Skaistums
2021. gada 5. februāris, 06:19

Vai matos drīkst ziest pārtikas eļļu?

"100 Labi Padomi"

Teorētiski matu un galvas ādas kopšanai var lietot jebkuru nerafinētu – auksti spiestu – augu eļļu, tomēr tās, ko lietojam ikdienas pārtikā, matos ziest nevajadzētu.

  • Pārtikas eļļas veido lielas molekulas, kas nespēj iespiesties dziļi mata struktūrā. Tās paliek mata virskārtā, dod ārēju spīdumu un ietauko matus visā to garumā. Tomēr itin bieži tās satauko matus par daudz, padara smagnējus, nespodrus un saķepušus un rada pelēcīgu skatu. Auksti spiestas eļļas var lietot arī galvas ādas kopšanai, tomēr, ja eļļa ir par smagu, tā satauko ādu, aizķepina poras un neļauj tai elpot, bet tas var izraisīt ādas iekaisumu vai alerģisku reakciju.
     
  •  Mums katrai tas ir individuāli, tāpēc par eļļas piemērotību var spriest tikai pēc eksperimenta uz savas ādas. Turklāt parasto pārtikas eļļu ir grūti izmazgāt gan no matiem, gan no galvas ādas. Tam vajag daudz šampūna, kas padara matus vēl sausākus nekā pirms tam.
     
  • Pārtikas eļļas ir smagas, tāpēc matu kopjošajos līdzekļos izmanto vieglākas tekstūras eļļas – argāna, makadāmijas, marula eļļu, hohobas, sezama, kokosriekstu u. c. Tās pēc struktūras ir vieglākas un satur daudz vairāk barojošo vielu.