Dzīvesstils
2020. gada 6. jūnijs, 05:03

Cik gados tad īsti iestājas vecums? Vai 70 gadi ir jaunie 50?

Inguna Mukāne

"Patiesā Dzīve"

Visi zina populāro teicienu – cilvēks ir tik vecs, cik jūtas. Bieži dzirdēta arī tāda dzīves gudrība, ka vecums ir tikai skaitlis. Un nesen aktuāls kļuvis pētnieku atklājums – septiņdesmit gadi ir jaunie piecdesmit. Tas liek uzdot patiešām interesantu jautājumu – cik gados tad mums oficiāli iestājas tas vecums?

Parasti mūs biedē ne jau pats vecums, bet gan vecuma nespēks. Taču, ja cilvēks nejūtas nevarīgs, arī vecumā viņš atrod savus plusus: vairāk brīvā laika, neatkarība, iespēja nodarboties ar iemīļotajām lietām vai mākslu. Ne velti Gēte vecumu dēvēja par “zelta dzīslu”. Mikelandželo, Ļevs Tolstojs, Iļja Repins un citi mākslinieki ir radījuši šedevrus vēl pēc 80 gadu vecuma sasniegšanas. Viņi apliecinājuši, ka smadzenes, līdzīgi kā muskuļi sportistam, degradējas un atrofējas, tiklīdz tām samazina slodzi. Un mūsdienās aizvien vairāk cilvēku pieņem šo patiesību.

Tomēr tas ir tikai viens no iemesliem, kāpēc patlaban pasaulē nav iespējams strikti definēt vecuma robežas. Izšķiroša nozīme ir kontekstam – tik ļoti atšķirīgam gan attiecībā uz kontinentiem, gan uz katru indivīdu. Piemēram, Āfrikā Pasaules Veselības organizācija (PVO) par vecuma sākumu atzinusi 55 gadus, savukārt attīstītajās zemēs – 75 gadus. Vispār dažādās valstīs un kultūrās vecuma sākums tiek noteikts tik lielā amplitūdā kā 45–75 gadi. Vecuma definīcija mainās visu laiku, it sevišķi, kad dzīves ilgums attīstītajās zemēs ir pārsniedzis 80 gadu. Kā zinātnieki prognozē, nākotnē tas var sasniegt pat 115–125 gadus.

Tālāk rakstā lasi - cik gados tad īsti iestājas vecums, un kā šo procesu attālināt:

Nākamā lapa: Cilvēki paši ieprogrammē sevi būt veciem