Vai skaisto, smaržīgo augu lavandu var arī ēst?
Var! Ne gluži karotēm, bet izmantot kā lielisku aromātisku garšvielu gan. Skaisti violeto smaržīgo augu pārsvarā audzē ēteriskas eļļas iegūšanas nolūkos; to, kā zināms, izmanto gan parfimērijā, gan skaistumkopšanā, gan ārstniecībā.
Taču arvien vairāk lavandu stāda arī gastronomiskiem mērķiem (īpaši Austrālijā) – to izmanto ne tikai garšvielu jaukumos, bet arī dažādu konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai un pat iekrāsošanai. Iegādājoties lavandu šādam mērķim, gan jāraugās, lai tā būtu augusi bioloģiski vai vēl labāk – biodinamiski sertificētās platībās, kur ziedi nebūtu ķīmiski apstrādāti.
Uzskata, ka gastronomijai vispiemērotākā ir angļu, lai gan arī nedaudz robustākā franču lavanda ir izmantojama – tā būs maigāka un tīkamāka bitēm, tāpēc, būdama Francijā, neaizmirsti vismaz nogaršot lavandas medu, ko pasaulē uzlūko par ekstra klases produktu. Lai gan vispopulārākie lavandas produkti ir divi pasaulslaveni garšvielu jaukumi – marokāņu rase el hanout (tiešā tulkojumā – labākais, kas ir šajā veikalā, proti, viss, kas pēc pārdevēja ieskatiem ir labākais, tiek sajaukts kopā…), kur lavanda līdzās kanēlim, rožu ziedlapiņām, dillēm, kardamonam, paprikai, vircēm, muskatriekstiem, safrānam ir tikai viena no aptuveni trīsdesmit garšām. Otrajā – herbes de Provence jeb Provansas garšvielās – lavandu esot sākuši pievienot tikai aromāta dēļ, citādi timiāns, pētersīlis, estragons, selerija un majorāns smaržojuši pārāk garlaicīgi. Taču, ja lavandu ēdienam pievieno solo vai pati gatavo garšvielu maisījumus, atceries, ka tai ir ne tikai spēcīgs aromāts, bet arī garša – pārforsēsi, un ēdiens būs rūgtens, un liksies, ka tam pievienota dušas želeja.
Lavanda ideāli sader ar persikiem, āboliem, bumbieriem, banāniem, arī ar medu, cukuru, šokolādi, olām, cukuru (to pagatavot ir pavisam vienkārši – hermētiski noslēdzamā burkā cukuram pievieno lavandas ziedus un ļauj nedēļu ievilkties, lai pēc tam to izmantotu, cepot kūkas, desertos un pat rīta kafijai), saldo krējumu, maigiem svaigajiem un pat ne tik svaigajiem sieriem, aitas un kazas piena ieskaitot, un, protams, ar jēra gaļu. Šampanietis ar zariņu lavandas būs vienkārši izcils, tāpat kā paša gatavots saldējums vai sorbets, cepumi, kūciņas, vienkārša maizīte, nemaz nerunājot par ievārījumu.