Latvijas vecāku organizācija festivālos un pasākumos atsakās no baloniem
Bērni
2019. gada 13. septembris, 13:51

Latvijas vecāku organizācija festivālos un pasākumos atsakās no baloniem

Jauns.lv

Baloni un balonu kātiņi ir tie, kas rada lielu daudzumu atkritumu, turklāt tādu atkritumu, kas ir iemesls dzīvnieku mirstībai un mūsu pašu pārtikas piesārņošanai. “Atteikšanās no baloniem pasākumu nekādā veidā nepadara garlaicīgāku, toties netiek piesārņota daba,” saka Tēva dienas festivāla rīkotāja un vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Mammamuntetiem.lv” aicina arī citus pasākumu rīkotājus atteikties vai ievērojami samazināt balonu izmantošanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Vēl pavisam nesen mēs mierīgu sirdi pasūtījām balonus pasākumiem. Taču – jo vairāk mūsu organizācija pievēršas vides jautājumiem, jo vairāk izprotam, cik būtiski ir samazināt atkritumu daudzumu, īpaši to, kas nākotnē pārvēršas mikroplastmasā,” stāsta Tēva dienas festivāla organizatore un vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa stāsta, ka saprotoši attiecībā uz šo lēmumu ir arī pasākumu atbalstītāji. “Daudzi atbalstītāji apsveic ar pieņemto lēmumu, vienlaikus lauzot galvu, kā turpmāk pasākumos atrādīt savu zīmolu. Mums ir idejas, ar kurām labprāt dalāmies. Tāpat mēs turpināsim meklēt risinājumus, ar ko aizvietot citus videi nedraudzīgos materiālus un kā pagarināt saražoto materiālu dzīvildzi,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa piebilst, ka aicinājums ierobežot balonu lietošanu attiecas arī uz mājas ballītēm.

Kāpēc jāatsakās no baloniem

“Baloni ir bezjēdzīga plastmasas ielaišana dabā. Tas, ka “Mammamuntetiem.lv” atsakās no baloniem, viņu pasākumus nepadara mazāk aizraujošus. Baloni ir tikai pieraduma lieta – interesantos pasākumos parasti ir baloni,” uzskata vides aizsardzības eksperte Elīna Kolāte. Viņa uzsver, ka ģimenēm ir jāzina, cik daudz ļauna dabai spēj nodarīt balons.

“Kad balons kaut kur nolaižas – pļavā, mežā, jūrā, pilsētā vai citur –, pastāv liela iespēja, ka to apēdīs kāds dzīvnieks, jo balona daļas sajaucas ar barību. Labākajā gadījumā dzīvnieks nomirs uzreiz. Sliktākajā gadījumā balons aizsprostos zarnu traktu, un tad dzīvnieks ies bojā lēnā nāvē...” skaidro Elīna Kolāte. “Ja balons dabā sadalās, tas notiek vairāku desmitu gadu garumā. Tas sadalās sīkākos gabaliņos, ko savukārt apēd mazāki dzīvnieki. Piemēram, pētījumi liecina, ka mīdijās ir daudz mikroplastmasas. Mikroplastmasa jau ir atrodama arī Daugavā, tātad dzeramajā ūdenī. Arī alū un faktiski visā, ko apēdam. Ja plastmasas atkritumu apjomu ievērojami nesamazināsim, gadu gaitā apēstās mikroplastmasas daudzums pieaugs,” skaidro vides aizsardzības eksperte Elīna Kolāte.

Viņa atzinīgi novērtē iniciatīvu pārtraukt bērniem mācīt, ka baloni ir kaut kas interesants. “Bērni domā, ka baloni ir riktīgi forši, jo mēs viņiem to iestāstām. Iespējams, viņiem pašiem tas prātā neienāktu,” teic Elīna Kolāte.

Tēva dienas 2019 svētku gājiens un svinības Rīgā

Šodien, 8. septembrī, jau septīto gadu pēc kārtas norisinās Tēva dienas gājiens un festivāls. Gājienā pulcējās tūkstošiem ģimenes cilvēku no ...

gallery icon
114

Kā svētkos iepriecināt bērnus bez baloniem

“Bērnu svētki bez baloniem nav iespējami – pieļauju, ka šāda doma varētu rasties daudziem pieaugušajiem. Taču ir iespējami!” uzskata Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tēva dienas festivāla organizatori ir pārliecināti, ka bērni festivālā balonu iztrūkumu pat nemanīja, jo bija tik ļoti aizņemti spēlējoties.

Darbošanās kopā. Neviens rekvizīts nespēj iepriecināt bērnu tā, kā spēj ielīksmot rotaļas kopā ar vecākiem vai citiem ģimenes locekļiem. Balonos iztērēto naudu iesakām novirzīt kādas papildu aktivitātes nodrošināšanai pasākumā.

Papīra karodziņi un papīra ūsas (vai citi simboli uz koka kātiņiem!). “Tēva dienas festivāls ik gadu sākas ar gājienu, un vienmēr ir sajūta, ka gājienā vajag kaut ko, ko var turēt rokās. Mūsu pasākumā tās ir papīra ūsas, kas pielīmētas kociņam, kā arī papīra karodziņš, ko vēlāk dalībnieki izmanto, krājot zīmogus lielajai loterijai,” stāsta Tēva dienas festivāla organizatore Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Kroņu darināšana. “Mammamuntetiem.lv” rīkotajos pasākumos vienmēr ir atvēlēta vieta darbnīcām, kurās no dabas materiāliem darina kroņus. Papīra strēmeli salīmē un izgrezno ar dabas materiāliem. Ja klients vēlas, pirms tam papīru var apdrukāt ar savu logo vai kroni izgriezt noteiktā formā. Vietā atzīmēt, ka sevi kronēt patīk ne tikai meitenēm, bet arī puišiem, turklāt neatkarīgi no vecuma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Stūres u.c. rotaļu elementu darināšana. Lai pasākumā nodrošinātu kādu lietu, dāvanu, ko bērns pēc tam var paņemt līdzi uz mājām, atliek tikai padomāt radoši. “Balons kā dāvana ir ļoti pierasta lieta, tāpēc pirmajā brīdī šķiet neaizvietojama. Tēva dienas festivālā balonu vietā stājās, piemēram, kartona auto stūres. Bērni tās varēja krāsot vai izrotāt pēc gaumes un sirds patikas,” komentē Tēva dienas organizatore.