Kā ātri pagatavot vakariņas ģimenei? Izvēlies pastu!
Pastu ir vienkārši pagatavot, turklāt šis process neprasa daudz laika. Īpaši, ja ledusskapī ir paša gatavotas vai veikalā pirktas dārzeņu mērces un siers, bet plauktā – laba eļļa un garšvielas.
Turklāt tie ir maldi, ka pasta ir barojoša, tāpēc apdraud slaido līniju. Kvalitatīva pasta ir pilngraudu produkts, bagāta šķiedrvielām un minerāliem, gatavota no kviešu cieto šķirņu (itāliski – durum) miltiem, tajos ir mazāk lipekļa, ar ko grūti tikt galā mūsu zarnu traktam. Veselīgi ir arī pastas labākie draugi – olīveļļa, dārzeņi un siers. Vienīgais slaidās līnijas drauds pastas ēdienos ir pārāk bagātīgi aizdarītas saldā krējuma mērces…
Kā pagatavot ideālu pastu?
• Iegaumē ūdens un pastas attiecības: desmit, simt, tūkstoš, proti, uz litru ūdens jārēķina simts gramu pastas un desmit gramu sāls.
• Sāls ūdenim jāpievieno, kad tas sāk burbuļot. Ja to izdarīsi par ātru, sāls aizkavēs ūdens viršanu, ja par vēlu – nepaspēs iesūkties pastā.
• Pastu liek verdošajā ūdenī tikai tad, kad sāls ir izšķīdis. Turklāt tas ir brīdis, kad karstumam zem katla ir jābūt pēc iespējas lielākam. Ar koka karoti (spageti – ar koka dakšiņu) apmaisi pastu katras divas trīs minūtes. Neliec katlam vāku! Katrai pastai ir savs vārīšanās laiks, kas ir norādīts uz produkta iepakojuma.
• Pasta jāgatavo īsi pirms pasniegšanas. Ja tas nav iespējams, izvāri to līdz pusei, apslaki ar ēdamkaroti olīveļļas, atdzesē un ievieto ledusskapī. Mirkli pirms maltītes uzliec uz uguns un izvāri līdz al dente stāvoklim. Jēdzienu al dente (latviski to varētu tulkot kā “pa zobam”) itālieši attiecina uz pastu vai rīsiem, kas no ārpuses ir mīksti, bet viducī nedaudz cieti.
• Nokās, uzslaki eļļu, pievieno svaigi drupinātas garšvielas, caurjauc izvēlēto mērci, ko esi pagatavojis pats vai ko esi izvēlējies veikalā.
Recepte: spageti ar tunci un zaļumiem
4 personām
10 minūtes gatavošanai
300 g spageti
2 bundžas (aptuveni 400 g) tunzivs konservu
1 neliels sarkanais sīpols, sīki kapāts
1 neliels čili, bez sēklām, sīli kapāts
2 ķiploka daiviņas, sīki kapātas
2 tējk. kaperi
buntīte svaigu pētersīļu, sīki kapātu
1 citrona sula
4 ēdk. olīveļļas
Vāri spageti tik ilgi, cik norādīts uz paciņas. Tunzivs konservus, sīpolu, čili, ķiploku, kaperus, pētersīļus, citrona sulu un olīveļļu sajauc un tam pievieno nokāstu pastu. Pasniedz nekavējoties!
Izmēģini!
• Spageti caurjauc ar 2 citronu miziņām un sulu, 2 sīki kapātiem ķiplokiem, olīveļļu, buntīti svaigu pētersīļu un 100 gramiem tikko rīvētu Parmas vai kādu citu cietu pikantu sieru.
Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock