foto: Shutterstock
Kā atjaunot enerģiju un atgriezties pie miera un rāmuma
Attiecības
2019. gada 5. janvāris, 07:33

Kā atjaunot enerģiju un atgriezties pie miera un rāmuma

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Idejas, ko savā labā varam aizgūt no dāņiem, itāļiem un japāņiem.

▪ Sveces, dabīgās ēteriskās eļļas aromlampiņā, zāļu tējas – trīs lietas, kurām tumšajā laikā, it sevišķi, ja laukā nav sniega, vajadzētu atvēlēt laiku katru pievakari vai vakaru. Ja nav speciālas aromlampiņas, mazu un vienkāršu var sameistarot ikviens: mazā trauciņā ielej ūdeni, iepilina eļļu vai ielej spēcīgu nomierinošas tējas novilkumu un uzliek uz kāda karstumizturīga sietiņa, kurā var ielikt aizdegtu tējas svecīti.

▪ Ēšanas laikā uzmanība jāvelta tikai un vienīgi ēdienam – arī tad, ja tā ir tikai maizes šķēle, lēni jāsakošļā un jāizgaršo katrs kumoss. Fonā nekāda televizora, nekāda interneta un sarunas tikai un vienīgi par ēdienu vai patīkamām lietām.

▪ Lai arī kā mēs brīžiem justos un domātu, cilvēks tomēr ir sabiedriska būtne, tādēļ vismaz reizi nedēļā jāatvēl laiks, lai satiktos, patērzētu un pavadītu rāmu pievakari vai vakaru ar saviem tuviniekiem vai draugiem.

▪ Ja esam satikušies tāpat vai kopā svinam kādus svētkus, jāatceras, ka viens no pamatnoteikumiem – runāšanas ziņā visiem jādod vienādas iespējas, nevar ļaut vienam cilvēkam runāt visu laiku, jo tas nomāc pārējos.

▪ Izpētīts, ka istabas augiem piemīt spēja pazemināt asinsspiedienu, tāpēc jāparūpējas, lai telpās būtu pēc iespējas vairāk zaļumu. Turklāt spēcīgāka iedarbība jūtama tad, ja uz palodzes vai citur istabā noliek nevis vienu puķupodu, bet gan sagrupē vairākus un rada mazu zaļu oāzi. Vismaz reizi dienā jāapsēžas un kādu laiku rāmi jāpavēro zaļais stūrītis.

▪ Dāņi izpētījuši, ka pieaugušie, kuri vismaz nedēļu atturas no feisbuka un pārējo sociālo tīklu lietošanas, pēc tam jūtas krietni vien labāk – ir vairāk enerģijas un dzīvesspara un rodas lielāka interese par kontaktēšanos ar cilvēkiem dzīvē, nevis virtuālajā vidē.

▪ Ja gribas pa īstam atpūsties un atslābināties, bez visa pārējā ir jāizslēdz mobilais telefons. Tā ir pašsaprotama lieta, ka ārpus darba laika darba jautājumus nekārto, darbu uz mājām nenes un pēc darba laika beigām cilvēks darba lietās vairs nav sasniedzams (uz ārkārtas dienestiem tas, protams, neattiecas).

▪ Īsa pēcpusdienas snauda jūtami samazina stresu – japāņi par to ir pārliecināti, un tāpēc aizvien vairāk uzņēmumu un firmu vadītāji sakārto darbus tā, lai darbiniekiem laikā no plkst. 13.00 līdz 16.00 būtu iespēja pusstundu pagulēt. Tur, kur ieviesta šāda prakse, uzlabojas darba produktivitāte.

▪ Ja cilvēks ir paēdis ļoti sātīgas pusdienas, parasti uzmācas pagurums un vairs negribas neko darīt. Lai cilvēks pēc ēšanas neiegrimtu trulumā, kas pēc tam nereti izraisa sirdsapziņas pārmetumus un netīkamas sajūtas, daudzviet Japānā vadās pēc principa – jāpārtrauc ēst tad, kad izsalkums remdēts par 80 procentiem.

▪ Ja vakarā pēc darba māc nogurums, labāk ir pievērsties grāmatas lasīšanai, rokdarbiem vai citām radošām aktivitātēm, nevis TV raidījumu skatīšanai. Izpētīts, ka radoša darbošanās atjauno spēkus un sparu, bet televīzijas skatīšanās un interneta pētīšana vēl vairāk noplacina enerģiju.