Attiecības
2021. gada 14. aprīlis, 10:49

Zinātnieki izpētījuši, kur noved partnera nemitīga kritizēšana

Jauns.lv

Ieradums allaž "zāģēt", purpināt un kritizēt mīļotā rīcību var iedzīt viņu kapā. Pie šāda skumja secinājuma nonākuši Lafayette koledžas pētnieki Pensilvānijā (ASV).

Cilvēkiem, kuriem ir ilgstošas ​​attiecības, dažkārt ir diezgan grūti savaldīt mēli, ja viņi savā partnerī redz kādus trūkumus. Tomēr, ja bez apstājas kritizēsi savu tuvākos cilvēkus, tas var izraisīt pat viņu agrīnu nāvi, liecina pētījuma dati. Tajos atklāts, ka gados vecāki cilvēki, kuri laulībā saskaras ar pārmērīgu kritiku, piecos turpmākajos gados nomirst ievērojami biežāk.

Pētījumos pierādīts, ka partneri, kuri ikdienā saņem maksimālu kritiku, mirst divas reizes biežāk nekā tie, kuriem ģimenē ir atbalstoša vide un tiek kritizēti vien minimāli. Šis efekts vienādi attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm - neatkarīgi no tādiem faktoriem kā, piemēram, citu tuvu radinieku vai draugu esamība.

Pēc pētījuma autoru domām, ilgstošai kritikai ir destruktīva ietekme uz ķermeni pastāvīga un nebeidzama stresa dēļ. Hronisks stress ietekmē visas organisma sistēmas, un to nevar ignorēt mirstības statistikā.

Amerikāņu pētnieki pie šādiem secinājumiem nonāca, analizējot informāciju par 1734 vīriešiem un sievietēm vecumā no 57 līdz 85 gadiem. 90% pētījuma dalībnieku bija precējušies, pārējie dzīvoja kopā. Visiem aptaujas dalībniekiem tika vaicāts par attiecībām, ieskaitot to, cik bieži viņu kritizē partneris un cik bieži viņi sevi kritizē.

Tēmas