foto: Unsplash
"Veselīga aptaukošanās neeksistē" - Liekā svara veidošanos sāk uzskatīt par slimību
2021. gada 24. jūnijs, 07:26

"Veselīga aptaukošanās neeksistē" - Liekā svara veidošanos sāk uzskatīt par slimību

Jauns.lv

Speciālisti uzskata, ka ir pienācis laiks aptaukošanos uzskatīt par slimību, ko izraisa ģenētika, bioloģija un tas, kā šodien dzīvojam. Arvien jauni pētījumi apliecina, ka "veselīga aptaukošanās" nepastāv, vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daudzi cilvēki ar lieko svaru saka – viņiem ne tikai jāsadzīvo ar dažādiem aizspriedumiem, bet arī nespēju rast nepieciešamo ārstēšanu. Sāra ar aptaukošanos dzīvo visu pieaugušo dzīvi.

"Cilvēki domā, ka esi neinteliģents, slinks, par daudz ēd, ka pats to esi sev nodarījis, ka tā ir izvēle. Es gribu kliegt un teikt, ka tā nav taisnība," norāda 39 gadus vecā māmiņa no Lielbritānijas.

Visu savu apzinīgo mūžu sieviete centusies kontrolēt ķermeņa masu ar dažādām diētām un vingrojumiem. Aptaukošanās ir kas tāds, par ko viņa domā katru dienu. Bērnībā Sāra bija "normāla izmēra" meitene, kad sākumskolas laikā attīstījusies ātrāk par citām skolas biedrenēm.

16 gadu vecumā izmēģinājusi piena kokteiļa diētu ar 800 kalorijām dienā. Pateicoties šai diētai ievērojami notievējusi un jutusies lieliski. Studiju laikā svars atkal ievērojami palielinājies. Iedzeršana, vēla ēšana – tas viss atstājis iespaidu.

Diētas vairs neiedarbojas tik labi kā 16 gadu vecumā.

Zinātnieki atklājuši, ka cilvēka ģenētiskais fons nozīmē, ka svars katram mainās atšķirīgi, pat ja tiek uzņemts vienāds kaloriju daudzums.

Pēc universitātes Sāra sāka strādāt farmācijas industrijā. Viņa strādāja par pārdevēju un reiz jutās ļoti pārsteigta par sava priekšnieka vārdiem:

"Pirmo reizi satiekoties viņš teica – ar tavu izskatu tev jābūt sasodīti labai pārdevējai."

Sāra saka, ka tagad šādi komentāri būtu pretlikumīgi. Tādiem cilvēkiem kā Sāra, kam ir iedzimts noteikts gēnu kopums, ir daudz lielāka iespēja aptaukoties. Tomēr aptaukošanās nav tikai ģenētika. Tā ir arī psiholoģija un pārtika, ko lietojam, norāda speciālisti.

Klīniskā psiholoģe Denīze Ratklifa norāda, ka daudz ietekmē arī cilvēku pagātnes pieredze. Dažādas psiholoģiskas traumas, pāridarījumi vai nevērība var novest pie disfunkcionālām attiecībām ar ēdienu.

Kādu laiku Sāra trenējās triatlonam, zaudēja vairākus liekos kilogramus, turpināja trenēties un ēst pareizi. Tomēr pamanīja, ka kļūst tikai smagāka. Lai ko viņa darītu, nekas nemainījās.

Psiholoģe Denīze Ratklifa norāda, ka daudzi cilvēki pieņem naratīvu, ka viņi ir vainojami pie aptaukošanās. Tas un skarbais nosodījums no sabiedrības var novest pie situācijas, kad garīgās ciešanas un fiziskais svara pieaugums barojas viens no otra.

"Aptaukošanās ir garīgās veselības traucējumu cēlonis. Tāpēc, ja tev ir garīgās veselības problēmas, tev visdrīzāk ir aptaukošanās. Bet, ja tu esi aptaukojies, tas radīs garīgās veselības problēmas."

Kāds ir risinājums? Kā norāda eksperti, primāri ieteicamais aptaukošanās gadījumā ir veselīgs uzturs un aktīvs dzīvesveids. Daudzi zinātnieki un ārsti, kuriem izveidojusies dziļa izpratne par aptaukošanos, šo stāvokli gan uzskata par smagu slimību, ko veicina vairāku faktoru kombinācija.

"Ja cilvēka vainošana pie aptaukošanās iedarbotos, mums jau tagad būtu tieva sabiedrība. Visi, kuriem ir aptaukošanās, tiek vainoti bezgalīgi. Vai no ārstu, kaimiņu, ģimenes vai plašākas sabiedrības puses. Tas nedarbojas, tāpēc, lūdzu, pārtrauciet."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās