foto: LETA
Ko uzrāda Bērnu slimnīcas pētījums par Covid-19 norisi bērniem
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas telpas.
Bērni
2020. gada 21. jūlijs, 11:15

Ko uzrāda Bērnu slimnīcas pētījums par Covid-19 norisi bērniem

Jauns.lv

Pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) aicinājuma atsaukties vecākus, kuru bērni pārslimojuši Covid-19, kopumā slimnīcā vērsušies 28 pacientu vecāki. Pētījuma mērķis ir veselības stāvokļa izvērtēšana un turpmāka dinamiska novērošana Bērnu slimnīcā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šobrīd pētījumi tiek turpināti, bet pirmie rezultāti uzrāda, ka 8 no 28 bērniem, kuri kādu laiku atpakaļ pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, konstatētas vismaz viena vai pat vairākas ar Covid-19 saistītas post – virāla sindroma pazīmes, kas ir pietiekami vērā ņemams daudzums. Bērni sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvas sāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu.

Jana Pavāre, BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece: “Esam pateicīgi ikvienam, kurš piedalās pētījumā, jo sasniegtie rezultāti var būtiski palīdzēt turpmākā palīdzības un atbalsta sniegšanā bērniem, kuri pārslimojuši Covid -19. Esam ļoti gandarīti, ka mums no vairāk nekā 70 bērna vecuma pacientiem brīvprātīgi atsaucās jau 28 bērnu vecāki. BKUS speciālisti padziļināti izvērtēja bērnu fiziskās veselības stāvokli, īpašu uzmanību, veltot iespējamām attālinātām sekām, un post-virālā sindroma pazīmēm, bērna psihoemocionālām izjūtām slimības laikā un pēc tās, kā arī kognitīvām funkcijām. Mēs turpināsim sekot līdzi to šo bērnu veselības stāvoklim ilgtermiņā, jo ir svarīgi, lai Covid-19 pārslimojušie bērni spēj pilnvērtīgi atgriezties dzīvē veseli un dzīvespriecīgi. Aicinām arī turpmāk būt atsaucīgiem un arī pārējiem Latvijas bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19, piedalīties pētījumā un veikt veselības stāvokļa izvērtējumu BKUS.”

Šī pandēmija, kas turpina izplatīties ne tikai pasaulē, bet joprojām arī Latvijā, raksturīga ar to, ka trūkst pētījumos balstītu faktu un pierādījumu gan par slimības gaitu bērnu vecumā, gan iespējamām sekām, ko šāda infekcija atstāj uz organismu ilgākā laika periodā. Turklāt bērnu un pieaugušo slimības gaita atšķiras.

Pieejamie starptautiskie pētījumi liecina, ka aizvien vairāk pacientu norāda, ka atveseļošanās var ilgt nedēļām un pat mēnešiem, ilgstoši saglabājoties dažādiem simptomiem ar dažādu to izteiktības pakāpi, kuri nopietni ietekmē pacientu ikdienas dzīvi, fizisko un emocionālo pašsajūtu. Biežāk minētie simptomi - ilgstošs nogurums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes, izteikts nogurums pēc fiziskām aktivitātēm, nogurums pēc pamošanās, muskuļu un locītavu sāpes, kognitīvi traucējumi – grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, ožas zudums, apetītes un garšas izmaiņas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas