foto: Shutterstock
Kā palīdzēt bērnam mācīties attālināti?
Bērniem disciplīna palīdz saglabāt mobilitāti. Liec, lai viņi nepilda mājas darbus pidžamās, lai viņi neēd vai neskatās TV, pildot skolas darbus.
Bērni
2020. gada 30. septembris, 05:15

Kā palīdzēt bērnam mācīties attālināti?

Jauns.lv

Lai arī vairākās pilsētas skolās daļai skolēnu mācības pašlaik notiek attālināti, pagaidām Latvijā nav pasludināta karantīna un skolas nav slēgtas. Taču daļa bērnu mācās daļēji attālināti. Kā vecākiem palīdzēt bērniem šajā jautājumā, ziņo portāls huffpost.com.

“Vecāki bērnam var palīdzēt mācīties attālināti un var traucēt,” lietas vienkāršoja mazas skolas vadītāja Sīri Friske no ASV. Viņa pati atzīst, ka nebūt nav paraugmamma saviem trim dēliem, taču pedagoģiskā un personiskā pieredze ir izkristalizējusi dažus padomus, kā vecāki var saviem bērniem šajā laikā palīdzēt.

foto: Pixabay.com

Atceries savu lomu

Mūsu ikdienā, kad vecāku atbildība bija aizvest bērnu uz skolu un atstāt skolotāju rokās, ir daudz kas mainījies. Tagad bieži vien vecākiem ne vien ir jāpalīdz pildīt mājas darbi, bet kopā jāapgūst jaunā viela. Tas ir sarežģīti, jo ne visi vecāki ir piemēroti pedagogu darbam. Mājās mācīšana var kļūt par iemeslu asarām (un šeit, protams, netiek runāts tikai par bērnu asarām) un kašķiem. Vecāki pēkšņi jūtas bezspēcīgi, nespējot bērnam izskaidrot matemātiku, komatu lietošanu vai dabaszinību pamatus. Atceries, ka esi mamma vai tētis, nevis pedagogs. Palīdzi tik, cik vari, bet iztiec bez teikšanas priekšā, liekas palīdzēšanas vai kaunināšanas, bļaušanas. Tavs uzdevums ir palīdzēt bērnam apgūt vielu un saņemtā atzīme norādīs uz to, cik labi tavs bērns to izdarīja, nevis vērtēs tevi kā vecāku.

foto: Pixabay.com

Cita vide, tie paši likumi

Bērnam, mācoties no mājām, var zust atbildības un rūpības sajūta. Ja skolā ir stingra disciplīna un kārtība, tad mājās bieži vien var izvēlēties pildīt mājas darbus dīvānā, fonā skanot TV... Bērniem disciplīna palīdz saglabāt mobilitāti. Liec, lai viņi nepilda mājas darbus pidžamās, lai viņi neēd vai neskatās TV, pildot skolas darbus. Tāpat svarīgi ievērot savu lomu mācību procesā, ja bērni paši neprasa, nesēdi viņiem blakus visu laiku. Protams, tas atkarīgs no vecuma, pirmklasnieks gribēs kopā pavadīt daudz vairāk laika nekā pusaudzis. Esi atbalstošs, bet ne kontrolējošs. Uzticies, ka skolotāji dara visu, lai strādātu šajos apstākļos un tavs bērns dara labāko ko spēj, lai pielāgoties izmaiņām.

Uzticies pedagogiem

Skolotāji pašlaik velta daudz laika, lai nodrošinātu mācību kvalitāti. Arī viņiem ir jāpielāgojas situācijai, jāapgūst jaunas prasmes un zināšanas. Daudzi vecāki aizmirst, ka skolotājiem vēl bez viņa bērna klases ir vēl citi audzēkņi, iespējams tieši šobrīd, kad raksti pedagogam pārmetumu pilnu e-pastu, viņš palīdz mācīties saviem bērniem... esi iecietīgs pret visiem, jo šis nebūt nav viegls laiks arī pašiem izglītības sistēmas darbiniekiem.

Tēmas