foto: no privātā arhīva
Ieva Zvaigzne-Rēdliha par veselības atslēgu sauc svaigu gaisu: "Bērnus nekad netuntulēju"
Bērni
2021. gada 17. oktobris, 05:53

Ieva Zvaigzne-Rēdliha par veselības atslēgu sauc svaigu gaisu: "Bērnus nekad netuntulēju"

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Dūla Ieva Zvaigzne-Rēdliha, Katrīnes (9) un Olafa (5) mamma, uzskata, ka bērniem ir jābauda bērnība – jāskrien lietū basām kājām, jāēd ogas no krūma un daudz jādzīvojas svaigā gaisā, jo tieši tā vislabāk var uzlabot imunitāti un stiprināt veselību.

Uzvaras atslēga – svaigs gaiss

Uzskatu, ka bērnu imunitāti vislabāk stiprina un uzlabo aktivitātes svaigā gaisā. Dzīvojam privātmājā un bieži izbaudām iespēju būt svaigā gaisā. Abi bērni jau kopš zīdaiņa vecuma diendusu ir gulējuši tikai ārā dažādos laikapstākļos. Atceros, ka meita pat 20 grādu salā, silti saģērbta, ratos saldi gulēja, tiesa, tagad, lai mudinātu viņu doties ārā sliktākos laikapstākļos, īpaši rudens drēgnumā, mums, vecākiem, ir jābūt radošiem, bet vienmēr cenšamies izdomāt kādu nodarbi, kas viņai ir tīkama. Ar puiku ir vienkāršāk, viņš ir mazāks, un īpašu motivāciju doties ārā jebkurā gadalaikā viņam nevajag. Vasarā, protams, neviens nav jāmudina iet ārā, tas ir dabiski, ka visi jau no rīta dodas laukā un tur pavada praktiski visu dienu.

foto: no privātā arhīva

Ejot ārā, bērnus nekad netuntulēju, pat ļauju viņiem ļoti ilgi staigāt plāni ģērbtiem, jo uzskatu, ka pats trakākais ir tad, kad bērns sasvīst un pēc tam atdziest; tā ātri vien var dabūt sāpošu kaklu vai iesnas. Esmu novērojusi, ka tad, kad citi bērni jau ir saģērbti biezās jakās, šallēs, cepurēs un cimdos, maniem joprojām mugurā ir plāna jaciņa un džemperītis. Un viņi tā jūtas labi! Manuprāt, būt svaigā gaisā ir uzvaras atslēga veselības stiprināšanā, jo pēc ārā pavadītas dienas bērniem uzlabojas ne tikai apetīte, bet arī miegs ir daudz saldāks un kvalitatīvāks.

Zināma pārtika un ogas no krūma

Pilnvērtīgam un kvalitatīvam uzturam ir ļoti liela loma veselības stiprināšanā un uzturēšanā. Kovida laikā ģimenē vairāk sākām aizdomāties par kvalitatīvu pārtiku un secinājām, ka vairs negribam ēst pārtikas produktus, par kuru izcelsmi neko nezinām, īpaši gaļu un dārzeņus, kurus ikdienā lietojam diezgan daudz. Tāpēc nu jau kādu laiku esam iesaistījušies Salaspils tiešās pirkšanas pulciņā, kurā pērkam pārtiku no saimniecībām, kam ir ekoloģiskās saimniekošanas sertifikāti. Tagad mēs zinām, no kurienes olas, piens, gaļa un dārzeņi nonāk uz mūsu galda. Protams, Katrīne un Olafs ēd arī čipsus un želejkončas, bet pamatēdienu cenšamies sagatavot pēc iespējas kvalitatīvāku, lai tie draņķi, kas viņiem garšo un kurus viņi tik labprāt ēd, tomēr būtu mazumā.

Esmu priecīga, ka vasarā bērni ļoti daudz ēd vietējos augļus un ogas, piemēram, pieiet pie jāņogu krūma un ēd, cik kārojas, bet rudenī pārstrādā kilogramiem pašmāju ābolu. Latvijas ogas un augļi ir milzīga dabas bagātība, lai stiprinātu veselību, un bērniem tās ir īpaši vajadzīgas! Esmu dzirdējusi, ka mammas saka, ka bērniem negaršo ogas, augļi... Es tam nespēju noticēt, protams, var būt izņēmumi, ka vienam bērnam negaršo mellenes, bet citam upenes, taču galvenais, lai ogas vispār tiktu ēstas, un Latvijā par ogu un augļu dažādību sūdzēties nevaram.

Imunitāti stiprina ar zivju eļļu

Mani bērni nekad nav izteikti bieži slimojuši, arī sākot bērnudārza gaitas, kad daudzi vecāki žēlojas par to, ka bērns vairāk slimo. Kad Katrīne bija maza, viņai ik pa laikam parādījās iesnas, klepus, ko pavadīja acu asarošana, sākumā mēs to saistījām ar zobu nākšanu, saaukstēšanos, sliktu imunitāti, bet četru gadu vecumā atklājām, ka iesnu iemesls ir alerģija uz putekļiem un ziedputekšņiem. Pateicoties Katrīnei, mēs tagad zinām, kad zied lazdas, kad bērzi... Tagad jau viņa pati var raksturot savas sajūtas un atšķirt, vai iesnas ir tāpēc, ka viņa vakar apaukstējās, vai vainīgi ir putekšņi. Pirms gada pārtraucām dzert alergologa izrakstītās nopietnās zāles un nolēmām pāriet uz homeopātisko ārstēšanu, lai, ārstējot vienu kaiti, negrautu imunitāti un nebojātu citus orgānus.

Jāteic, ka Katrīne tiešam jūtas labi un alerģija ir mazinājusies. Olafs, būdams mazāks, pāris reižu izslimoja laringītu, ko vajadzēja ārstēt ar stipru zāļu inhalācijām. Tas ir diezgan satraucoši, ka tādam mazam cilvēkam jālieto stipras zāles, tāpēc es meklēju risinājumu, kā ar laringītu nesaslimt. Interesējos, jautāju, lasīju, līdz uzzināju ļoti labas, zinātniski pārbaudītas atsauksmes par ZinZino zivju eļļu, kas ne tikai spēcina organismu, uzlabo imunitāti, bet arī cīnās pret iekaisuma rašanos organismā. Šo zivju eļļu lietojam jau divus gadus, un domāju, ka, daļēji pateicoties arī tai, ir uzlabojusies bērnu imunitāte – tā palīdz Katrīnei cīnīties ar alerģiju un Olafam nesaslimt ar laringītu. Kovida sākumposmā, kad bijām tik ļoti sabiedēti, domāju, kā bērniem spēcināt imunitāti, un izvēlējos plūškoka uztura bagātinātāju ar C vitamīnu. Kursu izgājām, bet citus vitamīnus bērniem papildus nedodu.