foto: Shutterstock
Bērnudārzā Vācijā aizliedz vilkt indiāņu maskas, jo "tas ir aizvainojoši pret indiāņiem"
Bērni
2019. gada 6. marts, 13:23

Bērnudārzā Vācijā aizliedz vilkt indiāņu maskas, jo "tas ir aizvainojoši pret indiāņiem"

Jauns.lv

Bērnudārza vadība Vācijas pilsētā Hamburgā aizliegusi audzēkņiem ierasties ikgadējā karnevālā indiāņu maskās. Par to vēstī "Bild".

Vecākiem paziņots, ka bērnudārza administrācija nevēlas, lai bērnu karnevāla tērpi "apkalpotu noteiktus stereotipus". Tāpat arī bērnudārza karnevālā nav gaidīti audzēkņi, kuri pārģērbušies šeihu maskās.

Bērnudārza pārstāve paskaidrojusi, ka dārziņā nav pieļaujami tērpi, kuri satur atsauci uz rasi vai vai piederību noteiktam etniskam vai citam mazākumam, kā arī tādi, kuri satur negatīvu konotāciju. Ticis arī uzsvērts, ka šā iemesla dēļ šie tērpi var šķist aizvainojoši kādam no vecākiem.

"Bild" raksta, ka iestādes administrācija ir vadījusies pēc brošūrā "Kids aktuell" publicētā raksta, kuru sagatavojusi organizācija, kuru finansē Vācijas ģimenes lietu ministrija. Rakstā tiek skaidrots arī par apģērbu un dzimumu lomām, kad puikas ģērbj supervaroņu drēbēs, bet meitenēm velk apģērbu, kas liek viņām izskatīties mīlīgām un bezpalīdzīgām.  

Materiālā tāpat arī norādīts, ka "tā sauktie indiāņi neeksistē un nekad nav eksistējuši", un šo terminu ir izdomājuši kolonizatori. Turklāt spalvu rotājumi un sejas krāsošana nav bijusi ar dekoratīvu, bet gan ar maskējošu funkciju, tāpēc to izmantošana ir augstākajā mērā necienīga.

Politiķi šo iniciatīvu gan kritizē. Bundestāga deputāte Silvija Pantele (viņa pārstāv Vācijas Kristīgi demokrātisko savienību, kura ietilpst valdošajā koalīcijā) uzskata: ja cilvēks ievieš šādus ierobežojumus, viņš vispār nesaprot karnevālu jēgu.

"Šajā bērnudārzā tad vairs nav stāsts par dzīvesprieku, jautrību, rotaļām un kreativitāti, tam vairs nav sakara arī ar cilvēku, viņa vēlmēm un iztēli," uzskata deputāte. Viņa arī neslēpj, ka neatbalsta šādu standartizāciju, un savu bērnu no šāda dārziņa noteikti ņemtu ārā.