Tievē, nekaitējot veselībai
Vācu ārste, dietoloģe Anna Seilere-Hausa izstrādājusi diētas ar 1000, 1200 un 1500 kilokalorijām. Diētas ilgums – viena nedēļa.
Diennaktī tu drīkst apēst:
500 g dārzeņu,
350 g augļu,
70 g maizes,
500 ml piena/kefīra,
1 olu,
30 g sviesta,
30–15 g biezpiena vai siera,
200 g liesas gaļas.
100 g greipfrūta, 1 ola, 40 g maizes, 20 g augu eļļas, 200 g kafijas ar pienu.
Pusdienas: 100 g liesas, vārītas, tvaicētas vai grilētas gaļas, 250 g dārzeņu, zaļie salāti, 150 g augļu.
30 g maizes, 10 g sviesta, 30 līdz 15 g siera vai biezpiena, 200 ml kafijas ar pienu.
Vakariņas: 100 g liesas gaļas, 250 g dārzeņu, zaļo salātu, 100 g augļu, 100 ml piena vai kefīra.
Komentē Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba “Figūras draugi” vadītāja: “Kopumā sabalansēta ēdienkarte, un kādam ēdiena daudzums var likties pat par daudz, tikai es ieteiktu:
1) sviesta daudzumu samazināt uz pusi un augļu porciju samazināt līdz 250 g, un tā vietā paņemt divas porcijas graudaugu produktu; viena porcija gatavā veidā ir 100 g kartupeļu vai 70 g makaronu, rīsu vai griķu, vai 120 ml putras;
2) gaļas daudzumu samazināt uz pusi, bet tās vietā paņemt gatavā veidā 70 g liesas vai 30 g treknas zivs, lai nodrošinātu veselīgo taukskābju uzņemšanu.
Šādu ēdienkarti var izmantot vairākas nedēļas. Atcerieties arī par šķidruma uzņemšanu – vismaz četras glāzes tīra ūdens dienas laikā pirms ēšanas.»
Diennaktī tu drīkst apēst:
400 g dārzeņu,
300 g augļu,
60 g maizes,
500 ml piena/kefīra,
vienu olu,
20 g sviesta,
30–15 g siera vai biezpiena,
200 g liesas gaļas.
100 g augļu, 1 ola, 30 g maizes, 10 g sviesta, 200 ml piena vai kefīra.
Pusdienas: 100 g liesas gaļas, 200 g dārzeņu, 100 g zaļo salātu, 100 g augļu, 200 ml tējas vai kafijas (bez cukura).
30 g maizes, 10 g sviesta, 30 līdz 15 g siera vai biezpiena, 200 ml piena vai kefīra.
Vakariņas: 100 g liesas gaļas, 200 g dārzeņu, zaļo salātu, 100 g augļu, 100 ml piena, 200 ml kafijas vai tējas.
Komentē Inga Pūce: “Šī ēdienkarte ir ļoti līdzīga un noderētu tiem, kam jāatbrīvojas no liekiem 5 kg ar piebildi, ka:
1) sviesta daudzumu samazināt līdz 10–15 g un tā vietā paņemt vienu porciju graudaugu produktu; porcija gatavā veidā ir 100 g kartupeļu vai 70 g makaronu, rīsu vai griķu, vai 120 ml putras;
2) gaļas daudzumu samazināt uz pusi, bet tās vietā paņemt gatavā veidā 70 g liesas vai 30 g treknas zivs, lai nodrošinātu veselīgo taukskābju uzņemšanu.
3) Dienā izdzert četras glāzes tīra ūdens, vēlams pirms ēdienreizes.”
Diennaktī tu drīkst apēst:
400 g dārzeņu,
300 g augļu,
40 g maizes,
500 ml piena/kefīra,
vienu olu,
15 g sviesta,
30 līdz 15 g siera vai biezpiena,
160 g liesas gaļas.
100 g greipfrūta, viena ola, 20 g maizes, 10 g sviesta, 200 ml vājpiena.
Otrās brokastis: tēja, kafija vai dārzeņu novārījums.
80 g liesas gaļas, 200 g dārzeņu, zaļo salātu, 100 g augļu, 200 ml tējas vai kafijas (bez cukura).
Launags: 20 g maizes, 5 g sviesta, 30 līdz 15 g siera vai biezpiena, 200 ml vājpiena.
80 g liesas gaļas, 200 g dārzeņu, 200 g zaļo salātu, 100 g augļu, 100 ml vājpiena, 200 ml kafijas vai tējas.
“Uzturvielu līdzsvars saglabāts, bet varētu mākt izsalkums, kas izraisītu nekontrolētu ēšanu pēc diētas “izturēšanas”, tāpēc rezultāts būs ļoti īslaicīgs, jo jebkura šāda un vēl zemāka kalorāža svara samazināšanas nolūkos neatgriezeniski palēnina vielmaiņu, kas nākotnē izteikti palielinās risku regulāri pieņemties svarā.”