foto: Shutterstock
Kā sev palīdzēt, ja iekaisusi āda zem krūtīm?
Lai izsutumi zem krūtīm neveidotos, pēc mazgāšanās āda ir ļoti rūpīgi jānosusina – to neberzējot un nerīvējot.
Skaistums
2020. gada 9. augusts, 05:39

Kā sev palīdzēt, ja iekaisusi āda zem krūtīm?

Jauns.lv

Atbild Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anita Ābelīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visbiežākais iekaisuma cēlonis šajā zonā ir izsutums, un tas var būt gan cilvēkiem ar palielinātu svaru, gan cukura diabēta pacientiem, kā arī jebkuram citam, kurš nav cītīgi ievērojis higiēnas prasības. Izsutums veidojas vietās, kur saskaras ādas krokas. Labvēlīgus apstākļus tam rada siltums, mitrums, baktērijas un sēnītes, kas dzīvo uz mūsu ādas, veidojot ādas apsārtumu, mazus pūslīšus, brūcītes un mitrošanu. 

Lai izsutumi zem krūtīm neveidotos, pēc mazgāšanās āda ir ļoti rūpīgi jānosusina – to neberzējot un nerīvējot. Ja izsutums ir, no rīta ādu zem krūtīm apstrādā ar kādu dezinficējošu līdzekli, bet pēc tam ādai var uzklāt cinku saturošu krēmu, spreju, suspensiju vai pastu. Labi noderēs arī silīcija dioksīdu un talku saturoši līdzekļi, kas sausinās ādas bojājumu un veicinās dzīšanu. Vakarā ādu notīra ar olīveļļu, vīnogu kauliņu eļļu vai saulespuķu eļļu, bet var izmantot arī dezinficējošu šķīdumu un nomazgāt ādu ar siltu ūdeni un jutīgai ādai domātu mazgāšanas līdzekli.

Nelielam iekaisumam var izmantot arī likopodiju, kam piemīt ādu dezinficējošas un audus atjaunojošas īpašības. Starp ādas krokām ieteicams likt starplikas, piemēram, kokvilnas auduma salvetītes.