Skaistums
2020. gada 23. novembris, 20:44

Rudens omulībai - siltas kāju vannas ar ēteriskajām eļļām

"100 Labi Padomi"

Kāju vannošana tonizē visu organismu, atkarībā no pievienotajām sastāvdaļām un ūdens temperatūras var palīdzēt arī nomierināties un aizmigt.

Tā veicina muskuļu atslābumu, audu barošanu, uzlabo asinsriti un rada patīkama siltuma sajūtu. Pēc 10–15 minūšu procedūras nogurums kājās būs samazinājies, pāries arī kāju pārslodzes dēļ radušās sāpes. Pēdu vannas ieteicamas reizi nedēļā.

Ko izmantot kāju vanniņām?

■ Ozola mizu novārījumā pēdas gūs pretnoguruma efektu, ozolmizu vanniņas lieto arī pēdu svīšanas gadījumā.

■ Skuju ekstrakts uzlabo asinsriti un lielā mērā samazina pēdu svīšanu. Šādām vanniņām ir sviedru kanālu poras savelkoša iedarbība, tāpēc svīšana vairs nebūs tik izteikta.

■ Kumelīšu, kliņģerīšu novārījumus; var uz vienu litru pievienot ēdamkaroti sodas, ābolu etiķa vai jūras sāls. Samazina ādas slimību risku.

■ Linsēklu novārījumu (divas ēdamkarotes linsēklu uz litru ūdens). Peldes samazina nogurumu, uzlabo asinsriti un attīra ādu.

Izmēģini! Pēc pēdu vannošanas var izmantot mīkstinošu masku, ko pagatavo mājās no medus vai glicerīna un citrona sulas vai 9 % etiķa, visas sastāvdaļas ņemot vienādās daļās. Kāju pēdas var noberzt ar citrona šķēlīti, pēc tam ieziest ar olīveļļu. Citronskābe darbosies kā skrubis, nolobīs veco raga kārtu, būs aizsardzības līdzeklis pret sēnīšu infekciju, savukārt olīveļļa mīkstinās ādu.

foto: Shutterstock

Kāju vanniņas ar ēteriskajām eļļām

Ļoti ieteicamas ir kāju vanniņas ar ēteriskajām eļļām reizi nedēļā 10–15 minūtes. Bļodā ielej siltu ūdeni (ne karstāku par 37–38 ºC) un pievieno 2–5 pilienus ēteriskās eļļas, piemēram:

■ piparmētru – attīroša un atsvaidzinoša eļļa, kas uzlabo asins apgādi kājās un atjauno bojātu ādu;

■ tējaskoka un ģerānijas – dezodorējošas un antiseptiskas eļļas ar pretsēnīšu iedarbību;

■ lavandas – dziedē brūcītes, zilumus, saplaisājušu kāju ādu un citus ādas ievainojumus (var lietot ne tikai kāju vannās, bet arī uz ādas neatšķaidītu);

■ kumelīšu – nomierinoša, atslābinoša un dziedējoša eļļa, ko var pievienot kāju vannai pēc garas darba dienas, lai atpūtinātu kājas;

■ eikalipta un priedes – pievieno kāju vannai saaukstēšanās vai gripas perioda laikā;

■ cipreses, bergamotes un rozmarīna – kāju vannai pret svīšanu.

Kontrastu vanna pēdām

Labs palīgs, kā atbrīvoties no kāju noguruma. Ņem divas bļodas, vienā ielej vēsu ūdeni (28–30 ºC), otrā karstu (38–40 ºC). Vispirms 1,5–2 minūtes kājas iemērc karstajā ūdenī, pēc tam 15–20 sekundes aukstajā ūdenī. Atkārto 3–4 reizes. Ūdens procedūra jāpabeidz ar auksto peldi. Pēc tam kājas spēcīgi norīvē ar dvieli un uzvelc kokvilnas zeķes. Šāda pēdu vannošana stimulē asinsriti un mīkstina ādu.