foto: Shutterstock
Kā racionāli lietot ledusskapi vasarā. Vienkārši, bet labi padomi
2018. gada 3. jūlijs, 12:02

Kā racionāli lietot ledusskapi vasarā. Vienkārši, bet labi padomi

"100 Labi Padomi"

Labi padomi, lai sanāktu gan ietaupīt, gan nelaist zudumā produktus.

▪ Vispirms ledusskapi izkrāmē tukšu un iztīri ar dezinficējošu līdzekli vai etiķūdeni (tas, starp citu, likvidē arī nepatīkamas smakas).

▪ Liec atpakaļ plauktos tikai tos produktus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš un kuru iesaiņojums nav bojāts. Ja produkts ir labs, bet iepakojums bojāts, pārliec produktu piemērotā traukā vai ietin jaunā iesaiņojumā un tikai pēc tam ievieto atpakaļ ledusskapī.

▪ Produktus ar ilgāku derīguma termiņu novieto dziļāk, bet tos, kas jāapēd pēc iespējas ātrāk, – priekšā, pa rokas tvērienam.

▪ No jauna iegādātus produktus novieto aizmugurē, bet vecākos pārliec priekšpusē, lai tie būtu labi redzami, netiktu aizmirsti un nesabojātos. Šo pašu principu derētu ievērot arī virtuves skapīšu un pieliekamā kārtošanā.

▪ Vēlams kādā no ledusskapja plauktiem priekšpusē izbrīvēt vietu, kur atlaidināt saldētus produktus. Pieredze rāda – ja plaukti pilni, saimniece visbiežāk izvēlas, piemēram, gaļu, atlaidināt siltā virtuvē, bet tas vasarā no higiēnas un veselības viedokļa nepavisam nav ieteicams.

▪ Ja ārā valda pamatīgs karstums un ceļš no veikala līdz mājām ir pagarš, labi noder aukstumsoma vai maisiņš, ko var iegādāties lielveikalos. Īpaši, ja paredzēts sarūpēt gaļas, zivju un piena produktus, – ja nebūs krasu temperatūras maiņu, produkti ilgāk un labāk saglabāsies.

▪ Atnākot mājās, produktus uzreiz ieliec ledusskapī. Ja sapirkti prāvi krājumi, ieteicams uz vairākām stundām palielināt ledusskapja jaudu (regulējamiem ledusskapjiem), lai produkti ātrāk atdzistu.

▪ Jo brīvāk produkti būs izkārtoti ledusskapī, jo ātrāk tie atdzisīs, un, visticamāk, nekas netiks aizmirsts, un viss tiks laikus izlietots.

2 knifiņi

1. Ideāls variants – saplānot ēdienkarti un uzrakstīt iegādājamo produktu sarakstu visai nedēļai un pirkt vienīgi tik daudz, cik paredzēts izlietot un apēst.

2. Vērts apdomāt, vai tiešām vajag iegādāties produktus tā dēvētajā XXL iesaiņojumā (sulu pakas, piena produktus u. tml.) tikai tāpēc, ka tie ir par dažiem centiem lētāki. Pētījumos pierādīts, ka tieši produktus šajos lielajos iepakojumos visbiežāk izmet atkritumos, – ne vienmēr iespējams visu izlietot laikā, un produkts sabojājas.