Dzīvesstils
2020. gada 11. aprīlis, 06:08

Pavāra Sergeja Jaramišjana Lieldienu recepte: krāsnī cepta makrele ar olu krēmu un zaļumiem

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Šefpavārs Sergejs Jaramišjans ir viens no "Meistarklases" pavāriem, kurš neatsveramu pieredzi ieguvis, strādājot restorānos Krievijā un Rīgā. Viņš vadījis arī TV kulinārijas raidījumu "Garšu ekspresis" un ir grāmatas "Svaigēšana. Pamatreceptes no Latvijā pieejamiem produktiem" autors. Viņa recepte šo Lieldienu galdam - krāsnī cepta makrele ar olu krēmu un zaļumiem.

Ārkārtas situācijas laikā pavāri "Meistarklases" Instagram kontā aicina cilvēkus palikt mājās – publicē dažādu ēdienu receptes un mudina nodoties ēst gatavošanai. Ēst veselīgi un daudzveidīgi. 

Sergejs uzreiz pēc skolas beigšanas sāka apgūt pavārmākslu, un, lai arī mācoties vēl bijušas šaubas par profesijas izvēli, sākot strādāt, viņš sapratis, ka ir atradis jomu, kurā vēlas attīstīties un augt. Sergejs labprāt rosās arī mājas virtuvē – gan gatavojot ģimenei, gan eksperimentējot un radot jaunus ēdienus. Viņam ļoti garšo vienkārši ēdieni – falafels, streetfoods, bet priekšroka vienmēr ir saldajam. “Deserts ir kā maza laimīte jebkurā dzīves situācijā,” nosaka šefpavārs.

foto: Juris Rozenbergs

Sergeja recepte: krāsnī cepta makrele ar olu krēmu un zaļumiem

VAJADZĪGS

1 makrele
4 sparģeļi
20 grami lociņu
15 grami pētersīļu
1 olas dzeltenums
2 paipalu olas
40 grami saldā krējuma
40 grami sviesta
40 ml baltvīna
20 grami šalotes sīpolu
Eļļa – cepšanai
Šķipsniņa sāls, pipari un timiāns

PAGATAVOŠANA

1. Apstrādā makreli un apsmērē to ar sāls, piparu un eļļas maisījumu. Liek uz cepampannas un cep cepeškrāsnī 20 minūtes 180 grādos.

2. Tikmēr izvāra 2 paipalu olas. Vāra 2–3 minūtes, pēc tam liek aukstā ūdenī, lai atdziest.

3. Olu krēma gatavošana – uz pannas apcep smalki sagrieztus šalotes sīpolus; kad tie kļūst zeltīti, pievieno timiānu un baltvīnu. Cep vēl vienu minūti, pēc tam pannā lej saldo krējumu un pievieno sāli. Noņem no uguns un karstā masā lēnām iemaisa olas dzeltenumu. Gatavo olu krēmu izlej caur caurduri, lai nav piemaisījumu.

4. Gatavo salātus. Notīra sparģeļus un uzlej tiem verdošu ūdeni, pievieno sāli. Pēc 30 sekundēm karsto ūdeni no sparģeļiem nokāš un sparģeļus ieliek aukstā ūdenī. Kad sparģeļi atdzisuši, sagriež tos ripiņās un samaisa ar smalki sagrieztiem lociņiem un pētersīļiem.

5. Makreli pasniedz, dekorējot ar paipalu olām, piedevās olu krēms un zaļumu salāti.

Tēmas