foto: CAMERA PRESS/Jane Hancer / Vida Press
Paaudžu atšķirības un konflikti. Psiholoģe: "Jāatceras, ka strīdos dzimst patiesība"
Par personības nobriešanu liecina tas, vai spējam nereaģēt bērnišķīgi: nepieprasām, neapvainojamies, spējam izturēt, pieņemt un sadzīvot ar savām emocijām.
Attiecības
2021. gada 20. novembris, 06:23

Paaudžu atšķirības un konflikti. Psiholoģe: "Jāatceras, ka strīdos dzimst patiesība"

"100 Labi Padomi"

Paaudžu atšķirības un līdz ar to konflikti bija, ir un būs. Tiesa, moderno tehnoloģiju laikmetā tie ir vēl lielāki – gan par uzvedību, gan attieksmi, gan vērtībām un komunikācijas stilu. Skaidro izglītības psiholoģe Elīna Ābola.

Paaudžu atšķirībās jeb saasinātās situācijās galvenā problēma ir tā, kā konkrēto jautājumu uztver katra iesaistītā puse.

Piemēram, bērnudārzā ir uzdots uzzīmēt savu ģimeni, sešgadīgs bērns zīmē visus smaidīgus pozitīvās, košās krāsās, pat sunīti un kaķīti, bet zīmējumā trūkst mammas. Bērnam pārjautā, vai tiešām viņš ir uzzīmējis visu savu ģimeni, un viņš atbild – jā. Audzinātāja satraukta zvana māmiņai un stāsta – šķiet, jums ir problēmas, bērns jūs ir izslēdzis no ģimenes...

Mamma uztraucas, jo viņai ir labas attiecības gan ar bērnu, gan pārējiem ģimenes locekļiem, tāpēc nesaprot, ko izdarījusi nepareizi. Aiziet uz bērnudārzu pēc bērna, abi kopā dodas mājās, neiztur un jautā mazajam: “Dzirdēju, ka jums šodien bija uzdevums uzzīmēt savu ģimeni un tev ļoti skaisti izdevās, bet zīmējumā nebija manis. Kādēļ tā?” Bērns atbild: “Māmiņ, tu esi tik skaista, tik perfekta, tik nevainojama – nevēlējos tevi neglīti uzzīmēt, jo es vēl nezīmēju tik labi.” Šis piemērs spilgti raksturo paaudžu atšķirības – kā uztveram informāciju un interpretējam situāciju. Bet tam ir skaidrojums, jo pastāv šīs dažādās paaudzes. Tāpēc ir vērts tuvāk iepazīties ar Latvijas Universitātes profesores Zandas Rubenes skatījumu uz paaudžu atšķirībām.

X paaudze (dzimuši 1961.–1981. gadā): paaudze, kas atvērta dažādībai. Apvieno tādas personības vērtības kā personiskā brīvība un sociālā atbildība. Aizņemts cilvēks, vada savu biznesu, aktīvi kāpj pa karjeras kāpnēm un audzina bērnus. Tieši X paaudze ir vismaksātspējīgākā, salīdzinot ar citām.

Mileniāļi jeb Y paaudze (1982.–2000.): augsts pašvērtējums. Plašs redzesloks un pārliecība par savām profesionālajām spējām – pārzina vairākas valodas, pārvalda tehnoloģijas. Šī paaudze nav gatava strādāt tik smagi kā iepriekšējās, viņiem ir svarīgs līdzsvars darbā un personīgajā dzīvē. Runājot par paradumiem – šie cilvēki daudz mācās.

Z paaudze (2001.–2013.): paši uzskata, ka ir lojāli, līdzjūtīgi, apdomīgi, atvērti, atbildīgi un apņēmīgi. Visatvērtākie dažādībai, neiecietīgi pret jebkāda veida diskrimināciju, hierarhiju. Pašapzinīgi, mērķtiecīgi – jau no mazotnes pieraduši būt īpaši. Prasīga paaudze, jo pieradusi gan pie labklājības, gan pie pieaugušo atsaucības viņu vajadzībām. Tiešsaistē un bezsaistē uzvedas atšķirīgi.

A paaudze (Alpha) – digitālie mazuļi (no 2013. gada).

Uzskaitījumā arī pierādās un parādās, cik atšķirīgi mēs esam, bet, ja mēs to zinām un savā veidā akceptējam, tas daļēji atvieglo ikdienas komunikāciju un saskarsmi. Ir ļoti grūti pieaugušam cilvēkam mainīt paradumus, taču tas ir iespējams.

Par personības nobriešanu liecina tas, vai spējam nereaģēt bērnišķīgi: nepieprasām, neapvainojamies, spējam izturēt, pieņemt un sadzīvot ar savām emocijām. Jāpiemin viens svarīgs aspekts – konfliktos dzimst patiesība, un atšķirības papildina mūsu redzējumu, kas patiesībā ir dzīves pienesums. Katra paaudze spēj mums kaut ko dot, iemācīt un liek novērtēt mūs pašus.