foto: Shutterstock
Pārgājiens ziemā. Kas jāņem vērā?
Lai jebkurš pārgājiens izdotos, ņem vērā trīs baušļus: somai jābūt vieglai, apaviem ērtiem un jāiet fiziskajai sagatavotībai atbilstīgs kilometru skaits. Taču ziemā vēl jāņem vērā laikapstākļi.
Dzīvesstils
2021. gada 21. janvāris, 05:54

Pārgājiens ziemā. Kas jāņem vērā?

"100 Labi Padomi"

Pārgājieni nav domāti tikai vasarai un jaunībai. Pastaigu laikā aktivizējas asinsrite, uzlabojas vielmaiņa un ķermenis norūdās, būšana dabā samazina stresu un nogurumu.

Distance, kas pārvērš garu pastaigu pārgājienā, katram ir individuāla. Ja pārgājieni biedē jau ar savu nosaukumu vien, ej garās pastaigās!

● Lai jebkurš pārgājiens izdotos, ņem vērā trīs baušļus: somai jābūt vieglai, apaviem ērtiem un jāiet fiziskajai sagatavotībai atbilstīgs kilometru skaits. Taču ziemā vēl jāņem vērā laikapstākļi – ja tie solās būt skarbi, padomā, vai spēsi ar prieku piedzīvot gājienu sniegputenī vai stindzinošā kailsalā.

● Ģērbies tā, lai ejot būtu silti, bet mugursomā liec papildu apģērbu. Labāk sākumā nedaudz pasalt un uzvilkt vēl vienu jaku, nekā sasvīst un nosalt. Ņem līdzi siltu jaku, sausas zeķes un cimdus. Apģērbu izvēlies atkarībā no tā, vai pārgājiens būs aktīvs un ātrs vai lēns un ilgs.

● Aukstumā ķermenis kalorijas tērē daudz vairāk nekā siltumā, tāpēc neaizmirsti par maltīti. Rēķinies, ka viss līdzi nestais būs jāēd auksts, tāpēc lieti noder pārtikas termoss ar siltu zupu vai sautējumu. Padomā par veselīgiem un kalorijām bagātiem našķiem, piemēram, riekstiem, šokolādi un enerģijas batoniņiem.

● Termoss ar siltu tēju ir nevis ieteicams, bet obligāts! Alkohols pat mazās devās ķermeņa nosalšanu tikai pastiprinās, tāpēc to lieto tikai pēc pārgājiena.

● Ziemā satumst daudz ātrāk, tāpēc ieplāno pārgājienu tā, lai ceļa mērķi sasniegtu vēl pa gaismu. Taču, vienalga, kabatas lukturītis var noderēt, neaizmirsti to paņemt līdzi.

● Pārgājienā ej ar pilnībā uzlādētu telefona bateriju un ierīci turi siltumā. Var noderēt arī tālruņa ārējais akumulators.

● Neej garā pārgājienā ziemā viens, bet, ja neatrodi kompāniju, pastāsti kādam par savu maršrutu un plānoto atgriešanās laiku.

● Tie, kas regulāri iet pārgājienos, iesaka mājās vai automašīnā atstāt kaut ko garšīgu. Noiet pēdējos kilometrus ļoti motivē doma, ka tevi gaida kūciņa vai salda limonāde.