foto: Unsplash
Mākslīgais maisījums var palikt pagātnē? Uzņēmums izstrādā jaunu veidu, kā pabarot zīdaiņus
Bērni
2020. gada 7. jūlijs, 12:10

Mākslīgais maisījums var palikt pagātnē? Uzņēmums izstrādā jaunu veidu, kā pabarot zīdaiņus

Jauns.lv

Singapūrā bāzēts uzņēmums uzsācis darbu pie laboratorijā radītā krūts piena izstrādes un vienlaikus arī plāno rast alternatīvas dzīvnieku izcelsmes piena produktiem, ko pasaulē arvien ļoti plaši patērē uzturā.

Zīdaiņa barošana ar krūti ļoti daudzām māmiņām sagādājusi grūtības, jo sievietes nereti saskaras ar dažādām ar zīdīšanu saistītām problēmām vai faktu, ka drīz vien pēc bērna dzimšanas jau jāatgriežas darbā, tomēr sabiedrības spiediens, ka mātes piens bērnam ir vislabākais, nereti sievietēm liek justies slikti un nepilnvērtīgi, ja viņām nākas pāriet uz mākslīgo piena maisījumu. 

Singapūrā bāzētais uzņēmums “TurtleTree Labs” nolēmis risināt šīs problēmas, sākot darbu pie mātes piena izstrādes laboratorijas apstākļos, lietā liekot cilmes šūnas.

Uzņēmums jūnija beigās bija savācis 3,2 miljonu ASV dolāru finansējumu šo darbu veikšanai.

Medijs “Vice” vēstī, ka šī inovācija varētu patraucēt globālajam mākslīgā piena maisījuma tirgum, kā vērtība 2018. gadā sasniedza 45 miljardus dolāru un paredzams, ka līdz 2026. gadam sasniegs visus 103 miljardus dolāru.

Lai arī šobrīd uzsvars tiek likts tieši uz pienu mazuļiem, kas varētu tikt laists klajā 2021. gadā, uzņēmuma līdzdibinātājs Makss Rijs norāda, ka vēlāk ir iecerēts pievērsies piena nozarei kopumā.

Rijs stāsta, ka laboratorijā radītais mātes piens nodrošinās zīdaiņus ar “identiskiem uztura komponentiem” kā tas piens, ko mazuļi saņem no mātēm, kuras baro viņus ar krūti.

Uzņēmums arī ilgtermiņā cer spēt izgatavot govs pienu tā, lai tas būtu tik lēts, ka vairs nebūtu vajadzības turēt govis piena iegūšanai.