Ko darīt, lai seja atgūtu skaistu, veselīgu mirdzumu? Rīcības plāns
2011. gada 1. oktobris, 11:49

Ko darīt, lai seja atgūtu skaistu, veselīgu mirdzumu? Rīcības plāns

Jauns.lv

Nevis sarkana lūpu krāsa vai papagaiļkrāsas acu ēnas, bet veselīgs mirdzums tavu seju padarīs neatvairāmu un jā, arī jauneklīgāku. Kā ādai atdot starojumu, stāsta ārste kosmetoloģe Ināra Stepanova.

Kāpēc pelēka

Sejas āda ir kā spogulis, kas atklāj organisma veselības stāvokli un arī psiholoģisko labsajūtu. Vesela āda vienmēr izskatās viegli mirdzoša, mazliet valga un samtaina. Ja āda kļuvusi pelēka, nespodra un nav tik starojoša, kā gribētos, visbiežāk vainojams sabiezējušais ādas virskārtas raga slānītis. To veido pārragojušās, atmirstošās šūnas, kas biezā kārtā sakrājušās uz ādas virsmas un kaut kādu iemeslu dēļ nav pietiekami nolobījušās un atjaunojušās. Ādai pelēcību piešķir arī pigmentācijas traucējumi, tas var būt saistīts arī ar dažādiem iekšējiem un ārējiem faktoriem – pārmērīgu sauļošanos saulē un solārijā, slimībām, hormonālo līdzekļu un medikamentu lietošanu utt. Svarīgi, vai āda ir vienmērīgi vai nevienmērīgi pelēka? Ja nevienmērīgi un ne tikai uz sejas, noteikti vajadzētu doties pie ārsta, lai noskaidrotu cēloni un veiktu papildu izmeklējumus un analīzes.

Lai atgūtu ādas veselīgo mirdzumu, tev būs jāpapūlas. Ko darīt? Lūk, rīcības plāns:

Nolobi pelēko kārtu!

Vispirms nepieciešams attīrīt ādas virskārtu no sabiezējušās raga kārtiņas. Ir trīs iespējas:

Uzticies speciālistiem. Konsultējies ar kosmētiķi, lai kopīgi izvērtētu tavas ādas īpatnības un izvēlētos piemērotāko ādas sakopšanas kūri. Skaistumkopšanas salonos un kosmētiskajos kabinetos viena no efektīvākajām ādas attīrīšanas un atjaunošanas procedūrām ir ķīmiskais pīlings ar dažādas koncentrācijas dabiskajām augļskābēm. Tās ātri attīra, noloba atmirstošās šūnas, padara raga kārtiņu plānāku, gaišāku un vienlaikus stimulē šūnu atjaunošanos un acīmredzami uzlabo ādas krāsu.

Ekonomiskais variants. Vari iegādāties kosmētiskos līdzekļus, kas satur augļskābes (AHA), un ir paredzēti lietošanai mājās. Tie saudzīgi attīra tikai pašu ādas virskārtu.  

Taupības apstākļos. Var pašrocīgi veikt augļskābju procedūras mājās, maskām, skrubjiem un pīlingiem izmantojot ekoloģiski audzētus svaigus augļus un dārzeņus. Tie visi satur dabīgās augļskābes, tikai ļoti niecīgā daudzumā, tāpēc šīm procedūrām nav dziļas iedarbības. Bet rūpīgi piestrādājot, var gūt vērā ņemamu rezultātu.

Uzlabo ādas kvalitāti!

Lai papildus uzlabotu ādas funkcijas, ņem talkā visas iespējamās metodes. Der kosmētiskās procedūras salonos, masāžas, maskas, peldes, pirts, fiziskās aktivitātes, veselīgs uzturs un viss iespējamais, kas labvēlīgi ietekmē ādas veselību. Tas palīdzēs dziļāk ievadīt kosmētisko līdzekļu aktīvās sastāvdaļas, stimulēs to uzsūkšanos, spēcīgāku iedarbību un efekts būs labāks. Pēc jebkuras procedūras un fiziskajām aktivitātēm, āda ir svaigāka, mitrāka un mirdzošāka.

