Attiecības
2021. gada 1. decembris, 06:48

Vai šajos Ziemassvētkos ciemoties pie nevakcinētiem radiniekiem un draugiem? Piecu ģimeņu stāsti

Jauns.lv

Šī gada Ziemassvētki būs izaicinājums daudzām ģimenēm, kur kāds nav vakcinējies, kāds ir, bet kāds arī pēc vakcinācijas izvairīsies nākt ciemos, jo baidās saslimt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī gada nogales svētki būs nedaudz citādāki kā pērn, jo šogad mums ir plaši pieejamas vakcīnas pret Covid-19 vīrusu, vēsta Huffpost.com. Pirms ASV nozīmīgajiem svētkiem - Pateicības dienas - šogad tika prognozēts, ka 53,4 miljoni amerikāņu šajā dienā dosies ciemos, kas ir par 13% vairāk nekā 2020. gadā, kad amatpersonas lūdza cilvēkus palikt mājās, lai izvairītos no vīrusa izplatīšanās. Entonijs Fauci, Baltā nama galvenais padomnieks medicīnas jautājumos, teica, ka cilvēki drīkst svinēt svētkus kopā, ja visi ģimenes locekļi ir pilnībā vakcinēti. "Ja jūs un jūsu ģimene ir vakcinēta, jūs varat baudīt ierasto Pateicības dienu un Ziemassvētkus, esot kopā ar ģimeni un tuviem draugiem," šogad intervijā sacīja Fauci, kurš ir arī ASV Nacionālā infekcijas slimību institūta direktors.

Tomēr Latvijā situācija pašlaik nav tik spoža, turklāt cilvēki ir atšķirīgi, un arī tavā ģimenē var būt kāds, kurš nejūtas omulīgi uzņemt viesus, jo ir bail saslimt. Pat ja tu esi pilnībā vakcinēts, tāpat ir iespējams inficēties un izplatīt vīrusu, turklāt ir arī cilvēciskas bailes par tiem, kuri nav vakcinēti.

foto: Pixabay

„Realitāte ir tāda, ka gandrīz divus gadus pēc pandēmijas sākuma daudzi no mums joprojām veic riska izvērtējumu pirms došanās ārā,” saka psihoterapeite Andrea Vačere. "Šie ir sarežģīti laiki, un tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir svarīgi būt atklātam, kad saņemat svētku ielūgumu," viņa uzsver.

Viņa to salīdzina ar luksofora gaismām. Ja jūties droši un pārliecinoši, tev tiek dota zaļā gaisma doties ciemos un rīkot svinības savā mājā. Ja šaubies, tad labāk padomā, pajautā, vai visi ciemiņi būs vakcinēti, pats nedodies ciemos, ja jūti kādas elpceļu slimības pazīmes. Sarkanā gaisma tiek dota, ja nevēlies nekur doties! Tā arī saki, ka labāk pavadīsi šo laiku viens vai savas mājsaimniecības ietvaros. „Svarīgi ir būt patiesam pret sevi un otru. Ja baidies saslimt, svini svētkus Zoomā! Jutīsies droši un labi,” piebilda speciāliste.

Ko citi cilvēki ir nolēmuši darīt? Zemāk pieci Huffpost lasītāji dalās ar saviem gaidāmajiem brīvdienu plāniem šajos joprojām dīvainajos laikos.

foto: Pixabay

Nevis viena liela balle, bet..

“Manai ģimenei komunikācija ir bijusi ļoti svarīga. Tā vietā, lai izteiktu pieņēmumus vai vienkārši darītu to, kas man ir personīgi ērti, man ir bijušas daudzas sarunas ar ģimenes locekļiem (individuāli, lai tas neizvērstos par lielu strīdu starp cilvēkiem, kuri nepiekrīt viens otra viedokļiem), jautājot katram par to, vai viņi jūtas komfortabli, kopīgi pulcējoties brīvdienās, un vai ir kādi papildu piesardzības pasākumi, ko mēs varētu veikt, lai viņi justos drošāk. Tas bija īpaši svarīgi vecākiem radiniekiem, kuriem jau ir veselības problēmas un, lai gan viņi ir vakcinēti, viņi nevēlas riskēt ar Covid-19. Viena no sliktākajām lietām pēdējā pusotra gada laikā ir bijis tas, cik lielu naidīgumu un šķelšanos tas radījis ģimenēs un draugu lokā. Brīvdienām vajadzētu būt kopā sanākšanai un koncentrēšanās uz mīlestību, prieku un pateicību, taču to nav iespējams izdarīt bez atklātas, cieņpilnas komunikācijas. Mēs izlēmām vienu lielu svinību vietā rīkot dažas mazākas svinības. Es to uztveru kā veidu, kā svinēt (un baudīt gardas maltītes) vairākas dienas, nevis tikai vienu, kā arī mazināt stresu un satraukumu ģimenes locekļiem, kuriem nepatīk lielas pulcēšanās. ..” izteicās rakstniece Kristīna Kuzmiča.

Jāatrod kompromiss

„Šī svētku sezona būs mūsu pirmā ģimenes pulcēšanās četrās sienās. Tā nebūs mierīga un harmoniska pasēdēšana ģimenes lokā, jo ir divi ģimenes locekļi, kuri atsakās vakcinēties. Tas nozīmē, ka man būs jādara viss, lai neceltos un nekliegtu: "Vai jūs abi esat sajukuši prātā?". Tā vietā es samierinos un saku viņiem, ka „vīruss jūs abus atradīs”. Jebkurā gadījumā es sēdēšu pie galda ar cilvēkiem, kurus mīlu. Cilvēki, kurus es cienu… lielākoties,” saka Andrea Teita no Kalifornijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: unsplash.com

Drošība pirmajā vietā

„Mēs atkal izlaidīsim otro gadu pēc kārtas. Manai mammai, un arī manam četrgadniekam ir novājināta imūnsistēma. Viņu drošība ir prioritāte numur viens. Mēs ar mammu un dēlu dzīvojam kopā un šogad mēs nevienu neapciemosim,” atklāja LeDonna no Ilinoisas.

Ar derīgu Covid-19 testu

„Šī Pateicības diena būs pirmā reize kopš 2019. gada, kad esam redzējuši visus savus mazbērnus un bērnus. Kopumā Pateicības dienu mūsu mājā svinēs 16 cilvēki vecumā no 2 līdz 82 gadiem. Ikviens ir piekritis veikt Covid testu pirms ierašanās ciemos. Mēs visi esam vakcinēti, izņemot 2 gadus veco mazbērnu. Bet mēs joprojām vēlamies, lai visi būtu pēc iespējas drošāki un veselīgāki. Esmu pateicīga, ka mūsu ģimene ir vienisprātis par to, kas nepieciešams, lai saglabātu drošību,”  Mišela Kombsa, kas dzīvo ASV vidienē.

foto: Pixabay

Jāizvērtē riski un ieguvumi

“Šogad es rīkošu Pateicības dienu. Tā būs neliela pulcēšanās, apmēram 10 cilvēku. Mēs visi esam vakcinēti un esam saņēmuši revakcināciju. Lai gan nekad nav 100% garantijas par drošību, es esmu pārliecināta, ka jāsabalansē risks ar ieguvumiem. Ģimenes laiks ir tā vērts,” domā Steisija Frīmena no Ņūdžersijas.