foto: Pexels.com
"Vecāku alianse" valdībai sūdzas par problēmām ar savu atvašu izglītošanu ārkārtējās situācijas laikā
Bērni
2020. gada 28. maijs, 13:03

"Vecāku alianse" valdībai sūdzas par problēmām ar savu atvašu izglītošanu ārkārtējās situācijas laikā

Jauns.lv / LETA

Biedrība "Vecāku alianse" ir vērsusies Ministru kabinetā ar lūgumu rast risinājumu sākumskolas bērnu vecāku problēmām saistībā ar savu atvašu izglītošanu un pieskatīšanu valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā, informē biedrības valdes locekle Agnese Geduševa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iesniegumā, ko parakstījušas arī biedrības "Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība" un "Asociācija ģimene", norādīts, ka diskutējot ar sākumskolas bērnu vecākiem, noskaidrojās, ka nereti darba devējs neanalizē darbinieku situāciju, proti, neņem vērā, ka bērns nevar viens palikt mājās un nespēj apgūt mācību vielu, izpildīt nepieciešamos mācību darbus, un izvirza darbiniekiem nosacījumu, ka, vai nu jābūt darbā pilnu darba laiku, vai jāizņem ikgadējais atvaļinājums vai bezalgas atvaļinājums.

Izskanot arī piedāvājumi izbeigt darba tiesiskās attiecības. "Šīs bērnu vecākiem ir smagas izvēles, kuras jāpieņem sakarā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju," teikts iesniegumā.

Geduševa uzsver, ka ar šiem variantiem nav pietiekami, jo, ja vecāks izņem visu apmaksāto atvaļinājumu, lai palīdzētu bērnam apgūt mācību vielu, lai pabeigtu mācību gadu un neatstātu viņu nepieskatītu visu dienu, tad rodas jautājums, ko darīt vasaras trīs mēnešos, kad atkal bērns būtu jāatstāj viens bez pieskatīšanas.

Vienlaikus viņa piebilst, ka šajā vēstulē tiek īpaši izceltas tās situācijas, kad sākumskolas skolēnam nav vecāko brāļu un māsu, aukles, vecmāmiņas vai citu radinieku, kuri var palīdzēt pieskatīt bērnu. Savukārt, ja bērnu audzina viens vecāks, tad situācija esot pavisam sarežģīta.

"Vecāku alianses" valdes locekle arī norāda, ka esošie dīkstāves un dīkstāves palīdzības pabalsti nerisina konkrēti šīs vecāku grupas problēmu, jo dīkstāvi vērtē pēc citiem kritērijiem, nevis personīgajiem ģimenes aspektiem.

Skolēni un studenti visā pasaulē pandēmijas laikā mācās no mājām

Covid-19 pandēmijas laikā daudzas valstis pieņēmušas slēgt izglītības iestādes, mācības vadot attālināti. Šobrīd no mājām mācās skolēni visdažādākajās pasaules vietās.

gallery icon
35

"Liela daļa vecāku, vēršoties pēc konsultācijas Valsts darba inspekcijā, saņēma apstiprinājumu, ka šādās situācijās vecāki patiesi ir pilnībā neaizsargāti. Viss atkarīgs tikai no darba devēja personības, uzskatiem, sapratnes, situācijas izpratnes un citiem personīgiem aspektiem," pauž Geduševa.

Šī situācija, pēc iesnieguma parakstītāju domām, nav tikusi pietiekami izvērtēta un iekļauta ārkārtas normatīvajā regulējumā, sniedzot darba devējiem konkrētas norādes, ka šī darbinieku grupa krīzes laikā ir jāvērtē atsevišķi arī pēc šiem ģimenes aspektiem, un ir jāmeklē abām pusēm izdevīgi risinājumi.

"Šāda īpaša pieeja sākumskolas bērnu vecākiem būtu bijis milzīgs atbalsts arī no valsts iestāžu puses, kā piemēram, finansiāls Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Valsts ieņēmumu dienesta atbalsts uzņēmumiem, kuru darbinieki ir šie vecāki," pausts iesniegumā valdībai.

Biedrība aicina valdību pievērst uzmanību minētajai problēmai un aicina to tuvākajā laikā izdiskutēt atbildīgajās darba grupās, sanāksmēs, komitejās un Ministru kabineta sēdē, kā arī, iespējami operatīvi reaģēt. Tāpat biedrība lūdz sagatavot risinājumus Covid-19 turpināšanās vai otrā viļņa gadījumā.

Ogres novada pašvaldība izsniedz brīvpusdienas skolēniem

Bezmaksas pusdienu piegādes punkts stāvlaukumā pie Ogres dzelzceļa stacijas, kur attālinātās mācīšanās laikā, kad skolēni neiet uz skolu, bet mācās ...

gallery icon
45

Vienlaikus biedrība iesniegumā min aicinājumu rast risinājumus, kuri ir attiecināmi arī uz vasaras laika periodu, "kad īpaši mazākie skolēni būs spiesti atrasties mājās vieni, jo vecāki savus atvaļinājumus būs jau izņēmuši". Kā piemēru iespējamam atbalstam no valsts puses Geduševa min bērnu vasaras nometņu līdzfinansējumu, valsts apmaksātu papildatvaļinājuma iespēju sākumskolas klašu bērnu vecākiem vai kādu citu risinājumu, kas atvieglotu radušos situāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās