Bērni
2020. gada 11. septembris, 11:39

Kā izvēlēties pusdienu maizīšu kārbu skolēnam?

"100 Labi Padomi"

Lai gan jebkura lieluma kastīte, pat vismazākā, aizņem vairāk vietas nekā vienkāršā sviestpapīrā ietīta dubultā maizīte, tai nenoliedzami ir priekšrocības.

Piemēram, kvalitatīvai kastītei ir ilgs mūžs, netiek piesārņota vide ar neskaitāmiem pārtikas plēves un folijas gabaliem, un polietilēna maisiņiem, maizītes saglabājas nesaspiestas, kā arī tajās (atkarībā no modeļa) var ievietot dārzeņus un citas piedevas.

No kura materiāla?

Vispopulārākās un vispieejamākās ir pusdienu kastītes no plastmasas. Tās arī ir lētākas, nekā no metāla un koka gatavotās – pēdējās aizvien biežāk izvēlas dabīgu materiālu cienītāji. Plastmasas kastītes ir vieglas, lielākoties piemērotas arī mazgāšanai trauku mašīnā, turklāt arī daudzveidīgāk izmantojamas – tajās ēdienu var arī iesaldēt un, ja ir attiecīgā norāde, lietot ēdiena uzsildīšanai mikroviļņu krāsnī.

Plastmasas kastīšu mīnuss – tās vieglāk noskrambājas un nereti arī iekrāsojas, piemēram, no bietēm, burkāniem u. c. produktiem tā, ka nav iespējams nomazgāt krāsas pēdas.

Pārdošanā mēdz būt arī kastītes no alumīnija, taču tās nav ieteicamas, jo tad jāuzmanās ar skābi un sāli saturošiem produktiem, kuri varētu izraisīt nevēlamu reakciju.

Kam vēl pievērst uzmanību?

■ Jārēķinās, ka kastīte var apgāzties, tāpēc jāraugās, lai vāks tai cieši piekļautos un neatdalītos pat tad, ja kastīte, teiksim, nokrīt zemē. Tas nozīmē, ka jāpārbauda, cik stingrs ir slēdzis.

■ Ja kastītē paredzēts ievietot arī kaut ko šķidrāku, piemēram, trauciņu ar mērci (tas nekas, ka tam ir pašam savs vāciņš), jāpārliecinās, vai vāks nosedz pietiekami blīvi un nelaiž garām šķidrumu.

■ Ja skolēnam līdzi būs ne tikai sviestmaize, bet arī kādas piedevas, piemērotāka būs kastīte ar vairākiem nodalījumiem. Ideālajā variantā tās ir mazas izņemamas kastītes lielajā kastē. Tikai jāraugās, lai lielā kaste nebūtu pārāk prāva un neaizņemtu par daudz vietas.