foto: Alvaro Aquilera, no žurnāla "OK!" arhīva
Lieldienu garša. Pavārs Artūrs Orenīts piedāvā olu pīrāga recepti
Dzīvesstils
2020. gada 10. aprīlis, 05:52

Lieldienu garša. Pavārs Artūrs Orenīts piedāvā olu pīrāga recepti

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Artūrs Orenīts ir bijis šefpavārs labākajos Latvijas restorānos un kā privātais šefpavārs strādājis Spānijā, kur gatavojis gan mazās ballītēs, gan greznās kāzās. 

Dzīvojot Spānijā, viņš sapratis, ka iegūtās zināšanas vēlas nodot tālāk. Tā radusies ideja par Meistarklasi, kam izdevās piesaistīt pašmāju pavārus – īstus sava aroda profesionāļus. Ārkārtas situācijas laikā pavāri Meistarklases Instagram kontā aicina cilvēkus palikt mājās – publicē dažādu ēdienu receptes un mudina nodoties ēst gatavošanai, aicinot ēst veselīgi un daudzveidīgi. 

Ēdiena gatavošana Artūru aizrauj kopš bērnības – jau 1. klasē pēc pavārgrāmatas un bez citu iesaistīšanas viņš izvārīja savu pirmo frikadeļu zupu. Ēst gatavošana kļuva par hobiju, līdz Artūrs saprata, ka viņa gatavotie ēdieni ir bauda ne tikai pašam, bet arī ikvienam, kas tos pagaršo. 

“Man ļoti patīk mācīties, attīstīties un eksperimentēt – tas ir mans dzinējspēks un jauda. Regulāri investēju naudu grāmatās, dažādās meistarklasēs un zināšanās. Neuztveru nopietni pavārus, kas nelasa grāmatas, jo uz priekšu var virzīties tikai tad, ja esi zinātkārs un vēlies atklāt kaut ko jaunu,” saka Artūrs. Tieši vēlme atklāt jaunas garšas Meistarklases izveidotājam liek radīt arvien jaunus ēdienus.

Pēdējais superhits bija zemeņu debesmanna, kam Artūrs eksperimentējot pievienoja plūškoku, balzametiķi un laima augļa mizu. Visas garšas tik labi mijiedarbojās, it kā debesmanna vienmēr būtu gatavota tieši tā. 

foto: Alvaro Aquilera

Visvairāk šefpavāram patīk gatavot mērces, jo tā esot kā meditācija – lēnām saliec kopā dažādas sastāvdaļas, līdz veidojas vienreizīgs rezultāts, kas “salīmē” kopā visu ēdienu. Lai gan ēst gatavošana ir Artūra darbs, viņš labprāt darbojas virtuvē arī mājās un ir to iekārtojis ar vismodernāko tehniku un gadžetiem, kas pieejami vienīgi augsta līmeņa restorānos. “Savā virtuvē daudz eksperimentēju un gatavoju, īpaši, ja pēc tam ēdienu var baudīt pie viena galda ar ģimeni vai viesiem,” stāsta Artūrs. Pašam pavāram ļoti garšo dažādi dārzeņi un augļi, bet gaļu un zivis viņš uzskata par krietni garlaicīgākiem produktiem.

“Ar prieku gatavotu kaut ko jaunu katru reizi, bet, ja būtu kāds ēdiens, ko nāktos gatavot sakostiem zobiem, šo profesiju nebūtu izvēlējies. Pavāram ir jāmīl savs darbs, jo tas prasa ļoti lielu pacietību,” ir pārliecināts Artūrs. 

Meistarklases radītājs uzskata, ka svarīgākais ir ēdiena garša un tikai pēc tam seko tā vizuālais noformējums, jo ēdiens nav muzeja eksponāts, kas jābauda tikai ar acīm. Viņš novērojis, ka ļoti daudziem mūsdienu ēdienu blogeriem galvenais ir ēdiena izskats Instagram bildē, bet līdz ar to pazūd ēšanas jēga – gūt baudu ēdot. 

Artūrs ir izaudzis katoļu ģimenē, un viņam kopš bērnības Lieldienas asociējas ar Kristus augšāmcelšanos, un īsts šo svētku ēdiens esot pasha. “Tā jāgatavo pašiem, pashu nedrīkst pirkt gatavu, citādi tā ne ar ko neatšķiras no picas vai kebaba.

Manuprāt, ģimenēm ir ļoti svarīgi izveidot savas tradīcijas, un, ja cilvēks saka, ka viņam nav tam laika, es teiktu, ka tad ir jāpārvērtē, kas tu esi un ko tu dari. Ja nevar atrast laiku sev un tuvajiem, tad priekš kā un pēc kā tu nepārtraukti skrien?” retoriski jautā Artūrs. 

foto: no žurnāla "OK!" arhīva

Artūra recepte: Olu pīrāgs 

VAJADZĪGS
3 olas 
1 svaigs olas dzeltenums 
½ kārtainās bezrauga mīklas plāksnes
1 avokado
1 laima sula
20 grami šalotes sīpola
Sāls
Stores ikri
Mikrozaļumi 

PAGATAVOŠANA
1. Kārtainās bezrauga mīklas plāksni pārgriež uz pusēm, apsmērē ar olas dzeltenumu un liek uz cepampannas. Cep 15–20 minūtes 180 grādos. 
2. Avokado sablendē ar šalotes sīpolu, laima sulu un sāli. Iegūto masu iepilda konditorejas maisā.
3. Liek vārīties olas, bet īpašā veidā – olas ieliek katliņā un stundu karsē 65 grādos. Pēc stundas olas izņem no karstā ūdens un ievieto ar ledu piepildītā traukā, lai atdziest. Kad olas atdzisušas, tās noloba, bet izmantot vajadzēs tikai olu dzeltenumus. 
4. Kad kārtainā bezrauga mīkla ir izcepusies un atdzisusi, katru pīrāga kārtu pārgriež horizontāli uz pusēm. 
5. Uz pārgrieztās pīrāga daļas uzspiež avokado masu, uz tās liek olas dzeltenumu, tiem pārkaisa sāli un piparus. Pa virsu liek pīrāga virskārtu un uz tās karoti ar stores ikriem. Dekorē ar zaļumiem.