Atvasaras uzkoda: sātīgie baklažānu vīstokļi
Baklažānu šķēles no abām pusēm pārkaisi ar sāli, pipariem un paturi 15 minūtes, tad noskalo un nosusini.

Atvasaras uzkoda: sātīgie baklažānu vīstokļi

Jauns.lv

Ēdiens, kas apvieno Austrumus ar Rietumiem, pareizāk Vidusjūras un Aizkaukāza tautu virtuves. Princips viens, bet nianšu atšķirības nodrošina „nacionālie produkti”: olīveļļas vietā vari ņemt saulespuķu, baziliku papildināt vai pat aizstāt ar kinzu (koriandru), raudeni (oregano), timiānu, mocarelu – ar suluguni vai fetu. No siera izvēles gan atkarīga zaļumu izlase – atceries, jo maigāks siers, jo garšās maigākām jābūt garšzālēm. Un vēl – jo lielāki ir baklažāni, jo lielāki tomāti. 8 – 10 porcijas; gatavošanai 45 minūtes.

Atvasaras uzkoda: sātīgie baklažānu vīstokļi...

Sastāvdaļas:

2 baklažāni

4  miltaini tomāti

200 g mocarelas

1 bazilika buntīte

2 ēdk. citronu sulas

5 ēdk. olīveļļas

sāls, malti melnie pipari

Gatavošana

1. Baklažānus sagriez gareniski plānās šķēlēs, tomātus ripiņās, mocarelu – šķēlēs, bazilikam noplūc lapiņas. Baklažānu šķēles no abām pusēm pārkaisi ar sāli, pipariem un paturi 15 minūtes, tad noskalo un nosusini. Cepšanai izmanto 3 ēdk. eļļas: ielej sakarsētā pannā un šķēles apcep no katras puses minūti, līdz tās kļūst caurspīdīgas.

2. Divas baklažāna šķēles liec krusteniski vienu uz otras, vidū novieto tomāta ripiņu, siera šķēli, bazilika lapiņu un vēlreiz tomātu. Kārtojumam pārloki pāri vienu baklažāna šķēli, tad otru. Ja vīstoklis veras vaļā, saspraud to ar koka iesmiņu.

3. Bļodiņā savieno palikušo eļļu, citronu sulu, sāli, piparus. Baklažānu vīstokļus pārklāj ar marinādi un grilē no katras puses 2 minūtes. Pasniedzot vari pārkaisīt ar svaigi sasmalcinātu baziliku.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Evija Trifanova/ LETA