, kurai patīk pielaikot dažādas modes tendences tādēļ, ka to ieteikušas draudzenes vai  tas liekas seksīgi u. tml. Manuprāt, Kesija reprezentē mūsdienu Instagram tīņus, kuri ir ceļā uz sevis izprašanu un ar modes palīdzību iemiesojas dažādās personībās.”

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: ©HBO/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Vīriešu uzmanības un novērtējuma saņemšanai Kesijas arsenālā ir sievišķības klasika – dziļi dekoltē, izteiksmīgas krāsas un ķermeni akcentējoši silueti.

foto: ©HBO/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

Viens no zīmīgākajiem seriāla mirkļiem – Makkejs nespēj novērtēt draudzenes Kesijas Helovīna kostīmu – Kventina Tarantīno filmas Patiesa romantika tēlu. Meitenes garlaicīgais draugs nesaprot specifisko frizūru, govs ādas apdrukas svārkus un mežģīņu krūšturi un liek pārģērbties par futbola spēlētāju.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press

Neits Džeikobs

Neits, kuru atveido aktieris Džeikobs Elordi, ir amerikāņu vidusskolnieka iemiesojums. Vizuāli ikdienišķs, tipisks čalis, kura emociju pasaule un no tās izrietošā rīcība ir ārkārtīgi komplicēta, agresīva un pat ļauna.

“Ar viņu nedrīkst pārcensties, jo Neits iemieso tipisku amerikāni, ko mēs visi pazīstam. Galvenais bija likt viņam izskatīties pievilcīgam,” saka stiliste. Neitam piemeklēti ērti apģērbi no sporta zīmoliem: Adidas, Champion, Reebok. Viņa emocijas kūsā, bet garderobe ir relaksēta.

foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press
foto: ddp/Capital Pictures / Vida Press