10 idejas piepildītām brīvdienām!
2009. gada 22. jūnijs, 21:16

10 idejas piepildītām brīvdienām!

Jauns.lv

Lai brīvdienas neizniekotu, jau laikus izplāno, kā šo laiku piepildīt.

1. Labs darbs, kas padarīts!

Dārza izravēšana un mājas sakārtošana ir darbi, kas līdz Jāņiem noteikti jāpaveic. Labāk, protams, to visu neatstāt uz pēdējo brīdi. Jo ātrāk padarīsi – jo drīzāk varēsi ļauties atpūtai. Vislabāk, ja veltīsi obligāti paveicamajiem uzdevumiem sestdienu – koncentrējies un neļauj laiskumam sevi pārņemt.

2. Apciemo dzimto vietu!

Tā vietā, lai visas brīvās dienas nosēdētu uz vietas, dodies nelielā ceļojumā. Vari ar ģimeni aizbraukt uz tuvējām ārzemēm – Sāremā salu, Kauņu, Klaipēdu vai kādu citu skaistu kaimiņvalsts pilsētu, bet tikpat labi arī tepat Latvijā netrūkst vietu, kur sen vai nekad nav būts. Kāpēc lai, piemēram, kopā ar kuplo ģimeni neapmeklētu savu senču dzimto vietu, neizstaigātu vecvecāku bērnības takas?

2. Svini latviski!

Tie, kuri kaut reizi Jāņus svinējuši tautas tērpos, atzīst – tajā ir kaut kas īpašs! Lina blūze, saktiņa, izrakstīti brunči, divas biželes un, protams, vainadziņš – tas viss rada īsto noskaņu. Var jau Līgo vakaru uztvert kā kārtējo draugu kopā sanākšanu – atkal ar kečupā slīkstošu šašliku, bet var arī pamēģināt pamainīt vai vismaz papildināt svētku ēdienkarti ar, piemēram, biezpienu ar dillēm, oglēs ceptiem kartupeļiem un folijā karsētiem ziedkāpostiem. Vai vismaz izmēģini jaunu šašlika marinādes recepti!

4. Mirklis tikai sev!

Daba šobrīd ir pārpilna enerģijas – ņem to un izmanto savam skaistumam. Atrodi laiku sevis palutināšanai: uz sejas liec zemeņu vai svaigu gurķu masku, iedzer svaigi spiestu burkānu sulu, pilnu krūti ieelpo gaisu, vakarā ieej pirtī... Sajūti, kā kļūsti arvien skaistāka!

5. Ieklausies dabā!

Vai atceries, kā šalc mežs? Bet kā runā pļava? Apgulies tajā un ieklausies. Sadzirdi, kā sisina sienāži un smilgās svilpo vējš. Ļauj savām pēdām sajust zemi, smiltis, akmeņus, rasu... Apgulies uz muguras un pavēro mākoņus. Papēti bizbizmārītes vai paseko līdzi skudru gājienam. Līdz šim domāji, ka neproti meditēt? Atbrīvojies un ieklausies dabā – tā jau ir tā pati meditācija.

6. Savāc zālītes!

Braucot uz svinību vietu, noteikti iebrien kādā pļavā un salasi jāņuzāles – gan vainagam, gan tējiņām, ko ziemā dzert, gan galda pušķošanai. Sacentieties, kam izdosies savākt visdaudzveidīgāko buķeti. Pliku galvu nelīgo – nopin sev vainadziņu vai vismaz saspraud matos ziedus.

7. Izmēģini ko neierastu!

Gūsti jaunas izjūtas, paveicot ko tādu, ko iepriekš esi kavējusies darīt. Piemēram, atmet domu – “es teltīs neguļu” – un vienu nakti iemiedz svaigā gaisā. Vai arī noripo no kalna... Aizej uz mežu un kārtīgi izbļaujies... Vai dziedi, pat ja tev nav balss, un vienalga, ko kāds padomās! Atmet beidzot aizspriedumus un izdari kaut ko traku!

8. Iepazīsti tradīcijas!

Jāņu naktī atveroties debesis – ja tajā mirklī kaut ko vēlas, tas piepildās... Pusnaktī jāskatās caur gredzenu ūdens glāzē, tad varot redzēt līgavaiņa seju... Ja grib, lai gari mati aug, tad pusnaktī pāris stopi matos jāsalej... Kad Jāņu rītā pirms saules iet uz avotu mazgāties, tad paliek skaists... Jāņu naktī jāiet gulēt nemazgātu muti – kurš sapnī nāks ar dvieli, tas precēs... Lai pārliecinātos, ir tā vai nav, izmēģini!

9. Orientējies!

Tam gan vajadzīgs pamatīgs sagatavošanās darbs: maršruta izstrāde, orientieru uzstādīšana, uzdevumu izdomāšana, taču šāda aktivitāte Jāņu bērnus noteikti aizraus un saliedēs.

10. Kusties!

Laba atpūta nav iedomājama bez fiziskām aktivitātēm. Ja nevēlies pēc līgošanas ar bailēm kāpt uz svariem, kusties! Jāņu naktī dejo, lec pāri ugunskuram, ej rotaļās, bet nākamajā dienā dodieties pastaigā – arī tas ir labs treniņš. Spēcīgākie var uzrīkot savas vietējās sporta spēles ar visdažādākajām disciplīnām, no kurām viena – apkārtnes uzkopšana, drazu salasīšana.

Aija Ivanova/Foto: Bulls Press