Garšīgi! Trīs ājūrvēdas receptes pavasarim

Garšīgi! Trīs ājūrvēdas receptes pavasarim

Jauns.lv

Pavasaris saskaņā ar ājūrvēdas uzskatiem ir dabas noteikts laiks, kad cilvēka organisms atbrīvojas no ziemā uzkrātajiem sārņiem un liekajām tauku rezervēm. Ar šiem procesiem tiešā veidā saistīts tā dēvētais pavasara nogurums, no kura izvairīties palīdz piemērots ēdiens un fiziskās aktivitātes.

Garšīgi! Trīs ājūrvēdas receptes pavasarim...
Garšvielās sautēti spināti garšos pat pārliecinātiem zaļo lapu noliedzējiem.
Garšvielās sautēti spināti garšos pat pārliecinātiem zaļo lapu noliedzējiem.

Lai gan šādu ēdienu receptes šķiet garas, šo iespaidu rada garšvielu uzskaitījums, bet pagatavošana ir vienkārša.

Spināti ar panīra sieru

Panīrs ir indiešu virtuvē iecienīts saldens siers, kuru var nopirkt lielveikalā, taču to ļoti vienkārši var pagatavot arī mājās. Tas ir viegli sagremojams un nenoslogo organismu, tāpēc tiek izmantots arī ājūrvēdiskajā virtuvē. Šī ir siera gatavošanas pamatrecepte, taču tapšanas laikā to var papildināt gan ar garšvielām, gan zaļumiem pēc jebkuras gaumes.

Savukārt garšvielās sautēti spināti lielākoties mēdz iegaršoties pat pārliecinātiem zaļo lapu noliedzējiem.

Gatavošanas laiks – 10 minūtes un 2 stundas notecināšanai

200 gramiem siera:

•    2 l piena

•    6 ēdamkarotes citronu sulas

Pienu ielej lielā katlā, uzvāri un pakāpeniski pa karotei pievieno citronu sulu. Uz lēnas uguns vāri, līdz piens sarec un atdalās sūkalas. Izkās caur marlīti, ieliec caurdurī un uzliec slogu, lai notek liekais šķidrums.

Sautēti spināti

4 personām

Gatavošanas laiks – 35 minūtes

•    200 g stingra panīra

•    700 g svaigu, tīru spinātu lapiņu

•    1 liels sīpols

•    3 ķiploka daiviņas

•    1 gabaliņš ingvera saknes (ap 5 cm)

•    2 tējkarotes malta koriandra

•    2 tējkarotes maltu romiešu ķimeņu

•    1 tējkarote maltas kurkumas

•    1/2 tējkarotes maltu čili piparu

•    nedaudz margarīna cepšanai

•    naža gals cukura

•    sāls

Sieru sagriez mazos gabaliņos. Pannā sakarsē margarīnu, ieber sieru un apcep zeltaini dzeltenu, pēc tam izņem no pannas.

Sīpolu, ķiplokus, ingveru nomizo. Sīpolu sagriez plānās ripiņās, ķiplokus sakapā vai izspied caur spiedi. Ingveru arī ļoti smalki sakapā.

Pannā palikušajā margarīnā ieber sīpolus, ķiplokus un ingveru un maisot pāris minūtes pasautē. Pievieno garšvielas un cep vēl aptuveni 2 minūtes.

Pievieno spinātus (mazās lapiņas veselas, lielākas – sagrieztas) un uz lēnas uguns sautē 7 vai 8 minūtes. Ja vajag, pieber vēl cukuru un sāli. Pārkaisi ar sadrupinātu cepto sieru.

Pikantais vistas karijs ar dārzeņiem

Garšvielas vistas karija sastāvā uzmundrina un iekustina tos, kam uzmācies gurdums un zudusi interese par aktīvu dzīvi. Savukārt dārzeņi zināmā mērā neitralizē lieko asumu.

