foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Mirusi talantīga meitenīte, kas sirga ar retu slimību - progēriju
Bērni
2021. gada 2. jūlijs, 05:43

Mirusi talantīga meitenīte, kas sirga ar retu slimību - progēriju

Jauns.lv

Ukrainā mirusi jauna un talantīga māksliniece – 11 gadus vecā Ira Himiča, kurai tika diagnosticēta ļoti reta slimība progērija jeb Hatčinsona – Gilforda sindroms. Meitenīte gada laikā novecoja par astoņiem līdz desmit gadiem.

Ira bija viena no divām ukraiņu pacientēm ar progēriju. Meitenīte bija talantīga māksliniece, viņas darbus izstādīja Kijevā. Par Iras nāvi soctīklā "Facebook" paziņoja viņas māte Diāna Himiča.

"Iročka nomira. Vakar apstājās viņas sirsniņa. Piedod, saulīte, ka nevarēju šoreiz tevi glābt," viņa uzrakstīja. Ira bija viena no divām ukraiņu pacientēm ar progēriju.

Viens no slimības simptomiem ir ādas izmaiņas, kas nosaka priekšlaicīgu organisma novecošanos, tāpēc meitenīte ārēji nebija līdzīga saviem vienaudžiem.

Meitenes māte stāsta, ka divu mēnešu vecumā viņas meita praktiski neatšķīrās no veselajiem bērniem, bet pēc tam parādījās pirmās saslimšanas pazīmes: āda kļuva sarkana kā pēc apdeguma.

Sākumā ārsti domāja, ka tā ir ādas saslimšana, bet divu gadu vecumā meitenei sākās problēmas ar locītavām, izkrita mati. Viņas seja un galva bija kā pārklāta ar pergamenta papīru, kuram cauri spīd katrs asinsvads.

Neskatoties uz slimību, Ira bija aktīvs un radoši apdāvināts bērns, viņa gleznoja gleznas. 2019.gadā Kijevā norisinājās viņas darbu labdarības izstāde.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Hatčinsona – Gilforda sindroms jeb progērija ir ļoti reta ģenētiska slimība. Šodien pasaules literatūrā aprakstīti aptuveni 350 līdzīgi gadījumi, tāpēc pataloģija ir slikti izpētīta.

Klīniskā progērija izpaužas kā priekšlaicīgas novecošanas simptomi – ādas un iekšējo orgānu degradācija.

Progērijas slimnieki parasti neizaug lielāki par 110 centimetriem un sver ne vairāk par 15 kg. Dzīves ilgums pie progērijas ir starp 13 un 16 gadiem. Turpretim bērna intelektuālā attīstība ir normāla.