foto: Shutterstock
Deviņi no 10 kosmētikas līdzekļiem izrādās pilni ar baktērijām
Skaistums
2019. gada 15. decembris, 07:01

Deviņi no 10 kosmētikas līdzekļiem izrādās pilni ar baktērijām

Kas Jauns Avīze

Skaistumam komplektā nāk bīstami mikrobi: dāmas sev uz sejas kopā ar meikapu klāj bīstamus mikrobus – deviņi no desmit kosmētikas līdzekļiem ir pilni ar baktērijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar tik biedējošu atklājumu klajā nākuši britu mediķi no Astonas universitātes Birmingemā, izanalizējot dažus simtus kosmētisko komplektu – 70 līdz 90% gadījumu atklāti stafilokoki, zarnu nūjiņa E. coli, sēnītes.

Protams, vaina nav ražotājos, bet gan lietotājās – lielākā daļa nekad nemazgā otiņas un sūkļus un neievēro derīguma termiņus. Tādējādi kosmētika kļūst par dzīvotni baktērijām, kas var izraisīt bīstamas slimības, sevišķi ja ir ādas bojājumi, tāpat apdraudētas ir acis un mute. Īpaši riskē cilvēki ar pavājinātu imunitāti.

Zinātnieki ar mikroskopu izpētīja piecus dekoratīvās kosmētikas veidus – 96 dažādas lūpu krāsas, 107 lūpu spīdumus, 92 acu zīmuļus, 93 skropstu tušas un 79 sūkļus sejas grima uzklāšanai.
Tieši pēdējie ir labākā augsne mikrobiem, pat salīdzinoši jauni – vienā mililitrā noskalojumu atklāts vairāk nekā miljons kaitīgu baktēriju. Pārējos paraugos bija trīs līdz četras reizes mazāk.
Aptaujā noskaidrots, ka 93% sūkļu nekad nav mazgāti, turklāt divas trešdaļas reizēm nokrituši uz grīdas. Tie ir piemērota vide baktērijām, jo saglabā mitrumu un barības vielas.
Pētnieki uzskata, ka ražotājiem jāsniedz precīzākas instrukcijas un skaidrāk jānorāda derīguma termiņš. Piemēram, ASV kosmētikai tādas prasības nemaz nav. Eiropas higiēnas standarti tomēr atšķiras ar stingrākām norādēm.

Tēmas