Ceptu topinambūru un biešu salāti
Senāk ļoti labi pazīstamais topinambūrs šodien pārdzīvo savu renesansi. Tas notiek, pateicoties tā veselību veicinošajai iedarbībai un vērtīgajām sastāvdaļām. Topinambūrs Eiropā iemīļots kā veselīga, slaidumu veicinoša pārtika.
Topinambūrā ir īpaša sastāvdaļa inulīns, balstviela, kas ierosina gremošanu, līdztekus samazina holeterīna līmeni un gādā par veselīgu zarnu floru. Vienlaicīgi inulīnam u.c. topinambūra sastāvā esošajiem ogļhidrātiem ir tāda priekšrocība, ka tie neierosina cukura satura palielināšanos asinīs. Tie ir ieteicami cukura diabēta slimnieku diētā. Inulīns darbojas kā dabisks apetītes samazinātājs. Topinambūru ēdieni ir ļoti veselīgi, vienlaicīgi satur maz kaloriju un rada sāta sajūtu.
Topinambūrus var iegādāties lielākajos veikalu tīklos. Tie tiek glabāti leduskapī. Ir pieejama arī topinambūru ziedu tēja.
Sastāvdaļas
• 2-3 mazas bietītes
• 200 g topinambūru
• 4 saujas (ap 40-50 g) svaigu spinātu un/vai rukolas lapiņu
• 30 g izlobītu labu valriekstu
• 1-2 bumbieri
• 1 ēd. k. Provansas zaļumu maisījuma (vai vismaz rozmarīns, timiāns, raudene jeb oregano)
• 1-2 ēd. k Extra virgin olīveļļa.
• Balzametiķis vai aveņu etiķis
• Sāls pēc garšas
Topinambūrus un bietes nomizo (bietes var sagriezt daiviņās), aplaista ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas zaļumiem un sāli, ietin folijā (atsevišķi bietes un topinambūrus, tai tie nenokrāsotos no bietēm) un cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes.
Tad topinambūriem foliju paver un turpina cept, līdz dārzeņi mīksti un ar brūnu sānu.
Ik pa laikam pārbauda gatavību, iedurot saknēs ar nazi. Tas gan atkarīgs arī no izmēra, taču, visticamāk, topinambūri būs gatavi ātrāk par bietēm.
Ja cepeškrāsns nav pieejama, saknes var ari vārīt, tomēr ceptas garšo citādi. Vārītos topinambūrus pēc tam apcep eļļā brū¬nus.
Pārslaka ar aveņu etiķi vai balzametiķi, atdzesē.
Bumbierus ar visu mizu sagriež daiviņās un, lai nenobrūnē, arī pārslaka ar etiķi (vai citronu sulu).
Pasniegšanai domātajā traukā kārto spinātus un/vai rukolu, biešu un bumbieru daiviņas, topinambūrus, valriekstu pusītes.
Sakuļ mazliet olīveļļas ar etiķi un sāli, pārlej salātiem.