foto: Vida Press
Bijušais šefpavārs atklāj, ko karaliskā ģimene ēd Ziemassvētkos
Karaliene Elizabete II.
2019. gada 15. decembris, 09:44

Bijušais šefpavārs atklāj, ko karaliskā ģimene ēd Ziemassvētkos

Jauns.lv

Britu karaliskā ģimene ir tieši tāda pati, kā citas, kad runa ir par Ziemassvētku svinēšanu. Ir dāvanas (kas nav dārgas!), viesību spēles un tradicionāla svētku maltīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gatavošanās 2019. gada Ziemassvētkiem Vindzoras pilī

gallery icon
12

Lai gan kuplā Vindzoru ģimene pulcējas lielā pilī Sandringemā, Ziemassvētku tradīcijas šajā saimē ir visnotaļ parastas. Tajā skaitā arī svētku vakariņas, ko karaļnama bijušais šefpavārs pat nosaucis par diezgan “garlaicīgām”.

foto: Vida Press
Karaļnama bijušais šefpavārs Darens Makgreidijs.

“Katru gadu bija viena un tā pati maltīte,” žurnālam “Hello” atklājis britu karaliskās ģimenes bijušais šefpavārs Darens Makgreidijs. “Viņi ir diezgan garlaicīgi, kad runa ir par svētkiem. Viņi neēd šķiņķi vai ko tamlīdzīgu, tikai tradicionālo tītaru. Mēs pasniedzām trīs tītarus karalienei un viņas ģimenei karaliskajā viesistabā, vienu bērniem bērnistabā un gatavojām vēl arī pārējiem aptuveni 100 personāla darbiniekiem. Ziemassvētku maltīti baudīja visi.”

Karaliene Elizabete II iestiprinās

Karaliene Elizabete II iestiprinās.

gallery icon
28

Saskaņā ar Makgreidija teikto, bērniem, kuru skaitā tolaik bija arī princis Viljams un princis Harijs, bija jāēd pie mazā galdiņa bērnistabā.

“Bērni vienmēr ēda bērnistabā kopā ar auklītēm, līdz paaugās pietiekami lieli, lai prastu pienācīgi uzvesties pie viesību galda,” pieredzētajā dalās šefpavārs. “Karalienei nekad nebija augstā bērnu krēsliņa, kas piestumts pie lielā galda, ar mazu bērnu tajā, kas spiedz un mētā ēdienu. Bija Viktorijas laikmeta atmosfēra. Bērnu vieta bija bērnistabā, kur par viņiem rūpējās aukle.”

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon
54


Pavārs Makgreidijs pastāstījis, ka svētku vakariņās karaliskā ģimene ēdusi tītaru ar salvijas un sīpolu pildījumu, bet piedevās baudījusi ceptus kartupeļus vai biezeni, ceptus kastaņus, pastinakus un rožkāpostus. Protams, neviena svētku maltīte nav iztikusi arī bez deserta.

foto: /All Over Press/ Vida Press
Darens Makgreidijs savulaik bijis arī princeses Diānas personīgais šefpavārs.

“Pudiņu gatavoja pudiņa trauciņos, izcēla no tiem un dekorēja ar akvifolijas (akmensozola) lapām, kas iemērktas brendijā. Pēc tam pils pārvaldnieks tos liesmojošus ienesa viesu zālē,” stāsta Makgreidijs. “Tas bija tik tradicionāli.”

foto: Vida Press
Ziemassvētku pudiņš ar akvifolijas (akmensozola) lapiņām.

Pēc svinīgajām vakariņām neatņemama britu karaliskās ģimenes Ziemassvētku tradīcija ir viesību spēles. Karaliene īpaši iecienījusi šarādes. Viņai ļoti patīk demonstrēt savas prasmes, atdarinot slavenības, ievērojamas personības un pasaules līderus, kurus viņai savas valdīšanas laikā nācies satikt.

Hercogiene Ketrīna ar ģimeni dodas pirmssvētku pusdienās pie karalienes 2018. gadā

gallery icon
14

Ar dāvanām karaliskā ģimene apmainās Ziemassvētku vakarā. Tās nekad nav dārgas. Akcents ir likts uz asprātīgiem niekiem. Cilvēkiem no malas karaliskās ģimenes joki un dāvanas varētu šķist zobgalīgas, taču viņi par tām neapvainojas, bet no sirds izsmejas.

Megana Mārkla dodas uz karalienes Ziemassvētku pusdienām 2017. gadā

Dodoties uz karalienes Elizabetes II rīkotajām Ziemassvētku pusdienām Bekingemas pilī, prinča Harija līgava Megana Mārkla izvēlējusies zīmola „Self Portrait” kleitu ...

gallery icon
14

Šajā ģimenē cieņā ir nedaudz melns humors. Hercogiene Ketrīna savulaik vēl brīvajam princim Harijam uzdāvinājusi amizantu komplektiņu „Izaudzē savu draudzeni pats” (miniatūrā sievietes figūriņa jāliek traukā ar ūdeni, kurā tā patiešām sāk augt lielāka); princese Anna brālim princim Čārlzam pasniegusi baltu ādas tualetes poda „brilli”, ko Čārlzs iecienījis ņemt līdzi, dodoties ārvalstu vizītēs; savukārt princis Harijs savai omei – karalienei Elizabetei II – pasniedzis dušas cepurīti ar smieklīgu uzrakstu „Vai dzīve nav sasodīta?”.

Princis Harijs ar vecmāmiņu karalieni Elizabeti II

gallery icon
34

Lai gan tradīcija ar joku dāvanām britu karaliskajā ģimenē ir ļoti sena, ne vienmēr jaunpienācēji par to bijuši laikus pabrīdināti. Savulaik to bija aizmirsis izdarīt princis Čārlzs, kad viņa sieva princese Diāna gatavojās saviem pirmajiem Ziemassvētkiem karaļnamā. Diāna neko nezināja par ironiskajām dāvanām un princesei Annai pasniedza skaistu kašmira džemperi. Pretī viņa saņēma dekoratīvu tualetes papīra sildītāju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jaunais vīrs bija aizmirsis sievu painformēt par ģimenes dīvaino tradīciju un nostādīja viņu neērtā situācijā visas kuplās ģimenes priekšā.

Nākamajā gadā princese Diāna šādu kļūdu vairs nepieļāva un jaunajai Jorkas hercogienei Sārai Fērgusonei pasniedza leoparda raksta vannas paklājiņu.