Tēja - un viss? Receptes, kā izmantot piparmētru
Piparmētru tēja nebūt nav vienīgais veids, kā izmantot šo aromātisko augu. Piparmētra der gan karstiem un aukstiem dzērieniem, gan karstiem un aukstiem ēdieniem – sākot no kuskusa salātiem, beidzot ar mērci jēra gaļas cepetim.
Labāk izmanto svaigu piparmētru, jo vārot tā zaudē aromātu un garšu. Mētras garša izceļas kombinācijā ar cukuru un citronu - šāds maisījums lieliski papildina arī pikantus ēdienus. Vislabāk sader sader ar pētersīļiem, lociņiem, koriandru, citronmelisu. Lai piparmētru ilgāk saglabātu svaigu, ieliec polietilēna maisiņā, piepūt to, aizsien un liek ledusskapī. Mazas piparmētru iesaldē ledus kubiņos, ko izmanto bolei vai ledus tējai. Kaltētas piparmētras saberž pirkstos un pieber pikantiem ēdieniem vai augļu salātiem.
Piparmētru bole
Ar dzirkstoša vīna piedevu tā mēdz būt ļoti viltīga.
4 personām
Gatavošanas laiks – 1 stunda 15 minūtes
50 g svaigu piparmētras lapiņu
100 ml degvīna
2 pudeles sausā baltvīna
50 g cukura
2 pudeles gāzēta minerālūdens vai 1 pudele dzirkstošā vīna
1. Piparmētras lapiņas smalki sakapā, pārlej ar degvīnu un ļauj 1 stundu ievilkties, pēc tam izkās caur sietiņu.
2. Boles traukā ielej vīnu, pievieno piparmētru uzlējumu un cukuru un rūpīgi samaisi. Pirms pasniegšanas pielej minerālūdeni vai dzirkstošo vīnu un ieber dažas svaigas piparmētras lapiņas.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva