Skaistums
2020. gada 28. maijs, 10:25

Pienenes skaistumkopšanā un tautas medicīnā - nenokavē tās ievākt jau tagad

"100 Labi Padomi"

Savāc tagad, jo pienenes zied tikai no maija līdz jūlijam. Pieneņu lapas vāc pirms ziedēšanas, ziedus un pumpurus – ziedēšanas laikā, bet saknes vari vākt gan pavasarī, gan vēlāk rudenī.

Kā palīdz veselībai?

Labākai gremošanai un vielmaiņai lieto pieneņu sulu pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā. Sulu pirms auga ziedēšanas izspiež no lapām un saknēm.

Žultsakmeņus labi šķīdina pieneņu lapu sula, kas jālieto 50–100 ml dienā.

Ja ir stipra saaukstēšanās vai parādās pirmie gripas simptomi, lieto 2–3 nedēļas iepriekš sagatavotu un ledusskapī uzglabātu pieneņu uzlējumu. To gatavo no svaigu pieneņu lapu sulas un degvīna attiecībā 1:1. Samaisa, ļauj ievilkties 2–3 nedēļas tumšā vietā, izkāš un uzglabā ledusskapī. Lieto pa 20–50 ml 1–2 reizes dienā.

Pret kaulu locītavu sāpēm lieto pieneņu ziedu novilkumu degvīnā. Ziedus sasmalcina un attiecībā 1:1 (pēc tilpuma) pārlej ar degvīnu. Novieto tumšā vietā 12 dienas, ik pa laikam sakrata, pēc tam nokāš. Pirms gulētiešanas ar šo šķīdumu 5 minūtes apstrādā sāpošās vietas, viegli izmasē un uz nakti aptin vai silti sasedz.

Pret reimatismu var ēst svaigus pieneņu ziednešus, ko ievāc trešajā dienā pēc ziedu pumpuru parādīšanās. Vari ēst arī svaigus pieneņu ziedus, kurus sašķaida un sajauc ar cukuru attiecībā 1:1 (pēc tilpuma). Maisījumu novieto siltā tumšā vietā 24 stundas, pēc tam ievieto ledusskapī. Pēc 10 dienām nokāš un uzglabā ledusskapī. Lieto bez ierobežojuma, taču plāno, lai pieneņu ziedēšanas laikā atbrīvotos no reimatisma.

Asins un kapilāro asinsvadu attīrīšanai lieto pieneņu sakņu uzlējumu. To gatavo šādi: vienu tējkaroti sakņu aplej ar vienu glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties vienu stundu, tad nokāš. Lieto pa ⅓ glāzes 30 minūtes pirms ēšanas. Kurss 7 dienas.

foto: Unsplash

Kā lieto skaistumkopšanā?

Sejas maska no pieneņu lapām un ziediem – sauju sasmalcinātu ziedu un lapu aplej ar ēdamkaroti silta piena un patur 10 minūtes. Tad pievieno pusi olas dzeltenuma (sausai sejas ādai) vai olas baltuma (taukainai sejas ādai). Ar iegūto masu vairākas reizes pārklāj sejas ādu. Pēc 20 minūtēm seju nomazgā siltā, pēc tam aukstā ūdenī.

Maska novecojošai sejas ādai – sasmalcina 6 svaigas pieneņu lapas un 3 ziedus līdz biezputras konsistencei, pievieno tējkaroti medus un nedaudz ūdens, lai masa nebūtu ļoti staipīga. Vispirms ieziež seju ar  olīveļļu un uzklāj masku, pēc 15 minūtēm to nomazgā ar siltu ūdeni.

Losjons taukainai sejas ādai – pieneņu lapas un ziedus nomazgā un nosusina, liek puslitra burkā, pārlej ar glāzi degvīna un tur nedēļu tumšā vietā. Izkāš un izspiež biezumus, pievieno ¼ glāzes minerālūdens. Ar vates tamponu tīra seju no rīta un vakarā.