Turaidā mācīs pareizi urbt bērzā un stāstīs sulu raudzēšanas receptes
Turaidas muzejrezervātā nedēļas nogalē notiks Bērzu sulu dienas. Speciālisti sestdien un svētdien plkst.14 demonstrēs bērzu sulu urbšanas tehnoloģijas.
10.aprīlī no plkst.12 līdz 17 Turaidā būs iespēja uz vietas baudīt svaigas un raudzētas bērzu sulas, kā arī uzzināt dažādas sulu raudzēšanas receptes un praktiskus padomus bērzu sulu vākšanā un lietošanā.
Turaidas muzejrezervāts ir bagāts ar bērzu audzēm. Taču katru gadu sulu tecēšana norit atšķirīgi, kas cieši saistīts ar laika apstākļiem. Šīs norises sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles.
Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas. Ja grib iegūt saldākas bērzu sulas, jāurbj bērzā, kas aug sausā vietā pakalniņa galā.
Vienu no receptēm, ko darīt ar iztecinātu bērzu sulu, muzeja speciāliste piedāvāja jau uzreiz: “Tikko atnes svaigu bērzu sulu, to izkāš, salej trīs litru stikla burkās. Uz vienu trīs litru burku liek trīs ēdamkarotes cukura, naža gala citronskābi, tad liek piecas rozīnes, upeņu zariņu un citrona mazu, mazu šķēlīti. Burku aiztaisa ar dubulto plastmasa vāku un noliek siltumā. Kad sula sāk jau palikt balta, burkas uzreiz nes uz pagrabu un, ja ir auksts pagrabs, var glabāt līdz pat Jāņiem.”