foto: Unsplash
6 ieteikumi, kā mazam bērnam raisīt vēlēšanos lasīt
Bērnistabā izveido grāmatu plauktu aizsniedzamā augstumā ar bērnam piemērotu literatūru, kura viņam ir pieejama jebkurā laikā, ieņemot līdzvērtīgu lomu ar citām rotaļlietām.
Bērni
2020. gada 14. aprīlis, 13:07

6 ieteikumi, kā mazam bērnam raisīt vēlēšanos lasīt

Mammamuntetiem.lv

Vecākiem ir liela nozīme bērna lasītprasmes apguvē. Kā bērnam raisīt vēlēšanos lasīt, žurnālam "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks" stāsta "Rimi Bērniem" ekspertes psiholoģe Iveta Aunīte un sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ieteikumi, kā mazam bērnam raisīt vēlēšanos lasīt: 

1) Bērnistabā izveido grāmatu plauktu aizsniedzamā augstumā ar bērnam piemērotu literatūru, kura viņam ir pieejama jebkurā laikā, ieņemot līdzvērtīgu lomu ar citām rotaļlietām.

2) Radi ģimenes rituālus, kas ir saistīti ar lasīšanu, – gulētiešanas rituālu ar grāmatu lasīšanu vai norunājiet kādu noteiktu laiku, kad visi ģimenes locekļi lasa.

3) Lasi bērnam grāmatas, kurās norisinās tādi notikumi, kas ir aktuāli arī bērna dzīvē. Piemēram, aizved bērnu uz zooloģisko dārzu un pēc tam lasi grāmatu par dzīvniekiem. Aizved bērnu uz jūru, un pēc tam skatieties grāmatas par kuģiem, salām vai ģeogrāfiju.

4) Lasot grāmatas, uzdod jautājumus, lai bērns no pasīva klausītāja kļūst par aktīvu informācijas pārstrādātāju. Jautājumus var uzdot attiecīgi bērna vecumam. Sākumā pat pēc katra teikuma, vēlāk pēc rindkopas izlasīšanas un lielākam bērnam – nodaļas beigās.

5) Lasi stāstus, kas ir pietuvināti bērna dzīvei, tad mazais var lasīt par sev līdzīgu vienaudžu piedzīvojumiem; iztēlojieties tajos arī paši sevi un raisiet pozitīvas emocijas, it īpaši, ja stāstā atgadās kas smieklīgs.

6) Lasot lugas vai tādas grāmatas, kurās ir daudz dialogu, lasiet lomās: bērns, piemēram, lasa to, ko saka Vinnijs Pūks, bet mamma – ko saka Sivēns.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas