Kā pagatavot tiešām sulīgu liellopa fileju
Vari izmantot arī karbonādes gabalu ar ribiņu. Šis cepšanas ilgums ir paredzēts labi izceptam cepetim. Rēķini aptuveni 20 minūtes uz katriem 300 gramiem gaļas. 4–6 personām. Gatavošana: 2 stundas.
Sastāvdaļas
1,5 kg liellopa filejas gabala
sāls, svaigi malti melnie pipari
2 ēdamkarotes sviesta
4 daiviņas ķiploka
2 sīpoli, pārgriezti uz pusēm
2 lauru lapas
2 timiāna zariņi
Gatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Ja gaļas gabals plakans un izlaidies, nosien to ar lina vai kokvilnas auklu. Pannā izkausē sviestu un apbrūnini gaļas gabalu no visām pusēm – tad neiztecēs sula. Cepeti sasāli un sapiparo. Liec to cepešpannā līdz ar visām garšvielām.
Cep gaļu, ik pa pusstundai to apgrozot. Ja vēlies kārtīgi izceptu gaļu, gatavību pārbaudi, visbiezākajā vietā iedurot smailu irbulīti. Cepetis ir gatavs, ja, viegli piespiežot, no tā iztecējusī sula ir dzidra. Ja gatavību nosaki ar gaļas termometru, iedurtam biezākajā vietā, tam jārāda 70 grādu pēc Celsija.
Gatavu cepeti izņem no krāsns, pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties 20 minūtes, tad griez un pasniedz.