Dzīvesstils
2021. gada 11. aprīlis, 05:44

Bērzu, kļavu vai ievu - kuru pirtsslotu izvēlēties

"100 Labi Padomi"

Jebkurā pirtsslotiņā ir informācija, kas ietekmē ne tikai mūsu miesas, bet arī dvēseles labsajūtu. Tāpēc svarīgi zināt katra pirtī nesamā auga specialitāti, lai to pilnvērtīgi izmantotu miesas un gara dziedināšanai un stiprināšanai.

  • Bērza pirtsslota der visiem. Harmonizē organismu, samazina sanīkumu, dziedina plaušu un bronhu kaites, attīra un atjauno ādu. Maziem bērniem un ļoti jutīgiem cilvēkiem jāsien slotiņas no jaunajiem bērziņiem ar maigām lapām.
     
  • Ozols vairāk der vīriem un tām sievām, kuras vēlas karsto pērienu (taču tad pārī ozolam vajadzētu vēl kādu citu slotiņu). Ozols dod sparu un vairo drosmi, taču nav domāts vājajiem – tos jauda var nogāzt gar zemi! Ņem vērā, ka ozollapu pirtsslota pērienā pazemina asinsspiedienu.
     
  • Liepa ir sievišķās enerģijas nesēja. To tēlo kā sievieti, kas sevi piepildījusi dzīvē, – iekšēji bagātu un starojošu. Slotiņas ir maigas, vairo sievišķo pievilcību un iekšējo mieru, pārmēru nesviedrē, der arī, ja ir kāds iekaisums, kas jāārstē.
     
  • Pērienā skanīgo apses slotiņu pirtnieki izvēlas, lai enerģētiski attīrītu, jo tā savāc visu negatīvo. To izmanto pēriena sākumā; pēc tam pērienam izmanto citu koku vai augu slotiņas. Jāpieskata, lai neviens ar to pēc tam neperas, citādi peramā grūtumus paņems sev.
     
  • Ieva vairāk der pirts rituāla sākumā, jo palīdz palaist vaļā rūgtumu, kas dzīvē sakrājas, izlīgt ar saviem mīļajiem un piedot gan viņiem, gan sev. Der, ja ir iekaisumi, attīra ādu, taču pērtuvē pavasarī ar ievu slotiņām apdomīgi – ja ievu pārāk daudz, var sākties galvassāpes.
     
  • Kļava palīdz atrast līdzsvaru un harmoniju. Lapas karstumā kļūst trauslas, tāpēc slota ik pa brīdim jāpamērcē ūdenī.
     
  • Osis ir otrs enerģētiski spēcīgākais koks pēc ozola. Slota ir maiga, ar to grūti pērties, taču to var kombinēt ar citu koku zariem.
     
  • Izmēģini arī lazdu, ko dēvē par jaunības slotiņu, – tā dod sparu, savukārt goba vairo vīrišķību, bet vītols palīdz līdzsvarot enerģijas, ne velti to uzlūko par sievietes maģisko koku; tas palīdzot atgriezties iekšējā tīrībā un brīvībā. Arī no pīlādža var siet slotiņas, tās ir enerģētiski spēcīgas, iedarbojas tonizējoši.
     
  • Kadiķis der tiem, kuri vēlas mainīties un zina, ko grib. Tas gan attīra, gan aizsargā, gan sazemē, gan vairo enerģiju, iedarbojas fiziski un enerģētiski daudzpusīgi. Svarīgi pamatīgi izpērt muguru un pēdas. Lai slota nebūtu asa, to vispirms kārtīgi izkarsē, turot un grozot karstajā tvaikā virs akmeņiem, tad riktīgi izdauza pret lāvu – tā skujas kļūst maigas un aromātiskas. Ar kadiķi parasti peras ziemā, kad citu svaigu slotu pie rokas nav, taču arī vasarā tam nav ne vainas.
     
  • Tāpat kā priedes slotiņai – tai ir viegla, dzīvespriecīga enerģija; pēriens attīra ādu, paaugstina imunitāti, atveseļo elpceļus, samazina locītavu un muskuļu sāpes. Slotu griež tieši pirts dienā, lai tā ir pēc iespējas svaigāka, zarus liek uz vienu pusi, lai veidojas līgans izliekums. Slotu izkarsē līdzīgi kā kadiķi, taču daudz nedauza pret lāvu, jo tā pati par sevi ir smaga.