foto: unsplash.com
Pandēmija ir krietni ieilgusi. Kā saglabāt sievišķīgumu un nepazaudēt sevi?
Viena laba atziņa – tu nevari zināt, ko vēlies, kamēr neesi pamēģinājusi. Katrai sievietei ir lietas, vietas, cilvēki, kas spēj atjaunot, uzlādēt.
Attiecības
2021. gada 20. maijs, 18:51

Pandēmija ir krietni ieilgusi. Kā saglabāt sievišķīgumu un nepazaudēt sevi?

"100 Labi Padomi"

Ikvienai no mums šis dīvainais un nu jau krietni ieilgušais laiks ir mainījis ikdienas ritmu. Attālināts darbs un mācības, nesatikšanās ar kolēģiem un tuviniekiem, domas par to, kad tas viss beigsies, rada stresu, nemieru, trauksmi, arī bailes. Mēs visas vēlamies mazināt stresu savā dzīvē, nereaģējot tik asi, ja kaut kas nepatīk. Ko darīt, skaidro izglītības un skolu psiholoģe Elīna Ābola.

Kā kļūt mīļākai, saprotošākai, maigākai, kā pārdzīvot šo laiku, mazināt nemieru? Jāsāk ar to, ka jāpielāgojas pašreizējai situācijai un jāsaprot savas robežas. Svarīgi ir justies labi, rūpēties par savu labsajūtu. Iemācīties veselīgi attiekties pret savu dzīvi, saprast, tu ko vēlies, kas tev patīk.

Šajā laikā savu vēlmju un vajadzību latiņa ir nolaista zemu, pazeminājušās vērtību robežas, iestājusies rutīna. Viena laba atziņa – tu nevari zināt, ko vēlies, kamēr neesi pamēģinājusi. Katrai sievietei ir lietas, vietas, cilvēki, kas spēj atjaunot, uzlādēt.

Jāpadomā, jāatbild uz šiem pāris jautājumiem pašai sev un jāmēģina kaut ko mainīt savā ikdienas skrējienā. Jāsāk mīlēt sevi, un tas nozīmē – saskatīt savu vērtību, savu dievišķumu, pateikties par to, kāda esmu. Rūpēties par sevi. Saudzēt un lutināt sevi. Izmēģināt kaut ko jaunu un neierastu, piemēram, ja pēkšņi radusies vēlme apgūt pavisam jaunas prasmes, piesakies kursos – sāc gleznot, pērļot vai iepazīt vīnus.

Gribu dalīties vienkāršā algoritmā, kas palīdz disciplinēt sevi. Tie ir trīs astotnieki. Ja cilvēks tos daudzmaz ievēro, viņš izbauda dzīvi vairāk. Tātad – 8 stundas guļam, 8 stundas strādājam, 8 stundas atpūšamies.

Sameklē internetā kādas sev mīļas dziesmas, klipus, filmas. Ieliec kādu jaunu bildi Facebook, Instagram un saņem uzmanību. Ja nevari atrast, ko vilkt mugurā, vai kādu no savām mīļākajām lietiņām, tā ir zīme, ka laiks pārlūkot savus skapjus un plauktus. Ja nepieciešama vienatnes deva, noteikti vajag rast šo iespēju, izmantojot to īsāku vai ilgāku laiku.

Taču, kā saka, tā ir ātrā terapija. Ja sieviete vēlas būt sieviete, būt laimīga – un būt patstāvīgi šādā stāvoklī –, tas ir darbs ar sevi ilgtermiņā. Pirmais solis jeb sākums ir ķermenis, un te runa nav par skaistuma etaloniem, bet veselīgu ķermeni. Tas ir mūsu domu un emociju spoguļattēls, atspoguļo notikumus ap mums. Tas ir mūsu templis.

Man allaž ir paticis ticēt tiem, kas apgalvo – mēs esam tas, ko ēdam, tas, ko dzeram, tas, ko lasām, tas, ko darām, tas, ar ko un par ko komunicējam. Mēs esam tas, ar ko mēs draudzējamies.

Neliels amizants piemērs un ideja ikvienam. Kādēļ mēs vienmēr piedomājam par to, ka mašīnā ir jālej benzīns, nevis dīzeļdegviela, pie kura tanka jāpiestājas? Mēs būsim piesardzīgi un nepieļausim pretējo. Tā ir tikai mašīna – līdzeklis, ar ko ērtāk pārvietoties. Bet cilvēks ar miesu un asinīm pats par sevi un savām vajadzībām tik ļoti nepiedomā.

Tāpēc viss sākas ar sevi un savas attieksmes maiņu. Gribu dalīties vienkāršā algoritmā, kas palīdz disciplinēt sevi. Tie ir trīs astotnieki. Ja cilvēks tos daudzmaz ievēro, viņš izbauda dzīvi vairāk. Tātad – astoņas stundas guļam, astoņas stundas strādājam, astoņas stundas atpūšamies.

Tas, ko vari izdarīt šodien un ko neatliec uz rītdienu, – jūties labi, esi formā un dzīvo veselīgi. Viss ir tavās rokās!