Intensīva kopšana

Ja āda ir attīrīta, ieteicams to palutināt ar intensīvu kūri, īpaši, tagad gadalaiku mijā. Tā palīdz sakopt ādu arī pēc slimībām, medikamentu lietošanas, ilgstošas spriedzes utt. Šim nolūkam ideāli piemēroti dažādi serumi ar ļoti spēcīgiem un aktīviem komponentiem, kas kursa veidā intensīvi sakopj ādu. Var noderēt arī dažādi fluīdi, toniki, maskas, dienas un nakts krēmi, kas satur specifiski iedarbīgus komponentus. Intensīvā kūre neaizstāj iepriekš minētās skaistumkopšanas aktivitātes, tā ir tikai labs to papildinājums.     

Novērs problēmas!

Ja ir kādas ādas problēmas, neiznieko laiku, izmēģinot visus iespējamos līdzekļus. Dodies pie kosmetologa vai dermatologa, lai tās pienācīgi novērtētu un atrastu piemērotāko risinājumu. Tas gan katrai ir individuāli, bet dažkārt ar ādas attīrīšanu ir par maz, iespējams, nepieciešami papildu līdzekļi dziļākai poru attīrīšanai, pigmenta plankumu vai tauku sekrēcijas mazināšanai. Jutīgai ādai ar izteiktiem asinsvadiem ir vajadzīgi līdzekļi, kas mazina asinsvadu reakcijas, normalizē ādas apasiņošanu un izlīdzina ādas toni, bet sagurušai ādai var palīdzēt krēms ar nostiprinošu liftinga efektu.

Atrodi īsto krēmu!

Kad sejas āda ir labi sagatavota, izvēlies savam ādas tipam atbilstošu kopjošo krēmu. Iespējas ir vairākas: tu vari izvēlēties īpaši iedarbīgu krēmu ar aktīvām sastāvdaļām, kas atjauno sejas veselīgo izskatu un liek ādai starot labsajūtā. Labākajiem krēmiem cenas nav un nevar būt zemas, jo tie satur augstvērtīgas aktīvās sastāvdaļas, ko papildina dažādas piedevas (reti sastopamu augu ekstrakti un ēteriskās eļļas), jūras produkti (aļģes, kaviārs, sasmalcinātas pērles), bišu produkti, placentas ekstrakti, cilmes šūnas utt. Jo augstvērtīgākas izejvielas, jo krēms dārgāks. Cenu nosaka arī zīmols, bet tas garantē, ka tu pērc īstu mantu, kas patiešām satur to, kas norādīts uz iepakojuma. Ja negribi kārtējo vilšanos, uzticies pazīstamiem zīmoliem, kuru pamatā ir gadu desmitiem ilgs laboratoriju pētnieciskais darbs, zinātniskais pamatojums utt.

Der zināt, ka pat visdārgākais krēms nedos cerēto efektu, ja tas nebūs piemērots tieši tavai sejas ādai. Krēma iedarbība un iegūtais rezultāts ir atkarīgs arī no daudziem citiem faktoriem, piemēram, kā darbojas tava imūnsistēma, kā tu pati jūties, kā strādā tava hormonu un nervu sistēma, cik daudz esi bijusi saulītē vai solārijā. To ietekmē arī iekšējo orgānu veselības stāvoklis, cik daudz tu guli, cik daudz laika pavadi svaigā gaisā, kādi ir tavi ādas kopšanas ieradumi. Savu ietekmi rada arī ģenētiskie faktori, kas nosaka tauku dziedzeru sekrēciju, dabiskās aizsargspējas, ādas reakciju uz ārējiem un iekšējiem kairinātājiem utt. Tas viss summējas, bet rūpes par ādas izskatu un veselību vienmēr attaisnojas, jo vairo pašapziņu un arī acis staro labsajūtā.

Izmanto ātro palīdzību!

Lai iegūtu tūlītēju, acīmredzamu rezultātu, izvēlies krēmu ar mirdzuma efektu, kuru sastāvā ir mikroskopiskas sastāvdaļas, kas optiski atstaro gaismu, notušē pelēcīgo sejas toni, un piešķir ādai gaišu starojumu. Līdzīgu vizuālo efektu var iegūt arī ar dekoratīvās kosmētikas palīdzību, izmantojot pūderi vai tonālo krēmu ar mirdzošām sastāvdaļām.

Konsultē Lāzerklīnikas Kolonna ārste kosmetoloģe, dermatoveneroloģe Ināra Stepanova

Sandra Puntule, žurnāls „Marta’/ Foto: Shutterstock

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.