4 personām

Gatavošanas laiks – 1stunda 10 minūtes

•    4 vistas filejas

•    1 liels sīpols

•    3 ķiploka daiviņas

•    1 svaiga sarkanā čili pāksts

•    2 ēdamkarotes zaļās karija pastas (nopērkama lielveikalos)

•    4 kardamona pākstiņas

•    1 tējkarote maltas kurkumas

•    1 tējkarote garšvielu maisījuma „Garam Masala” (nopērkams lielveikalos)

•    1 gabals svaigas ingvera saknes (ap 5 cm)

•    2 tomāti

•    1 burkāns

•    1 dzeltenā paprikas pāksts

•    3 ēdamkarotes gī sviesta

•    sāls

Garšvielas vistas karija sastāvā uzmundrina un iekustina tos, kam uzmācies gurdums un zudusi interese par aktīvu dzīvi.
Garšvielas vistas karija sastāvā uzmundrina un iekustina tos, kam uzmācies gurdums un zudusi interese par aktīvu dzīvi.

Noskalotu un nosusinātu fileju sagriez mazos gabaliņos. Nomizotu sīpolu, ķiplokus un ingveru smalki sakapā. Čili pākstij iztīri sēklas un mīkstumu smalki sagriez. Burkānu nomizo, paprikai iztīri sēklas un abus arī sagriez gabaliņos. Tomātus sagriez prāvākos gabalos.

Dziļā pannā sakarsē gī sviestu, iemaisi karija pastu, pievieno kardamonu, kurkumu, „Garam Masalu”, čili un ingveru un pāris minūtes pacep. Pievieno sīpolus un ķiplokus, cep vēl aptuveni minūti. Iemaisi tomātus.

Pievieno vistas gabaliņus un samaisi. Pieber dārzeņus un uz lēnas uguns sautē apmēram 20 minūtes. Ja vēlies, pārkaisi ar svaigu koriandru.

Asais tomātu čatnijs

Daudzi ājūrvēdas uztura zinātāji iesaka ja ne katru dienu, tad vismaz četras reizes nedēļā pusdienās iekļaut asu čatniju – dārzeņu, augļu, ogu un garšvielu sautējumu.

4 personām

Gatavošanas laiks – 1 stunda

•    8 tomāti

•    1 sīpols

•    3 ķiploka daiviņas

•    3 svaigas sarkanās čili pākstis

•    1 tējkarote sinepju sēkliņu

•    1 tējkarote maltas kurkumas

•    ½ tējkarote maltu smaržīgo piparu

•    ½ tējkarote sāls

•    1 ēdamkarote cukura

•    1 ēdamkarote baltvīna etiķa

•    ½ ēdamkarote smalki sakapāta ingvera

•    2 ēdamkarotes olīveļļas

Ājūrvēdas uztura speciālisti iesaka ja ne katru dienu, tad vismaz četras reizes nedēļā pusdienās iekļaut asu čatniju – dārzeņu, augļu, ogu un garšvielu sautējumu.
Ājūrvēdas uztura speciālisti iesaka ja ne katru dienu, tad vismaz četras reizes nedēļā pusdienās iekļaut asu čatniju – dārzeņu, augļu, ogu un garšvielu sautējumu.

Tomātus sagriez astoņās daļās. Ja vēlies novilkt miziņu, pirms sagriešanas blanšē verdošā ūdenī un pēc tam strauji noskalo zem auksta ūdens strūklas. Sīpolu un ķiplokus nomizo un sakapā. Čili pākstij iztīri sēklas un mīkstumu arī sakapā.

Katlā sakarsē eļļu, ieber sinepju sēkliņas un karsē, līdz tās sāk lēkāt. Pievieno sīpolus, ķiplokus ingveru un čili. Iemaisi kurkumu un smaržīgos piparus.

Pievieno tomātus, sāli, cukuru un etiķi un, ik pa brīdim apmaisot, vāri apmēram 40 minūtes.

Iveta Galēja, žurnāls „Stella” / Foto: Aigars Hibneris