foto: Shutterstock
Zviedrijā atklājas vīriešu diskriminācija
Pārsteidzošā kārtā Zviedrijā vīriešiem visgrūtāk ir dabūt apkopēja darbu.
Dzīvesstils
2021. gada 7. marts, 07:38

Zviedrijā atklājas vīriešu diskriminācija

Jauns.lv

Ar dzimumu līdztiesību izslavētajā Zviedrijā veikts pētījums atklāj, ka šajā valstī daudzās profesijās diskriminē vīriešus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumu pēc Zviedrijas pētniecības padomes pasūtījuma veica Linšēpingas un Kalifornijas universitātes. Runa ir par arodiem, ko joprojām ierasti uzskata par sieviešu nodarbi. Eksperimenta gaitā pētnieki iesniedza vairāk nekā 3000 darba pieteikumu un izvērtēja atbildes.

Vīriešiem bija daudz grūtāk iegūt medbrāļa vai bērnudārza audzinātāja darbu, bet visgrūtāk sasniedzamā izrādījās apkopēja slota – lielākā daļa pieteikumu nenonāca pat līdz pārrunām.

"Interesanti, ka tieši vīriešu iesniegumus nepieņem atlases pirmajā posmā," norāda Linšēpingas universitātes ekonomikas doktorants Marks Granbergs. Tikmēr automehāniķa, kravas auto šofera, noliktavas strādnieka un citās tradicionālajās vīriešu profesijās sieviešu diskriminācija nav novērota.

Nesen "acebook" ievērību izpelnījās rīdzinieka, divu meitu tēva Krista Sirsniņa stāsts. Viņš pandēmijas laikā zaudējis darbu un bijis gatavs strādāt bērnudārzā, tomēr vadītāja neslēpusi, ka ir vecāki, kas šajā ziņā ir aizspriedumaini. Bijis pat gadījums, kad atlūgumu spiestā kārtā uzrakstīja sētnieks, kura draudzīgo attieksmi pret bērniem sāka uzskatīt par pedofiliju. Pēc publikācijas "Facebook" Sirsniņš gan saņēmis darba piedāvājumus četros bērnudārzos.