foto: Shutterstock
Bīstami priekšmeti tavās mājās. Bez cimdiem neaiztikt!
Regulāri dezinficē gan virtuves, guļamistabas un tualetes durvju rokturus!
Dzīvesstils
2020. gada 31. maijs, 05:11

Bīstami priekšmeti tavās mājās. Bez cimdiem neaiztikt!

Jauns.lv

Kamēr, esot ārā, pastāv risks inficēties ar Covid-19 vīrusu, mēs savas mājvietas uzskatam par drošāko vietu pasaulē. Taču pārliecību par to mazina portāls bestlifeonline.com, kas apkopojis, kuri ikdienā bieži lietotie priekšmeti būtu jālieto ar cimdiem rokās vai tikai pēc dezinfekcijas.

Tavi apavi

Tu noteikti ļoti rūpīgi mazgā savas rokas, pēc pārnākšanas mājās. Tāpat noteikti lieki nespaidi lifta pogas, negrābsties gar durvju rokturiem vai iepirkumu ratiņiem. Taču, kā ir ar apaviem? Droši vien tikai kāds retais iedomājas tiem pārmazgāt zoles. Tāpat ieteicams nomazgāt rokas pēc apavu uzvilkšanas. Un nekādā gadījumā ar ielas apaviem par mājas koridoru nevajadzētu iet.

Durvju rokturi

Katru reizi, pārkāpjot mājas slieksnim, tu saskaries ar jaunām briesmām – durvju rokturi. Un nav tā, ka jāsatraucas tikai par mājokļa ārdurvju rokturi, pilni ar mikrobiem ir visi mājvietas rokturi. Regulāri dezinficē gan virtuves, guļamistabas un tualetes durvju rokturus!

Gaismas slēdži

Vēl viens priekšmets, ko vērts diendienā dezinficēt ir gaismas slēdzis. Tas ir priekšmets, ko bieži vien piemirstam pat notīrīt, kur nu vēl dezinficēt. Taču tas ir priekšmets, ko visi izmanto ikdienas. Taču ievēro piesardzību to tīrot, esi uzmanīgs un rūpīgs, lai negūtu elektrotraumu.

Vēl viens "slēdzis"

Ļoti iespējams, ka uzturi savu vannas istabu tīru un spožu, taču kā ir ar tualetes poda "pogu"? Arī šis “slēdzis” ir viens no tiem, kam pieskaras visi mājsaimniecības locekļi, taču retais atceras to dezinficēt. Un neaizmirsti dezinficēt rokas pēc sabiedriskās tualetes apmeklējuma.

Atkritumu tvertne

Tavā atkritumu tvertnē nonāk dažādi iepakojumi, priekšmeti, kas bijuši ārpusē. Cik bieži jūsu mājās tiek tīrīta atkritumu tvertne? Ne tikai nomainīti plastikāta maisiņi, bet nomazgāta pati tvertne? Iespējams tikai tad, ja tās smaka likusi par sevi manīt. Mitrums un dažādu ēdienu atliekas, telpu siltums, tā visa ir ideāla augsne baktērijām un ilgi dzīvotspējīgiem vīrusiem.

Sūkļi

Vai zinājāt, ka sūkļi, kas paredzēti trauku mazgāšanai bieži vien ir netīrākie priekšmeti mājās? Tas bija noskaidrots jau pirms Covid-19 pandēmijas, bet nu liek aizdomāties par to daudz biežāk. Un tieši tāpēc pandēmijas laikā ieteicams virtuves traukus sūkļus regulāri mainīt. Var arī ar izlīdzēties ar izmazgāšanu veļas mazgājamā mašīnā, taču vismaz 60 grādu karstumā.

Pasta kastīte

Potenciāli bīstams ir viss, ko ienesat savā mājā. Taču bieži vien tas aizmirstas pastkastītē saņemot sen kāroto sūtījumu vai mīļu paciņu no tuviniekiem. Rīkojies šeit lēnām un apdomīgi. Ja vari paciņu dezinficē, tad atver. Iepakojumu izmet. Ja bieži pārbaudi savu pastkastīti, dezinficē arī to.